Afgelopen dinsdagavond was de jaarvergadering van de Nieuwe Akker. Het seizoen 2016 is onder de loep genomen. Een paar bevindingen; Het aantal leden is gegroeid met 11 leden van 92 naar 103. ­De financiële jaaropbrengst is toegenomen. Echter de kosten ook. Onder andere te verklaren door de aanschaf van de grote tunnelkas en een nieuwe beregeningspomp. Het bedrijfsresultaat is daarmee ongeveer gelijk gebleven met het jaar daarvoor.

2017 01 12 prijzenIk reken sinds 3 jaar uit wat het zou kosten als je de groenten in de (biologische) winkel koopt. Ik neem 4 steekproeven(weken) verdeeld over het oogstseizoen. Er zijn mensen die bijna elke week oogsten. Echter er zijn er ook, die na november zo'n beetje stoppen(Categorie Mooi weer, 30 weken) Of die soms een weekje overslaan(Hele seizoen, 30 weken) Daarom heb ik drie categorieën gemaakt.


Zo kan je zelf bepalen, wat ongeveer je financiële voordeel is van zelfoogsten. Stel je hebt een gezin, 2 volwassenen en 2 kinderen. Dat gezin betaald 2,75 oogstaandeel. Is €577,50 (2,75x210) per jaar. Het gezin oogst ongeveer 30 weken, maar stopt zo'n beetje na november. Dan zou het gezin in de winkel ongeveer € 1290 (2,75x470) uitgeven. Dus het voordeel van zelf-oogsten is dan 1292,50-577,50= € 715,00 voor 2016. Dat is dus een besparing van € 24 per week. Zo kijk je in feite naar de verdienste van het zelfoogsten. Kijk je naar de kosten per week, dan betaal je als mooi weer oogster; 210: 30= € 7,00 per week . Het gezin betaald 7x2,75= € 19,25. Dat is dus ruim minder dan de helft van wat het gezin in de winkel kwijt zou zijn. Tot zover de getallen.

Tav het realiseren van grond voor de Nieuwe Akker heb ik gemeld dat het mij goed lijkt om met een paar leden informatie in den landen te vergaren over bestaande constructies van consumenten participatie in landbouwgrond tbv directe voedselvoorziening. Dan weten we hoe dat er uit kan zien. En kunnen we vervolgens verder stappen ondernemen. Als je samen met mij hier de komende periode wat tijd aan wil besteden, graag even een mailtje. Ondertussen ben ik met verschillende personen in gesprek om te kijken waar andere kansen liggen en daar vorm aan te geven. Iemand vertelde mij in de pauze dat hij wel gewoon geld wil geven voor grond. Een schenking dus. Wouw. Ja, dat kan natuurlijk ook.

Ik heb op de jaarvergadering ook een aantal ingestuurde wensen voor de tuin besproken. Een aantal worden ook gehonoreerd. Ter verbetering van de paden ga ik morgen houtsnippers halen. Waardoor ik de modderigste plekken kan verbeteren. Je kan nog een wens insturen. Binnenkort maak ik een volledig verslag van de jaarvergadering. Daarin komen de wensen ook aan de orde. In het verslag van de jaarvergadering zal ik ook de evaluatie van de teelten geven.

2017 01 12 oogstlandIk heb ook de plannen voor het komende seizoen geschetst. Zo gaat er geïnvesteerd worden in een schijveneg. Het werven van nieuwe leden is een belangrijke activiteit. Ik wil dit jaar graag zoveel mogelijk op lokale evenementen, de Nieuwe Akker presenteren. Doelgebied is Schalkhaar en Deventer-Oost. Daarnaast is het verzinnen van pers-waardige en bezoekers-trekkende activiteiten voor de open dagen belangrijk.
​Ik vind de combinatie boerderij en kunst een sterke. Zoek dus ook naar kunst en/of performances die op de open dag gerealiseerd kan worden. Heb je ideeën, of ben je kunstenaar en/of performer? Dan wil ik dat graag weten!

Kookgroepjes

Samen koken en eten met oogsters van De Nieuwe Akker, dat willen we gaan stimuleren. Af en toe een kook-happening, of regelmatig met een groepje mensen? Er is van alles mogelijk. Een kookgroep kan bijvoorbeeld bestaan uit 8 personen, 3 personen maken een gerecht en op 1 adres wordt de maaltijd genuttigd. Je kunt ook samen oogsten en dan op 1 adres alles schoonmaken en bereiden. Je ontmoet mensen en inspireert elkaar. Jannah wil dit wel coördineren: mail haar als je belangstelling en/of ideeën hebt: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. Je kunt natuurlijk ook zelf een kookgroepje starten.

Er waren nog wat wortels op het land, maar de muizen zijn ook druk aan het oogsten geweest. Dus de wortels zijn nagenoeg op. Pastinaak is er nog wel genoeg. Mag je ook ruim van oogsten. Het gaat weer vriezen. Dat betekent vliesdoeken over de groenten, waterpomp afgesloten en eventueel vorst in de grond. Als het vriest geen vliesdoeken van de groenten afhalen! Want dan scheur je ze kapot. Als de doeken ontdooit zijn kan je ze natuurlijk wel er af halen. Na het oogsten weer terugleggen s.v.p.


Te oogsten:

Prei: Zie je vanaf de pomp wel staan. Oogsten door met de spitvork de prei eerst los te steken. Dan onderaan vastpakken en uit de grond te trekken. Het mooie groen is ook prima om te eten! Er is nog veel. Dus je mag extra oogsten. Tot 500 gram per volwassene.

Pastinaak: Staat links op de tuin. Zie bordje. Een spitvork pakken. Staat ergens op het land. Bijvoorbeeld bij de wortels. Spitvork loodrecht, ongeveer 10 cm naast de wortels in de grond drukken. De steel naar achteren duwen totdat de grond en wortel iets omhoog komt. Loof onderaan vastpakken en wortels uit de grond trekken. Ongeveer 300 gram per volwassene. Je mag meer oogsten.

Palmkool: Op het rechter gedeelte van de tuin. De mooie bladeren uitzoeken. Oogsten door bladeren af te breken. Ongeveer 400 gram per volwassene.

Schorseneren: Staat helemaal links op de tuin. Deze lange zwarte wortel haal je niet zomaar uit de grond. Er zijn 3 rijen. Je graaft eerst vlak naast een buitenste de rij een gleuf van ongeveer 40 cm diep. Dan aan de andere kant van de rij, de spitvork vlak naast de schorseneer, loodrecht in de grond duwen en dan de wortel voorzichtig los maken en uit de grond trekken. Sommigen hebben vertakkingen en zijn niet zo dik Ze zijn het best minstens een vinger dik, anders hou je weinig over na het schillen. Ongeveer 250 gram/volwassene.

Snijbiet:Staat vlak bij de handpomp, iets naar rechts,vooraan.  Snijbiet oogst je zoals de naam al zegt; door te snijden. De wat kleinere blaadjes in het midden van de plant zijn goed door de vorst gekomen. Die dus oogsten.  Richthoeveelheid: Ongeveer 150 gram/volwassene. Zolang de voorraad strekt.

Rucola: Staat rechts van de prei, achteraan. Lichte vorstschade mogelijk. De rest is nog prima. .Oogsten naar behoefte door blaadjes te plukken.

Winterpostelein: Een bladgroente. Is nu wel stevig. Te gebruiken als salade. Staat vanaf de pomp gezien, iets naar links en dan rechtdoor. Je pakt met de ene hand een bosje steeltjes en met de andere snijdt je de steeltjes onderaan door. Snijden dus en niet trekken s.v.p. Dan kan er nog weer nieuwe groeien. Ongeveer 100 gram per volwassene.


Voor de liefhebber:

Spruiten: Staan rechts naast de grote tunnelkas. Je moet wel even zoeken naar nog mooie spruiten. Dikste spruiten plukken. De kleinere groeien nog groter. Ongeveer 250 gram per volwassene. Zolang de voorraad strekt.

Boerenkool: Op het rechter gedeelte van de tuin. Veel bladeren zijn niet heel mooi meer. Oogsten door bladeren af te breken. Ongeveer 400 gram per volwassene.

Aardpeer: Staat achter de kruidentuin(Is het omgaasde gedeelte) Sommige mensen vergelijken het met oesters of artisjok met een lichte nootachtige smaak. Aardperen zijn ook, mits vers, rauw te eten en zijn dan lekker bros en krokant. Ze combineren goed met aardappels, worteltjes, vis en noten. Echter ook met prei, erwten, bonen en broccoli gaan ze fijn samen. Oogsten; Dichtstbijzijnde rij beginnen. Voorzichtig met een spitvork of greep ruim voor de stengel steken. En de knolletjes uit de grond halen. Waarschijnlijk zitten ze ook aan weerszijden onder het gras. Ongeveer 250 gram per volwassene. Graag de stengels op een hoop bij de rest leggen.

Wortel: Is bijna op. Lekker zoet. Staat helemaal links op de tuin. Met de spitvork naast de wortels in de grondsteken en de wortels iets los steken. Wortel onderaan bij het loof pakken en uit de grond trekken. Zolang de voorraad strekt,

Tijm: Staat langs het akkerpad bij de bessen struiken. Oogsten voor vers gebruik, naar behoefte.

Honing van de tuin. Bij Jan-Jaap te verkrijgen op de tuin. € 5,00 voor 450gram. € 10,00 voor 1 kilo.

Cadeautip: Geef iemand een oogstwaardebon cadeau ! Een origineel cadeau. € 19,50 voor 4 weken oogsten. Bij mij te verkrijgen. Zal ze ook standaard op de tuin leggen.

 

Veel plezier met de oogst. Mocht je nog vragen hebben of iets willen doorgeven dan hoor ik dat graag!

Jan-Jaap Scholten