Deze periode rond kerst en oud en nieuw, wordt vaak gebruikt voor reflexie en het maken van nieuwe plannen voor het nieuwe jaar. Ook ten aanzien van de Nieuwe Akker is dit traditioneel de periode van bezinning en nieuwe plannen. In deze periode was ook altijd de jaarlijkse CSA-conferentie. Een ontmoetingsplek voor alle, zelfoogstbedrijven in Nederland en België. Je wisselt ervaringen uit, je leert van elkaar en doet al dan niet via workshops nieuwe ideeën en inspiratie op. Er zijn soms veel verschillen tussen de zelftoogsttuinen. De een zit op tijdelijke grond. De ander heeft de grond in eigendom. Bij sommigen stopt het seizoen al in november en begint het weer in mei. Bij sommigen gaat het oogstseizoen het jaar rond. De een heeft geen kassen, de ander teelt vooral in de kas. Ook de prijzen voor een oogstaandeel variëren, mede door deze verschillen.

In principe telen deze tuinen voor oogstleden. Dus dan is het ook goed om zoveel mogelijk aan de behoefte van de leden te voldoen. Wat zijn wensen of wat wil men liever niet. Hoe kom je daar als tuinder achter? Natuurlijk maak ik gedurende het seizoen vaak een praatje met gene of dene. En dat levert ook wel wat op. Het is echter ook goed om gericht de oogstleden, dus jou, te bevragen en je hiervoor speciaal ruimte te geven. De jaarvergadering op 10 januari aanstaande is zo'n plek. Ik snap dat velen van ons een druk leven hebben en prioriteiten moeten stellen. Maar weet dat ik het erg waardeer als je komt. Maar als je niet kan, even goede vrienden hoor! En of je nu wel of niet gaat. Zowiezo wil ik graag dat je nadenkt over het volgende; Als je een ding mocht veranderen op de tuin of in het systeem, wat zou je dan anders willen zien? En dan graag specificeren. Bijvoorbeeld als je graag meer verschillende groenten wilt. Welke groenten dan? Of ik wil dat de tuin toegankelijker wordt. Probeer dan uit te leggen wat je nodig hebt. Je mag 1 wens doen. Dus kies de belangrijkste. Het maakt niet uit wat je het liefst wil. Het mag alles zijn en ik zal de wensen met respect en anoniem behandelen. Ik kom er nog op terug.

Opgeven voor de jaarvergadering

2016 12 alvOp de jaarvergadering van de Nieuwe Akker op 10 januari willen ik het graag hebben over verschillende zaken. Evaluatie van het afgelopen seizoen. Hoe gingen de teelten, voorzieningen en communicatie. Ook de financiële kant van de Nieuwe Akker wordt besproken. Zoals vorige keer genoemd, gaan we het ook over de toekomst en voortbestaan van de Nieuwe Akker hebben. Ik zal de huidige stand van zaken geven en de opties schetsen voor de toekomst. Het is dus een belangrijke bijeenkomst. Om te weten of we in de ruimte passen en hoeveel stoelen, etc. we nodig hebben, hoor ik graag wie er komen. Er hebben zich tot nu toe 9 personen opgegeven. Dus graag even een berichtje als je van plan bent te komen. Vanaf 19:30 uur thee en koffie. Start 19:45 uur. Pauze 20:45 – 21:00 uur. 22:00 uur afsluiting. Voor wie niet zo lang wil; in de pauze kan je weg. We beginnen met het belangrijkste, na de pauze gaat het meer over de details.

Vorst

Wanneer het vriest koppel ik de handpomp af om kapot vriezen te voorkomen. Om diezelfde reden dek ik de vorstgevoelige groenten af met vliesdoek of iets anders. Dus wanneer het vriest geen doeken wegtrekken. Ik zal wat de winterwortels betreft tijdens strenge vorst een kist wortels in de kleine tunnelkas op voorraad proberen te houden.


Te oogsten:

Prei: Zie je vanaf de pomp wel staan. Oogsten door met de spitvork de prei eerst los te steken. Dan onderaan vastpakken en uit de grond te trekken. Het mooie groen is ook prima om te eten! Er is nog veel. Dus je mag extra oogsten. Tot 500 gram per volwassene.

Wortel: Lekker zoet. Ligt in de kleine tunnelkas of staat helemaal links op de tuin. Met de spitvork naast de wortels in de grondsteken en de wortels iets los steken. Wortel onderaan bij het loof pakken en uit de grond trekken. Ongeveer 250 gram per volwassene.

Pastinaak: Ligt klaar in de kleine tunnelkas of staat links op de tuin. Zie bordje. Een spitvork pakken. Staat ergens op het land. Bijvoorbeeld bij de wortels. Spitvork loodrecht, ongeveer 10 cm naast de wortels in de grond drukken. De steel naar achteren duwen totdat de grond en wortel iets omhoog komt. Loof onderaan vastpakken en wortels uit de grond trekken. Ongeveer 300 gram per volwassene.

Spruiten: Staan rechts naast de grote tunnelkas. Dikste spruiten plukken. De kleinere groeien nog groter. Ongeveer 250 gram per volwassene

Boerenkool en/of palmkool: Op het rechter gedeelte van de tuin. Onderste bladeren eerst oogsten dan kunnen de kleinere nog wat groeien. Bladeren kan je afbreken. Ongeveer 400 gram per volwassene.

Aardpeer: Staat achter de kruidentuin(Is het omgaasde gedeelte) Sommige mensen vergelijken het met oesters of artisjok met een lichte nootachtige smaak. Aardperen zijn ook, mits vers, rauw te eten en zijn dan lekker bros en krokant. Ze combineren goed met aardappels, worteltjes, vis en noten. Echter ook met prei, erwten, bonen en broccoli gaan ze fijn samen. Oogsten; Dichtstbijzijnde rij beginnen. Voorzichtig met een spitvork of greep ruim voor de stengel steken. En de knolletjes uit de grond halen. Waarschijnlijk zitten ze ook aan weerszijden onder het gras. Ongeveer 250 gram per volwassene. Graag de stengels op een hoop leggen.

Rucola: Staat links van de uitgebloeide zonnebloemen, achteraan. Lichte vorstschade mogelijk. De rest is nog prima. .Oogsten naar behoefte door blaadjes te plukken.


Voor de liefhebber:

Snijbiet:Staat vlak bij de handpomp, iets naar rechts,vooraan.  Snijbiet oogst je zoals de naam al zegt; door te snijden. De wat kleinere blaadjes in het midden van de plant zijn goed door de vorst gekomen. Die dus oogsten.  Richthoeveelheid: Ongeveer 150 gram/volwassene. Zolang de voorraad strekt.

Rode kool: Ligt in de kleine tunnelkas. Sommige hebben aan de buitenkant wat lichte vorstschade en dus slecht blad. Als je die afpelt zit er meestal een hele mooie kool onder. Een kleine voor 1 persoon. Een wat grotere voor meerpersoonshuishoudens. Zolang de voorraad strekt.

Schorseneren: Staat helemaal links op de tuin. Deze lange zwarte wortel haal je niet zomaar uit de grond. Er zijn 3 rijen. Je graaft eerst vlak naast een buitenste de rij een gleuf van ongeveer 40 cm diep. Dan aan de andere kant van de rij, de spitvork vlak naast de schorseneer, loodrecht in de grond duwen en dan de wortel voorzichtig los maken en uit de grond trekken. Sommigen hebben vertakkingen en zijn niet zo dik Ze zijn het best minstens een vinger dik, anders hou je weinig over na het schillen. Ongeveer 250 gram/volwassene.

Groenselderij: Staat links van de pompoenen, halverwege het land. Is het broertje van de bleekselderij. Hij is wat sterker van smaak dan de bleke variant. Groenselderij is rijk aan mineralen en vitaminen. Groenselderij is geschikt als smaakmaker en garnering van soepen, salades en stoofschotels. Oogsten door ruim onder de stelen, de plant door te snijden. 1 per volwassene. Zolang de voorraad strekt.

Winterpostelein: Een bladgroente. Is nu wel stevig en aan het bloeien. Te gebruiken als salade. Staat vanaf de pomp gezien, iets naar links en dan rechtdoor. Je pakt met de ene hand een bosje steeltjes en met de andere snijdt je de steeltjes onderaan door. Snijden dus en niet trekken s.v.p. Dan kan er nog weer nieuwe groeien. Ongeveer 100 gram per volwassene.

Zelf witlof maken: Staat helemaal rechts. Steek een aantal witlof planten uit. Snij het loof vanaf 2 cm boven de wortel af. Ik kort alle wortels in op 20 cm. Ik pak een emmer of grote bloempot en leg die op zijn kant. Ik leg een klein laagje aarde in de zijkant van de emmer/pot. En daarop een paar wortels en dan weer een laagje aarde. En dan weer wortels, en weer aarde. Totdat de emmer/pot vol is. Zorg ervoor dat de bovenkant van de wortels op gelijke hoogte zitten. [foto]Emmer/pot rechtopzetten en eventueel een klein beetje water geven. Op een warme plek zetten(13-18 °C) en licht weg houden. Bijvoorbeeld door er een bloempot op zijn kop erover heen te doen. Na ongeveer 3 weken heb je witlof.

Peterselie: Staat op de kruidentuin. Bosje afsnijden voor vers gebruik. Niet te laag snijden. Want dan kan er weer nieuwe groeien. Zolang de voorraad strekt.

Tijm: Staat langs het akkerpad bij de bessen struiken. Oogsten voor vers gebruik, naar behoefte.

Honing van de tuin. Bij Jan-Jaap te verkrijgen op de tuin. € 5,00 voor 450gram. € 10,00 voor 1 kilo.

Cadeautip: Geef iemand een oogstwaardebon! Een origineel cadeau. € 19,50 voor 4 weken oogsten. Bij mij te verkrijgen. Zal ze ook standaard op de tuin leggen.

 

Veel plezier met de oogst. Mocht je nog vragen hebben of iets willen doorgeven dan hoor ik dat graag!


Jan-Jaap Scholten