2017 01 26 schaatsenDe koude nachten hielden aan en de eerste waaghalzen stapten op het ijs. Yes! Het is weer gelukt. Afgelopen zondag heerlijk geschaatst op de Ossenwaard bij Deventer.

Het koude weer had gevolgen voor het oogsten en de groenten. De grond raakte bevroren, waardoor de meeste groenten niet geoogst konden worden en bij de palmkool raakten de toppen door de strenge vorst beschadigd. De rest van de groenten heeft zich, al dan niet met bescherming, goed gehouden. Ben nog benieuwd naar de snijbiet. Vanaf vrijdag geen vorst meer s'nachts en de grond kan ontdooien. Kunnen we weer meer oogsten.De variatie in groenten neemt af. Misschien is dit een goed moment om andere bronnen onder de aandacht te brengen:

Boerderijwinkel van de Haverkamp

Groenten van eigen bodem en uit de streek. Verder fruit, aardappelen, brood en meel(van eigen graan), vlees, etc. Alles biologisch.

Adres; Rodijksweg 5, Deventer(Colmschate) Openingstijden Winkel:

Dinsdag, donderdag en vrijdag: 13.00-17.30 en Zaterdag: 9.00-17.00

Meer info: www.tuinderijhaverkamp.nl


Bezorgservice De Gouden Pompoen

De Gouden Pompoen bezorgt jouw biologische boodschappen in de omgeving Deventer. Alle producten komen van zo dichtbij mogelijk. Via de webwinkel kies je thuis vanuit je luie stoel de biologische producten die je wilt hebben. Elke vrijdag wordt bezorgd, waar jij wil (thuis, op je werk, etc.). Het is een breed assortiment(veel keuze uit bijvoorbeeld thee en kruiden) en de prijs is niet hoger en vaak goedkoper dan in de winkel. Bij bestellingen onder de € 50,- kost de bezorging slechts € 3,-. Meer info en webwinkel; www.goudenpompoen.nl

Ik ben naar een bijeenkomst van biologische boeren hier uit de buurt geweest. Om op de bodemvruchtbaarheid te studeren. Ik wil graag een schijveneg gebruiken. Bleek één boer een smalle schijveneg voor mij te leen te hebben. Ga binnenkort het apparaat bekijken. Ik had er bijna één gekocht! Dit kan mij een hoop geld schelen! Soms kijkt het geluk mee ; >)

Voor het verslag van de jaarvergadering nog even geduld. Andere zaken, zoals de belastingdienst te vriend houden en het realiseren van een vaste plek voor de Nieuwe Akker gaan voor.

Er zijn nu 3 mannen en 1 vrouw beschikbaar voor de studie groep “gezamenlijke grondaankoop” We gaan binnenkort aan de slag en houden je op de hoogte van de vorderingen.

Er is een kookgroep gevormd. En de datum voor de eerste culinaire uitspatting is gepland. Heb je ook interesse in een kookgroep? Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Te oogsten:

Prei: Zie je vanaf de pomp wel staan. Ligt misschien ook klaar in de kleine tunnelkas. Oogstbaar indien vorst uit de grond is; door met de spitvork de prei eerst los te steken. Dan onderaan vastpakken en uit de grond te trekken. Het mooie groen is ook prima om te eten! Er is nog veel. Dus je mag extra oogsten. Tot 1 kg. per volwassene.

Pastinaak: Staat links op de tuin of ligt misschien klaar in de kleine tunnelkas. Oogstbaar indien vorst uit de grond is. Een spitvork pakken. Staat ergens op het land. Spitvork loodrecht, ongeveer 10 cm naast de wortels in de grond drukken. De steel naar achteren duwen totdat de grond en wortel iets omhoog komt. Loof onderaan vastpakken en wortels uit de grond trekken. Ongeveer 300 gram per volwassene. Je mag het dubbele oogsten.

Aardpeer: Staat achter de kruidentuin(Is het omgaasde gedeelte) Sommige mensen vergelijken het met oesters of artisjok met een lichte nootachtige smaak. Aardperen zijn ook, mits vers, rauw te eten en zijn dan lekker bros en krokant. Ze combineren goed met aardappels, worteltjes, vis en noten. Echter ook met prei, erwten, bonen en broccoli gaan ze fijn samen. Oogstbaar indien vorst uit de grond is; Dichtstbijzijnde rij beginnen. Voorzichtig met een spitvork of greep ruim voor de stengel steken. En de knolletjes uit de grond halen. Waarschijnlijk zitten ze ook aan weerszijden onder het gras. Ongeveer 250 gram per volwassene. Graag de stengels op een hoop leggen.

Rucola: Staat rechts van de prei, achteraan. Onder vliesdoek .Oogsten naar behoefte door blaadjes te plukken.

Schorseneren: Staat helemaal links op de tuin. Oogstbaar indien vorst uit de grond is. Deze lange zwarte wortel haal je niet zomaar uit de grond. Er zijn 3 rijen. Je graaft eerst vlak naast een buitenste de rij een gleuf van ongeveer 40 cm diep. Dan aan de andere kant van de rij, de spitvork vlak naast de schorseneer, loodrecht in de grond duwen en dan de wortel voorzichtig los maken en uit de grond trekken. Sommigen hebben vertakkingen en zijn niet zo dik Ze zijn het best minstens een vinger dik, anders hou je weinig over na het schillen. Ongeveer 250 gram/volwassene.


Voor de liefhebber:

Palmkool: Op het rechter gedeelte van de tuin. De mooie bladeren uitzoeken. Je moet wel een zoeken. Oogsten door bladeren af te breken. Ongeveer 400 gram per volwassene. Zolang de voorraad strekt.

Spruiten: Staan rechts naast de grote tunnelkas. Je moet wel even zoeken naar nog mooie spruiten. De wat oudere spruiten hebben een plekje binnenin. De kleine spruiten zijn het beste! Groeien bovenaan onder de topbladeren. Ongeveer 250 gram per volwassene. Zolang de voorraad strekt.

Boerenkool: Op het rechter gedeelte van de tuin. Je mag ook de toppen oogsten. Ongeveer 400 gram per volwassene. Zolang de voorraad strekt.

Snijbiet:Staat vlak bij de handpomp, iets naar rechts,vooraan.  Onder het vliesdoek. Snijbiet oogst je zoals de naam al zegt; door te snijden. De wat kleinere blaadjes in het midden van de plant zijn goed door de vorst gekomen. Die dus oogsten. Richthoeveelheid: Ongeveer 150 gram/volwassene. Zolang de voorraad strekt.

Winterpostelein: Een bladgroente. Te gebruiken als salade. Staat vanaf de pomp gezien, iets naar links en dan rechtdoor. Je pakt met de ene hand een bosje steeltjes en met de andere snijdt je de steeltjes onderaan door. Snijden dus en niet trekken s.v.p. Dan kan er nog weer nieuwe groeien. Ongeveer 100 gram per volwassene.

Tijm: Staat langs het akkerpad bij de bessen struiken. Oogsten voor vers gebruik, naar behoefte.

Honing van de tuin. Bij Jan-Jaap te verkrijgen op de tuin. € 5,00 voor 450gram. € 10,00 voor 1 kilo.

Cadeautip: Geef iemand een oogstwaardebon cadeau ! Een origineel cadeau. € 19,50 voor 4 weken oogsten. Bij mij te verkrijgen. Zal ze ook standaard op de tuin leggen.

Veel plezier met de oogst. Mocht je nog vragen hebben of iets willen doorgeven dan hoor ik dat graag!


Jan-Jaap Scholten