Een nieuw jaar is weer aangebroken.

Een spannend jaar voor de Nieuwe Akker. Dit seizoen zitten we nog op de huidige locatie, maar waar zal de tuin uiteindelijk terecht komen? Kunnen we op de huidige plek blijven of verhuizen we? Ik heb er nu in iedere geval zeer veel vertrouwen in dat we nog lang doorgaan. Ik wens je een gezond en groeizaan nieuwjaar!

Dinsdag jaarvergadering

Aanstaande dinsdagavond, 10 januari is de jaarvergadering van de Nieuwe Akker. Nog even de gegevens. Vanaf 19:30 uur thee en koffie. Start 19:45 uur. Pauze 20:45 – 21:00 uur. 22:00 uur afsluiting. Voor wie niet zo lang wil; in de pauze kan je weg. We beginnen met het belangrijkste, na de pauze gaat het meer over de details. Adres;  De Groene Golf te Deventer aan de Gooierstraat 9. Mocht je je niet opgegeven hebben en toch willen gaan, geen probleem. Weet je al dat je gaat, graag even doorgeven.

In het vorige oogstbericht heb ik je gevraagd om na te denken over het volgende; Als je een ding mocht veranderen op de tuin of in het systeem, wat zou je dan anders willen zien? En dan graag specificeren. Bijvoorbeeld als je graag meer verschillende groenten wilt. Welke groenten dan? Of ik wil dat de tuin toegankelijker wordt. Probeer dan uit te leggen wat je nodig hebt. Je mag 1 wens doen. Dus kies de belangrijkste. Het maakt niet uit wat je het liefst wil. Het mag alles zijn en ik zal de wensen met respect en anoniem behandelen. Sommigen hebben hun wens al laten weten. Ik zal in een later stadium de wensen op een rijtje zetten en hier verslag van doen. Ivm de verwerking heb ik je wens het liefst via e-mail. Maar ik zal tijdens de jaarvergadering ook papier klaar leggen waar je je wens op kunt schrijven. Ook zal de toekomst van de Nieuwe Akker besproken worden. Hoe realiseren we een vaste plek voor de tuin. Welke opties hebben we? Hoe is de stand van zaken nu? Wat zijn de voor- en nadelen van de verschillende constructies. Verschillende mensen hebben al aangegeven financieel te willen investeren in de Nieuwe Akker. Erg fijn om te horen!

2017 01 06 voorbereiden vorstIk ben naast het voorbereiden van de jaarvergadering, ook bezig met het bestellen van plantgoed en dergelijke. Over ruim een maand begin ik al met de eerste zaaingen. Het nieuwe tuinseizoen komt eraan! De afgelopen week hebben Jannah en ik de winterpostelein in de grote tunnelkas gewied.

Nog een aantal zonnige dagen en de vorst komt in zicht. Het gaat weer hard vriezen. Dat betekent vliesdoeken over de groenten, waterpomp afgesloten en eventueel vorst in de grond. Als het vriest geen vliesdoeken van de groenten afhalen! Want dan scheur je ze kapot. Als de doeken ontdooit zijn kan je ze natuurlijk wel er af halen. Na het oogsten weer terugleggen s.v.p. Vanwege de strenge vorst heb ik de kisten met groenten even uit de tunnelkas gehaald.

Te oogsten:

Prei: Zie je vanaf de pomp wel staan. Oogsten door met de spitvork de prei eerst los te steken. Dan onderaan vastpakken en uit de grond te trekken. Het mooie groen is ook prima om te eten! Er is nog veel. Dus je mag extra oogsten. Tot 500 gram per volwassene.

Wortel: Lekker zoet. Ligt in de kleine tunnelkas of staat helemaal links op de tuin. Met de spitvork naast de wortels in de grondsteken en de wortels iets los steken. Wortel onderaan bij het loof pakken en uit de grond trekken. Ongeveer 250 gram per volwassene.

Pastinaak: Ligt klaar in de kleine tunnelkas of staat links op de tuin. Zie bordje. Een spitvork pakken. Staat ergens op het land. Bijvoorbeeld bij de wortels. Spitvork loodrecht, ongeveer 10 cm naast de wortels in de grond drukken. De steel naar achteren duwen totdat de grond en wortel iets omhoog komt. Loof onderaan vastpakken en wortels uit de grond trekken. Ongeveer 300 gram per volwassene.

Spruiten: Staan rechts naast de grote tunnelkas. Je moet wel even zoeken naar nog mooie spruiten. Dikste spruiten plukken. De kleinere groeien nog groter. Ongeveer 250 gram per volwassene

Boerenkool: Op het rechter gedeelte van de tuin. De mooie bladeren uitzoeken. Oogsten door bladeren af te breken. Ongeveer 400 gram per volwassene.

Palmkool: Op het rechter gedeelte van de tuin. De mooie bladeren uitzoeken. Oogsten door bladeren af te breken. Ongeveer 400 gram per volwassene.

Aardpeer: Staat achter de kruidentuin(Is het omgaasde gedeelte) Sommige mensen vergelijken het met oesters of artisjok met een lichte nootachtige smaak. Aardperen zijn ook, mits vers, rauw te eten en zijn dan lekker bros en krokant. Ze combineren goed met aardappels, worteltjes, vis en noten. Echter ook met prei, erwten, bonen en broccoli gaan ze fijn samen. Oogsten; Dichtstbijzijnde rij beginnen. Voorzichtig met een spitvork of greep ruim voor de stengel steken. En de knolletjes uit de grond halen. Waarschijnlijk zitten ze ook aan weerszijden onder het gras. Ongeveer 250 gram per volwassene. Graag de stengels op een hoop leggen.

Rucola: Staat rechts van de prei, achteraan. Lichte vorstschade mogelijk. De rest is nog prima. .Oogsten naar behoefte door blaadjes te plukken.


Voor de liefhebber:

Snijbiet:Staat vlak bij de handpomp, iets naar rechts,vooraan.  Snijbiet oogst je zoals de naam al zegt; door te snijden. De wat kleinere blaadjes in het midden van de plant zijn goed door de vorst gekomen. Die dus oogsten.  Richthoeveelheid: Ongeveer 150 gram/volwassene. Zolang de voorraad strekt.

Rode kool: Ligt in de kleine tunnelkas. Sommige hebben aan de buitenkant wat lichte vorstschade en dus slecht blad. Als je die afpelt zit er meestal een hele mooie kool onder. Een kleine voor 1 persoon. Een wat grotere voor meerpersoonshuishoudens. Zolang de voorraad strekt.

Schorseneren: Staat helemaal links op de tuin. Deze lange zwarte wortel haal je niet zomaar uit de grond. Er zijn 3 rijen. Je graaft eerst vlak naast een buitenste de rij een gleuf van ongeveer 40 cm diep. Dan aan de andere kant van de rij, de spitvork vlak naast de schorseneer, loodrecht in de grond duwen en dan de wortel voorzichtig los maken en uit de grond trekken. Sommigen hebben vertakkingen en zijn niet zo dik Ze zijn het best minstens een vinger dik, anders hou je weinig over na het schillen. Ongeveer 250 gram/volwassene.

Winterpostelein: Een bladgroente. Is nu wel stevig en aan het bloeien. Te gebruiken als salade. Staat vanaf de pomp gezien, iets naar links en dan rechtdoor. Je pakt met de ene hand een bosje steeltjes en met de andere snijdt je de steeltjes onderaan door. Snijden dus en niet trekken s.v.p. Dan kan er nog weer nieuwe groeien. Ongeveer 100 gram per volwassene.

Tijm: Staat langs het akkerpad bij de bessen struiken. Oogsten voor vers gebruik, naar behoefte.

Honing van de tuin. Bij Jan-Jaap te verkrijgen op de tuin. € 5,00 voor 450gram. € 10,00 voor 1 kilo.

Cadeautip: Geef iemand een oogstwaardebon cadeau ! Een origineel cadeau. € 19,50 voor 4 weken oogsten. Bij mij te verkrijgen. Zal ze ook standaard op de tuin leggen.


Veel plezier met de oogst. Mocht je nog vragen hebben of iets willen doorgeven dan hoor ik dat graag!


Jan-Jaap Scholten