De vorst is weer uit de grond. Kunnen we weer aardperen, schorseneren, pastinaken en prei oogsten. Van deze groenten is er ook nog veel. Zoveel dat we het niet op gaan krijgen. Zo hebben we nog zeker 200 kg pastinaak in de grond zitten. Daarom verkoop ik nu ook groenten aan winkels en de Gouden Pompoen. Ik ben nu bezig een bestelling van 40 kg pastinaak klaar te maken. Voor permacultuur bedrijf de Veldhof in Gorssel. Ben daar afgelopen najaar naartoe gefietst om kennis te maken. Ben sinds het afgelopen jaar meer gaan netwerken en merk steeds meer hoe zinvol dat is. En leuk! De winterpostelein in de grote tunnelkas is bijna groot genoeg. Nog een weekje denk ik.

Op de jaarvergadering bleek dat leden graag willen weten welke bereiding anderen gebruiken voor de groenten van de tuin. Dat kan door mee te doen aan een kookgroep van de tuin (Zie oogstberichtnr. 4 of 5). Of door je ervaring te delen op de facebook pagina van de Nieuwe Akker. Naast culinaire ervaringen kan je hier ook andere belevingen die met de Nieuwe Akker te maken hebben delen. Verder is het liken van de facebookpagina of daar iets interessants op plaatsen gunstig voor de promotie en daardoor de groei van de Nieuwe Akker. Dus ga naar https://nl-nl.facebook.com/Denieuweakker?ref=stream&sk=info

2017 02 02 boer zoekt grondFoto: Boer zoekt grond

In de zoektocht naar een vaste plek maak ik gestaag vorderingen. Ik ben nu vooral op zoek naar mogelijkheden om te kopen. Heb nu 2 Nederlandse bedrijven gevonden. De Meander in Brummen heeft geld geleend van zijn klanten en andere betrokkenen en vervolgens een boerderij en 5 ha grond gekocht. Een bedrijf waar ze de Remeker kaas maken, heeft een "Landcoöperatie" opgericht. ze verkopen nu "landcertificaten" Zie ook www.remeker.nl/landfonds   Dit werkt volgens mij alleen als je al een plek hebt die je kunt kopen. En onze grondeigenaar Rentree weet nog niet of ze aan ons een stuk willen verkopen, of alles aan 1 partij. Binnenkort biedt de gemeente grond te koop aan in Het Linderveld. Ben bezig een constructie te verzinnen om dan al geld te hebben om een bod te doen als er een geschikt kavel vrijkomt. En dan de financiers weer terug te betalen vanuit de verkochte grondcertificaten die de landcoöperatie verkoopt. Mocht het niet lukken om de financiers binnen een afgesproken termijn weer terug te betalen, dan is de verkoop van het aangekocht land de garantie dat het weer terug betaald wordt.

Een betrokken partij wil wel een bedrag van rond de €20.000 voorschieten. Misschien meer. Ben nu op zoek naar een aantal grote financierders. Zeg maar vanaf € 10.000,- Terugbetaling na 1 jaar is mogelijk. Het verwachte rendement is rond de 1,5 % Dat wordt opgebracht dmv de pacht die de Nieuwe Akker aan de landcooperatie betaald. Wordt vervolgt. Reacties zijn welkom!

 


Te oogsten:

Prei: Zie je vanaf de pomp wel staan. Ligt misschien ook klaar in de kleine tunnelkas. Oogsten door met de spitvork de prei eerst los te steken. Dan onderaan vastpakken en uit de grond te trekken. Het mooie groen is ook prima om te eten! Er is nog veel. Dus je mag extra oogsten. Tot 1 kg. per volwassene.

Pastinaak: Staat links op de tuin of ligt misschien klaar in de kleine tunnelkas. Oogsten met een spitvork. Staat ergens op het land. Spitvork loodrecht, ongeveer 10 cm naast de wortels in de grond drukken. De steel naar achteren duwen totdat de grond en wortel iets omhoog komt. Loof onderaan vastpakken en wortels uit de grond trekken. Ongeveer 300 gram per volwassene. Je mag het dubbele oogsten.

Aardpeer: Staat achter de kruidentuin(Is het omgaasde gedeelte) Sommige mensen vergelijken het met oesters of artisjok met een lichte nootachtige smaak. Aardperen zijn ook, mits vers, rauw te eten en zijn dan lekker bros en krokant. Ze combineren goed met aardappels, worteltjes, vis en noten. Echter ook met prei, erwten, bonen en broccoli gaan ze fijn samen. Oogsten; Dichtstbijzijnde rij beginnen. Voorzichtig met een spitvork of greep ruim voor de stengel steken. En de knolletjes uit de grond halen. Waarschijnlijk zitten ze ook aan weerszijden onder het gras. Ongeveer 250 gram per volwassene. Graag de stengels op een hoop leggen.

Schorseneren: Staat helemaal links op de tuin. Deze lange zwarte wortel haal je niet zomaar uit de grond. Er zijn 3 rijen. Je graaft eerst vlak naast een buitenste de rij een gleuf van ongeveer 40 cm diep. Dan aan de andere kant van de rij, de spitvork vlak naast de schorseneer, loodrecht in de grond duwen en dan de wortel voorzichtig los maken en uit de grond trekken. Sommigen hebben vertakkingen en zijn niet zo dik Ze zijn het best minstens een vinger dik, anders hou je weinig over na het schillen. Ongeveer 250 gram/volwassene. Je mag meer.


Voor de liefhebber:

Palmkool: Op het rechter gedeelte van de tuin. De mooie bladeren uitzoeken. Je moet wel even zoeken. Oogsten door bladeren af te breken. Ongeveer 400 gram per volwassene. Zolang de voorraad strekt.

Spruiten: Staan rechts naast de grote tunnelkas. Je moet wel even zoeken naar nog mooie spruiten. De wat oudere spruiten hebben een plekje binnenin. De kleine spruiten zijn het beste! Groeien bovenaan onder de topbladeren. Ongeveer 250 gram per volwassene. Zolang de voorraad strekt.

Boerenkool: Op het rechter gedeelte van de tuin. Je mag ook de toppen oogsten. Ongeveer 400 gram per volwassene. Zolang de voorraad strekt.

Rucola: Staat rechts van de prei, achteraan. Onder vliesdoek .Oogsten naar behoefte door blaadjes te plukken. Zolang de voorraad strekt.

Snijbiet:Staat vlak bij de handpomp, iets naar rechts,vooraan. Snijbiet oogst je zoals de naam al zegt; door te snijden. De wat kleinere blaadjes in het midden van de plant zijn goed door de vorst gekomen. Die dus oogsten. Richthoeveelheid: Ongeveer 150 gram/volwassene. Zolang de voorraad strekt.

Winterpostelein: Een bladgroente. Te gebruiken als salade. Staat vanaf de pomp gezien, iets naar links en dan rechtdoor. Je pakt met de ene hand een bosje steeltjes en met de andere snijdt je de steeltjes onderaan door. Snijden dus en niet trekken s.v.p. Dan kan er nog weer nieuwe groeien. Ongeveer 100 gram per volwassene.

Tijm: Staat langs het akkerpad bij de bessen struiken. Oogsten voor vers gebruik, naar behoefte.

Honing van de tuin. Bij Jan-Jaap te bestellen. Zet ik dan klaar op de tuin. € 5,00 voor 450gram. € 10,00 voor 1 kilo.

Cadeautip: Geef iemand een oogstwaardebon cadeau ! Een origineel cadeau. € 19,50 voor 4 weken oogsten. Bij mij te bestellen. Kan ze dan op de tuin klaar leggen.


Veel plezier met de oogst. Mocht je nog vragen hebben of iets willen doorgeven dan hoor ik dat graag!


Jan-Jaap Scholten