Opgeven voor de jaarvergadering

Op de jaarvergadering van de Nieuwe Akker op 10 januari willen ik het graag hebben over verschillende zaken. Evaluatie van het afgelopen seizoen. Hoe gingen de teelten, voorzieningen en communicatie. Ook de financiële kant van de Nieuwe Akker wordt besproken. Zoals vorige keer genoemd, gaan we het ook over de toekomst en voortbestaan van de Nieuwe Akker hebben. Ik zal de huidige stand van zaken geven en de opties schetsen voor de toekomst. Het is dus een belangrijke bijeenkomst. Om te weten of we in de ruimte passen en hoeveel stoelen, etc. we nodig hebben, hoor ik graag wie er komen. Dus graag even een berichtje als je van plan bent te komen. Vanaf 19:30 uur thee en koffie. Start 19:45 uur. Pauze 20:45 – 21:00 uur. 22:00 uur afsluiting. Voor wie niet zo lang wil; in de pauze kan je weg. We beginnen met het belangrijkste, na de pauze gaat het meer over de details.

2016 12 kerstmarktKerstmarkt

Aanstaande zaterdag sta ik van 16:30-19:30 uur op de Kerstmarkt in Schalkhaar. Dit wordt georganiseerd door de ondernemersvereniging van Schalkhaar. En is ook een cadeautje van de ondernemers aan het dorp. Ik vind dit een goede gelegenheid om kennis te maken met andere lokale ondernemers en ze te helpen bij de opbouw van de kerstmarkt. Tijdens de markt presenteer ik de Nieuwe Akker en bak ik pastinaken frietjes om te laten proeven.

Rode uien

Begin dit jaar kreeg ik een paar kilo biologische rode plantuitjes. Van Harm Jansen van Bouwhuis te Lettele. Hij had ze over. De uitjes heb ik samen met Bram gepoot. En het onkruid heb ik samen met Bram, Jannah en Henk intoom gehouden. De uien hebben het goed gedaan en hadden een goede opbrengst. Misschien wel aardig voor bij de kerst, deze rode ballen. Ik leg ze klaar in de tunnelkas.


Te oogsten:

Rode uien: Liggen op tafel in de tunnelkas. Ongeveer 400 gram (ongeveer 3 stuks) per volwassene.

Rode kool: Ligt in de groene kar in de “tractor-schuur” naast de caravan. Sommige hebben aan de buitenkant wat lichte vorstschade en dus slecht blad. Als je die afpelt zit er meestal een hele mooie kool onder. Een kleine voor 1 persoon. Een wat grotere voor meerpersoonshuishoudens.

Prei: Zie je vanaf de pomp wel staan. Oogsten door met de spitvork de prei eerst los te steken. Dan onderaan vastpakken en uit de grond te trekken. Het mooie groen is ook prima om te eten! Ongeveer 250 gram per volwassene.

Spruiten: Staan rechts naast de grote tunnelkas. Dikste spruiten plukken. De kleinere groeien nog groter. Ongeveer 250 gram per volwassene

Boerenkool en/of palmkool: Op het rechter gedeelte van de tuin. Onderste bladeren eerst oogsten dan kunnen de kleinere nog wat groeien. Bladeren kan je afbreken. Ongeveer 400 gram per volwassene.

Wortel: Lekker zoet. Staat helemaal links op de tuin. Met de spitvork naast de wortels in de grondsteken en de wortels iets los steken. Wortel onderaan bij het loof pakken en uit de grond trekken. Ongeveer 250 gram per volwassene.

Pastinaak: Staat links op de tuin. Zie bordje. Een spitvork pakken. Staat ergens op het land. Bijvoorbeeld bij de wortels. Spitvork loodrecht, ongeveer 10 cm naast de wortels in de grond drukken. De steel naar achteren duwen totdat de grond en wortel iets omhoog komt. Loof onderaan vastpakken en wortels uit de grond trekken. Ongeveer 200 gram per volwassene.

Rucola: Staat links van de uitgebloeide zonnebloemen, achteraan. Lichte vorstschade mogelijk. De rest is nog prima. .Oogsten naar behoefte door blaadjes te plukken.


Voor de liefhebber:

Aardpeer: Staat achter de kruidentuin(Is het omgaasde gedeelte) Sommige mensen vergelijken het met oesters of artisjok met een lichte nootachtige smaak. Aardperen zijn ook, mits vers, rauw te eten en zijn dan lekker bros en krokant. Ze combineren goed met aardappels, worteltjes, vis en noten. Echter ook met prei, erwten, bonen en broccoli gaan ze fijn samen. Oogsten; Dichtstbijzijnde rij beginnen. Voorzichtig met een spitvork of greep ruim voor de stengel steken. En de knolletjes uit de grond halen. Waarschijnlijk zitten ze ook aan weerszijden onder het gras. Ongeveer 250 gram per volwassene. Graag de stengels op een hoop bij de dichtstbijzijnde boom leggen.

Schorseneren: Staat helemaal links op de tuin. Deze lange zwarte wortel haal je niet zomaar uit de grond. Er zijn 3 rijen. Je graaft eerst vlak naast een buitenste de rij een gleuf van ongeveer 40 cm diep. Dan aan de andere kant van de rij, de spitvork vlak naast de schorseneer, loodrecht in de grond duwen en dan de wortel voorzichtig los maken en uit de grond trekken. Sommigen hebben vertakkingen. Ze zijn het best minstens een vinger dik, anders hou je weinig over na het schillen. Ongeveer 250 gram/volwassene.

Snijbiet:Staat vlak bij de handpomp, iets naar rechts,vooraan.  Snijbiet oogst je zoals de naam al zegt; door te snijden. De wat kleinere blaadjes in het midden van de plant zijn goed door de vorst gekomen. Die dus oogsten.  Richthoeveelheid: Ongeveer 150 gram/volwassene. Zolang de voorraad strekt.

Groenselderij: Staat links van de pompoenen, halverwege het land. Is het broertje van de bleekselderij. Hij is wat sterker van smaak dan de bleke variant. Groenselderij is rijk aan mineralen en vitaminen. Groenselderij is geschikt als smaakmaker en garnering van soepen, salades en stoofschotels. Oogsten door ruim onder de stelen, de plant door te snijden. 1 per volwassene. Zolang de voorraad strekt.

Winterpostelein: Een bladgroente. Is nu wel stevig en aan het bloeien. Te gebruiken als salade. Staat vanaf de pomp gezien, iets naar links en dan rechtdoor. Je pakt met de ene hand een bosje steeltjes en met de andere snijdt je de steeltjes onderaan door. Snijden dus en niet trekken s.v.p. Dan kan er nog weer nieuwe groeien. Ongeveer 100 gram per volwassene.

Witlof: Staat helemaal rechts. Steek een aantal witlof planten uit. Snij het loof vanaf 2 cm boven de wortel af. Ik kort alle wortels in op 20 cm. Ik pak een emmer of grote bloempot en leg die op zijn kant. Ik leg een klein laagje aarde in de zijkant van de emmer/pot. En daarop een paar wortels en dan weer een laagje aarde. En dan weer wortels, en weer aarde. Totdat de emmer/pot vol is. Zorg ervoor dat de bovenkant van de wortels op gelijke hoogte zitten. [foto]Emmer/pot rechtopzetten en eventueel een klein beetje water geven. Op een warme plek zetten(13-18 °C) en licht weg houden. Bijvoorbeeld door er een bloempot op zijn kop erover heen te doen. Na ongeveer 3 weken heb je witlof.

Peterselie: Staat op de kruidentuin. Bosje afsnijden voor vers gebruik. Niet te laag snijden. Want dan kan er weer nieuwe groeien. Zolang de voorraad strekt.

Tijm: Staat langs het akkerpad bij de bessen struiken. Oogsten voor vers gebruik, naar behoefte.

Honing van de tuin. Bij Jan-Jaap te verkrijgen op de tuin. € 5,00 voor 450gram. € 10,00 voor 1 kilo.

Cadeautip: Geef iemand een oogstbon cadeau ! Een origineel cadeau. € 19,50 voor 4 weken oogsten. Bij mij te verkrijgen. Zal ze ook standaard op de tuin leggen.

Veel plezier met de oogst. Mocht je nog vragen hebben of iets willen doorgeven dan hoor ik dat graag!


Jan-Jaap Scholten