We hebben weer vorst van betekenis. Dat betekent dat de snijbiet weer is afgedekt en de handpomp is afgekoppeld. Mogelijk komt er vorst in de grond.

2017 02 10 tunnelkasIk heb al een voorraad prei en een kist pastinaak uit de grond gehaald. Die liggen in de kleine tunnelkas op de tafel. Er ligt een deken overheen tegen de vorst. Ik heb aardpeer geoogst. Als je geluk heb vind je mooie dikke knollen. En ik heb spruiten geplukt. Kon met veel moeite nog een half pondje oogsten. Als je nu nog gaat plukken worden ze wel erg klein. Dus ik haal de spruiten van de lijst. Twee groenten komen er bij.

 

2017 02 10 tunnelkas 2In de grote tunnelkas mag je nu winterpostelein en bosknoflook oogsten.

Deze laatste is een variant op bosui, maar dan in de knoflook versie. Voor een milde knoflook smaak.

Zoals de traditie wil, beginnen we ook dit jaar weer gezamenlijk het seizoen met uitjes planten op het land. Een traditie geboren uit de wens van sommigen om ook samen met mij wat te doen. We planten de uitjes samen, we halen gezamenlijk het onkruid weg en oogsten samen. En op het oogstfeest hebben we tot nu toe een rijke uienoogst kunnen vieren met een grote pan uiensoep boven het vuur. Als je mee wilt doen, ben je op zaterdag 9 april om 10:00 uur van harte welkom om te helpen met uitjes planten. Het werk bestaat uit een klein mini uitje om de 10 cm in de grond te drukken. Ik doe het voor en begeleid indien nodig. Meestal zijn we met tussen de 10 en 15 personen en is het werk in een uurtje geklaard. Daarna drinken we gezellig wat. Misschien dit jaar wel in een warme tunnelkas of bij een kampvuurtje. Of gewoon lekker in het voorjaarszonnetje!Dus zaterdag 8 april; Gezamenlijk uitjes planten. Start 10 uur. Schrijf vast in je agenda.

Na vorige keer over de zoektocht naar een vaste plek geschreven te hebben, kreeg ik wederom bemoedigende reacties. Ik heb dan ook het idee dat grond kopen via de uitgifte van grondcertificaten dan ook wel zal lukken. Even voor de duidelijkheid; Ik bewandel nu 2 routes voor het verkrijgen voor een vaste plek. De 1e kans doet zich binnenkort voor. De gemeente Deventer biedt maart a.s. zo'n 90 ha grond te koop aan. Het zogenoemde Linderveld. Route 1; IJssellandschap heeft een plan voor dit gebied, waar de Nieuwe Akker ook in voor komt. Als Ijssellandschap dit koopt kunnen we besluiten om van hen te gaan pachten. Route 2; Als die koop niet door gaat, kan de Nieuwe Akker zelf ook een bod doen, indien er een geschikt perceel bij zit. Maar dan moet er wel geld beschikbaar zijn om die eventuele koop te financieren. Uiteindlijk wil ik de grond financieren door uitgifte van grondcertificaten. Het bedrijf "Remekerkaas", die dit ook doet, is bereid om ons te helpen en adviseren. Maar het verkopen van grondcertificaten kost tijd, laten we zeggen 1 a 2 jaar en werkt alleen goed als je al een plek hebt. Hiervoor zoek ik dus voorfinanciering. Heb inmiddels 25.000 euro beschikbaar hiervoor. Vorige keer heb ik beschreven hoe dit werkt. Dus als je geld op de bank hebt staan kan dit een interessante optie zijn. Ik bied namenlijk minstens 2 keer zoveel rente. Namenlijk 1 procent, welke betaald word uit de huur van de grond, die de Nieuwe Akker betaald. Terugbetaling is dus binnen 2 jaar. Via de verkoop van grondcertificaten. Mocht dit niet lukken, dan kan de grond weer verkocht worden. Dit grond is immers ook het onderpand. Voor een onvoorziene waardevermindering van de grond in deze 2 jaar, reserveer ik € 10.000 uit eigen middelen. Indien het bod op de grond een reele marktwaarde heeft, is er zeer weinig risico voor de voorfinancierder. Als je open staat om eventueel mee te werken aan deze voorfinanciering, dan hoor ik dat graag. Bij meerdere geinteresseerden organiseer ik dan een info-bijeenkomst. Natuurlijk geheel vrijblijvend. Nog even voor de duidelijkheid het gaat nu om substantiele bedragen. Laten we zeggen vanaf € 10.000. Kleinere bedragen zijn ook welkom, maar dan later, via de uitgifte van grondcertificaten.

Te oogsten:

Bosknoflook: Is een variant op bosui. Loof en knoflookbolletje fijn snijden en vers gebruiken als garnering in soepen, salades, roerbakgroenten, rijstschotels. Oogsten door de bolletjes los te steken. Niet trekken! Want dan breekt het blad af. Ongeveer 4 per volwassene.

Winterpostelein: Een bladgroente. Te gebruiken als salade. Staat in de grote tunnelkas Je pakt met de ene hand een bosje steeltjes en met de andere snijdt je de steeltjes onderaan door.  Ongeveer 150 gram per volwassene.

Prei: Zie je vanaf de pomp wel staan. Ligt ook klaar in de kleine tunnelkas. Oogstbaar indien vorst uit de grond is; door met de spitvork de prei eerst los te steken. Dan onderaan vastpakken en uit de grond te trekken. Het mooie groen is ook prima om te eten! Er is nog veel. Dus je mag extra oogsten. Tot 1 kg. per volwassene.

Pastinaak: Staat links op de tuin of ligt misschien klaar in de kleine tunnelkas. Oogstbaar indien vorst uit de grond is. Een spitvork pakken. Staat ergens op het land. Spitvork loodrecht, ongeveer 10 cm naast de wortels in de grond drukken. De steel naar achteren duwen totdat de grond en wortel iets omhoog komt. Loof onderaan vastpakken en wortels uit de grond trekken. Ongeveer 300 gram per volwassene. Je mag het dubbele oogsten.

Aardpeer: Staat achter de kruidentuin(Is het omgaasde gedeelte) Er ligt misschien ook nog wat in de kleine tunnelkas. Sommige mensen vergelijken het met oesters of artisjok met een lichte nootachtige smaak. Aardperen zijn ook, mits vers, rauw te eten en zijn dan lekker bros en krokant. Ze combineren goed met aardappels, worteltjes, vis en noten. Echter ook met prei, erwten, bonen en broccoli gaan ze fijn samen. Oogstbaar indien vorst uit de grond is; Dichtstbijzijnde rij beginnen. Voorzichtig met een spitvork of greep ruim voor de stengel steken. En de knolletjes uit de grond halen. Waarschijnlijk zitten ze ook aan weerszijden onder het gras. Ongeveer 250 gram per volwassene. Graag de stengels op een hoop leggen.

Schorseneren: Staat helemaal links op de tuin. Oogstbaar indien vorst uit de grond is. Deze lange zwarte wortel haal je niet zomaar uit de grond. Er zijn 3 rijen. Je graaft eerst vlak naast een buitenste de rij een gleuf van ongeveer 40 cm diep. Dan aan de andere kant van de rij, de spitvork vlak naast de schorseneer, loodrecht in de grond duwen en dan de wortel voorzichtig los maken en uit de grond trekken. Sommigen hebben vertakkingen en zijn niet zo dik Ze zijn het best minstens een vinger dik, anders hou je weinig over na het schillen. Ongeveer 250 gram/volwassene.


Voor de liefhebber:

Palmkool: Op het rechter gedeelte van de tuin. Achteraan. De nog mooie bladeren uitzoeken. Oogsten door bladeren af te breken. Ongeveer 400 gram per volwassene. Zolang de voorraad strekt.

Boerenkool: Op het rechter gedeelte van de tuin. Oogsten door mooie bladeren te oogsten. Je moet goed zoeken. Ongeveer 400 gram per volwassene. Zolang de voorraad strekt.

Snijbiet: Staat vlak bij de handpomp, iets naar rechts,vooraan.  Onder het vliesdoek. Alleen te oogsten bij dooi. Snijbiet oogst je zoals de naam al zegt; door te snijden. De wat kleinere blaadjes in het midden van de plant zijn goed door de vorst gekomen. Die dus oogsten.  Richthoeveelheid: Ongeveer 150 gram/volwassene. Zolang de voorraad strekt.

Tijm: Staat langs het akkerpad bij de bessen struiken. Oogsten voor vers gebruik, naar behoefte.

Honing van de tuin. Bij Jan-Jaap te bestellen. Zet ik dan klaar op de tuin. € 5,00 voor 450gram. € 10,00 voor 1 kilo.

Cadeautip: Geef iemand een oogstwaardebon cadeau ! Een origineel cadeau. € 19,50 voor 4 weken oogsten. Bij Jan-Jaap te bestellen. Leg ik dan klaar op de tuin.


Veel plezier met de oogst. Mocht je nog vragen hebben of iets willen doorgeven dan hoor ik dat graag!

Jan-Jaap Scholten