Vorst

Is het toch nog echt winter geworden. En de nachtvorst houdt nog even aan. Ik hoop dat ik dit weekend nog ergens op natuurijs kan schaatsen. Als er water in de uiterwaarden zit, gaat het vast wel lukken. Voor de tuin betekent de aanhoudende vorst, dat de handpomp nog afgekoppeld blijft en er kans is dat het vliesdoek over de snijbiet en rucola bevroren is. Als je aan het eind van een, liefst zonnige, dag gaat oogsten, is de kans het grootst dat je deze bladgewassen wel kan oogsten. En ook dat de vorst uit de grond is, zodat je ook groenten zoals aardpeer, schorseneer, prei en pastinaak kan oogsten. Als ik er aan toe kom zal ik wat van deze groenten in de kleine tunnelkas leggen, zodat ze toch verkrijgbaar zijn.Wanneer groenten bevroren zijn, kan je ze beter niet oogsten. Je loopt het gevaar dat ze zo beschadigd raken dat het na ontdooien snot wordt. Echter spruiten en meestal boerenkool en palmkool ook , kan je wel in bevroren toestand oogsten.

Winterwortels?

De winterwortels zijn nu op. De laatste zijn door de muizen opgegeten. Ik ben tevreden over hoe lang we ze nog hebben kunnen oogsten. Ook al heten ze winterwortels, ze kunnen niet tegen vorst. Dan gaan ze kapot. In plaats de wortels voor de vorstperiode te rooien, heb ik dit jaar besloten om ze in de grond te laten zitten en ze met doeken, gaas of zeil tegen de vorst te beschermen. En dat lukte goed! Als ik ze gerooid had, hadden ze ook tegen de vorst en tegen uitdroging en daglicht beschermd moeten worden. Dat is zonder koelcel, zeer lastig. Dus we hebben nu ondanks de temperaturen van -8 graden, toch nog tot half januari wortels kunnen eten!

De 37ste oogstweek

De variatie in groente begint nu duidelijk af te nemen. We zijn ook bijna aan het einde van de 40 weken oogsten. We gaan nu de 37ste oogstweek in. Een aantal groenten zoals prei en pastinaak zal in ieder geval ruim beschikbaar blijven tot het ploegen in maart.

Grond kopen.

Afgelopen woensdag heb ik de Bio-beurs in Zwolle bezocht. Dé vakbeurs voor de biologische sector. Ik sprak hier een bekende die ervaring had met het gezamenlijk kopen van een boerderij en bijbehorende grond. Dat betekent dat we niet zelf het wiel hoeven uit te vinden. Ik ken de betreffende boer en boerin. Aardige en toegankelijke mensen. Dus wie wil samen met mij uitzoeken hoe zij dit voor mekaar gekregen hebben? Zodat we een doordacht plan uit kunnen gaan zetten. Inmiddels hebben 2 leden zich gemeld om te helpen dit uit te zoeken. 1 of 2 personen erbij lijkt me verstandig. Tijdens de ledenvergadering hadden al een paar leden aangegeven dit te overwegen. Ik denk dat de tijd in eerste instantie bestaat uit een bezoek aan dit bedrijf te Brummen en een bespreking over hoe nu verder aan de hand van de verkregen informatie. Daarnaast kunnen we binnenkort in Deventer een keer aanschuiven bij een uitdrager van het Herenboeren-concept. Dus; wie helpt mee?

Kookgroepjes

Samen koken en eten met oogsters van De Nieuwe Akker, dat willen we gaan stimuleren. Af en toe een kook-happening, of regelmatig met een groepje mensen. Er is van alles mogelijk. Een kookgroep kan bijvoorbeeld bestaan uit 8 personen, 3 personen maken een gerecht en op 1 adres wordt de maaltijd genuttigd. Je kunt ook samen oogsten en dan op 1 adres samen bereiden. Je ontmoet mensen en inspireert elkaar. Jannah wil dit wel coördineren: mail haar als je belangstelling en/of ideeën hebt: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Houtsnippers en parkeren

2017 01 20 rubber matVoor het geval het modderig op de tuinpaden wordt, heb ik een kuub houtsnippers naar de tuin gebracht. Zodra ik tijd heb ga ik de snippers uitstrooien.

De rubbermat op de parkeerplaats heb ik nu zo gelegd dat je met je voorwielen op de mat kunt parkeren en weer gemakkelijk weg kunt rijden. Moet je wel achteruit in parkeren!


Te oogsten:

Prei: Zie je vanaf de pomp wel staan. Ligt misschien ook klaar in de kleine tunnelkas. Oogsten door met de spitvork de prei eerst los te steken. Dan onderaan vastpakken en uit de grond te trekken. Het mooie groen is ook prima om te eten! Er is nog veel. Dus je mag extra oogsten. Tot 500 gram per volwassene.

Pastinaak: Staat links op de tuin of ligt misschien klaar in de kleine tunnelkas. Een spitvork pakken. Staat ergens op het land. Spitvork loodrecht, ongeveer 10 cm naast de wortels in de grond drukken. De steel naar achteren duwen totdat de grond en wortel iets omhoog komt. Loof onderaan vastpakken en wortels uit de grond trekken. Ongeveer 300 gram per volwassene. Je mag het dubbele oogsten.

Palmkool: Op het rechter gedeelte van de tuin. De mooie bladeren uitzoeken. Oogsten door bladeren af te breken. Ongeveer 400 gram per volwassene.

Aardpeer: Staat achter de kruidentuin(Is het omgaasde gedeelte) Sommige mensen vergelijken het met oesters of artisjok met een lichte nootachtige smaak. Aardperen zijn ook, mits vers, rauw te eten en zijn dan lekker bros en krokant. Ze combineren goed met aardappels, worteltjes, vis en noten. Echter ook met prei, erwten, bonen en broccoli gaan ze fijn samen. Oogsten; Dichtstbijzijnde rij beginnen. Voorzichtig met een spitvork of greep ruim voor de stengel steken. En de knolletjes uit de grond halen. Waarschijnlijk zitten ze ook aan weerszijden onder het gras. Ongeveer 250 gram per volwassene. Graag de stengels op een hoop leggen.

Rucola: Staat rechts van de prei, achteraan. Onder vliesdoek .Oogsten naar behoefte door blaadjes te plukken.

Schorseneren: Staat helemaal links op de tuin. Deze lange zwarte wortel haal je niet zomaar uit de grond. Er zijn 3 rijen. Je graaft eerst vlak naast een buitenste de rij een gleuf van ongeveer 40 cm diep. Dan aan de andere kant van de rij, de spitvork vlak naast de schorseneer, loodrecht in de grond duwen en dan de wortel voorzichtig los maken en uit de grond trekken. Sommigen hebben vertakkingen en zijn niet zo dik Ze zijn het best minstens een vinger dik, anders hou je weinig over na het schillen. Ongeveer 250 gram/volwassene.


Voor de liefhebber:

Spruiten: Staan rechts naast de grote tunnelkas. Je moet wel even zoeken naar nog mooie spruiten. De wat oudere spruiten hebben een plekje binnenin. De kleine spruiten zijn het beste! Groeien bovenaan onder de topbladeren. Ongeveer 250 gram per volwassene. Zolang de voorraad strekt.

Boerenkool: Op het rechter gedeelte van de tuin. Je mag ook de toppen oogsten. Ongeveer 400 gram per volwassene. Zolang de voorraad strekt.

Snijbiet:Staat vlak bij de handpomp, iets naar rechts,vooraan.  Onder het vliesdoek. Snijbiet oogst je zoals de naam al zegt; door te snijden. De wat kleinere blaadjes in het midden van de plant zijn goed door de vorst gekomen. Die dus oogsten.  Richthoeveelheid: Ongeveer 150 gram/volwassene. Zolang de voorraad strekt.

Winterpostelein: Een bladgroente. Te gebruiken als salade. Staat vanaf de pomp gezien, iets naar links en dan rechtdoor. Je pakt met de ene hand een bosje steeltjes en met de andere snijdt je de steeltjes onderaan door. Snijden dus en niet trekken s.v.p. Dan kan er nog weer nieuwe groeien. Ongeveer 100 gram per volwassene.

Tijm: Staat langs het akkerpad bij de bessen struiken. Oogsten voor vers gebruik, naar behoefte.

Honing van de tuin. Bij Jan-Jaap te verkrijgen op de tuin. € 5,00 voor 450gram. € 10,00 voor 1 kilo.

Cadeautip: Geef iemand een oogstwaardebon cadeau ! Een origineel cadeau. € 19,50 voor 4 weken oogsten. Bij mij te verkrijgen. Zal ze ook standaard op de tuin leggen.

Veel plezier met de oogst. Mocht je nog vragen hebben of iets willen doorgeven dan hoor ik dat graag!

 
Jan-Jaap Scholten