Het lijkt er nu echt op dat Koning Vorst het land uit is. Tijd om de eerste groenten te gaan zaaien. We beginnen met het voorzaaien van paprika en savooi kool. Ook wil ik rode bietjes gaan voorzaaien. Een experiment! Ik heb 400 liter biologische potgrond bij Zorgkwekerij Het Nieuwe Veld gehaald. Dus we kunnen even vooruit.

Binnenkort gaan we het land opruimen en alle gewasresten klein maken, zodat alles netjes ondergeploegd kan worden. Maar voorlopig kunnen we nog de laatste groenten oogsten. De bosknoflook vind ik erg lekker. Ik vind m heerlijk met een stuk brood besmeerd met roomboter en een een kop groente-soep van prei erbij. Deze knoflook is zo mild dat je hem goed rouw kan eten. Ook door salade lekker! De groenten in de grote tunnelkas beginnen nu een beetje door te groeien. Met een beetje geluk heeft de spinazie nog tijd om groot genoeg te worden.

In verband met het financieren van grondaankoop heb ik wederom een positieve reactie gekregen. Dit sterkt mij in het idee dat het haalbaar is om gezamenlijk grond te kopen. Het voordeel van koop boven pacht is dat wij eigenaren, verenigd in een coöperatie, zelf bepalen wat er op die grond gebeurt. We hoeven het niet alleen bij een mooie tuin te laten, maar andere opties zoals een minicamping en andere ideeën zijn makkelijker uitvoerbaar. Een ander voordeel is dat de continuïteit van de tuinderij makkelijk te regelen is. Als de tuinder stopt, blijft de grond beschikbaar voor een andere tuinder. De nieuwe tuinder solliciteert als het ware bij de grond-coöperatie. Ik blijf door gaan met gesprekken en het onderzoeken van mogelijkheden. Ook blijf ik in gesprek met IJssellandschap. Wordt vervolgd.

Monique Stillebroer, lid van de tuin en zeer betrokken bij de P.R. van de Nieuwe Akker, is ook actief bij het IVN in Deventer. Zij vraagt aandacht voor het volgende;

Help mee met de paddentrek!

paddentrekEind februari zijn vrijwilligers nodig om de amfibieën over de weg te zetten.In het afgelopen jaar heeft de Amfibieënwerkgroep IVN Deventer meer dan 8000 padden, kikkers en salamanders veilig de weg overgezet. Dit gebeurt op 6 locaties in en om Deventer. Zonder deze hulp worden jaarlijks zo’n 30 tot 40% van de dieren doodgereden. De werkgroep zoekt meer vrijwilligers om ook dit voorjaar de dieren over te zetten. Nieuwe vrijwilligers zijn hard nodig!

Op De Worp, Ceintuurbaan, Hobbemastraat, het Oostrik, Diepenveen en Schalkhaar kunnen we hulp gebruiken tijdens de paddentrek. Je kan één keer in de week padden overzetten, maar ook vaker helpen. Aan jou de keuze! De paddentrek vindt plaats tussen eind februari en half april.
Meer informatie over de paddentrek en aanmelden als vrijwilliger voor het overzetten kan op de website van Amfibieënwerkgroep IVN Deventer: www.paddentrekdeventer.nl  

Wist je dat er op de tuin naast kikkers en padden ook salamanders leven. Kom ze zelfs op de moestuin tussen de groenten tegen. Vergeleken met de omgeving is de Nieuwe Akker een oase van leven. Zag laatst ook weer een fazant op de tuin!


Te oogsten:

Bosknoflook: Is een variant op bosui. Loof en knoflookbolletje fijn snijden en vers gebruiken als garnering in soepen, salades, roerbakgroenten, rijstschotels. In de grote tunnelkas. Oogsten door de bolletjes los te steken. Niet trekken! Want dan breekt het blad af. Ongeveer 6 per volwassene.

Winterpostelein: Een bladgroente. Te gebruiken als salade. Staat in de grote tunnelkas Je pakt met de ene hand een bosje steeltjes en met de andere snijdt je de steeltjes onderaan door.  Ongeveer 150 gram per volwassene.

Prei: Zie je vanaf de pomp wel staan. Ligt ook klaar in de kleine tunnelkas. Oogsten door met de spitvork de prei eerst los te steken. Dan onderaan vastpakken en uit de grond te trekken. Het mooie groen is ook prima om te eten! Er is nog veel. Dus je mag extra oogsten. Tot 1 kg. per volwassene.

Pastinaak: Staat links op de tuin. Een spitvork pakken. Staat ergens op het land. Spitvork loodrecht, ongeveer 10 cm naast de wortels in de grond drukken. De steel naar achteren duwen totdat de grond en wortel iets omhoog komt. Loof onderaan vastpakken en wortels uit de grond trekken. Ongeveer 300 gram per volwassene. Je mag het dubbele oogsten.

Aardpeer: Staat achter de kruidentuin(Is het omgaasde gedeelte) Er ligt misschien ook nog wat in de kleine tunnelkas. Sommige mensen vergelijken het met oesters of artisjok met een lichte nootachtige smaak. Aardperen zijn ook, mits vers, rauw te eten en zijn dan lekker bros en krokant. Ze combineren goed met aardappels, worteltjes, vis en noten. Echter ook met prei, erwten, bonen en broccoli gaan ze fijn samen. Oogsten: dichtstbijzijnde rij beginnen. Voorzichtig met een spitvork of greep ruim voor de stengel steken. En de knolletjes uit de grond halen. Waarschijnlijk zitten ze ook aan weerszijden onder het gras. Ongeveer 250 gram per volwassene. Je mag meer oogsten. Graag de stengels op een hoop leggen.

Schorseneren: Staat helemaal links op de tuin. Deze lange zwarte wortel haal je niet zomaar uit de grond. Er zijn 3 rijen. Je graaft eerst vlak naast een buitenste de rij een gleuf van ongeveer 40 cm diep. Dan aan de andere kant van de rij, de spitvork vlak naast de schorseneer, loodrecht in de grond duwen en dan de wortel voorzichtig los maken en uit de grond trekken. Sommigen hebben vertakkingen en zijn niet zo dik Ze zijn het best minstens een vinger dik, anders hou je weinig over na het schillen. Ongeveer 250 gram/volwassene. Je mag ook meer oogsten.


Voor de liefhebber:

Palmkool: Op het rechter gedeelte van de tuin. Achteraan. De nog mooie bladeren uitzoeken. Oogsten door bladeren af te breken. Ongeveer 400 gram per volwassene. Zolang de voorraad strekt.

Boerenkool: Op het rechter gedeelte van de tuin. Oogsten door mooie bladeren te oogsten. Je moet goed zoeken. Je kan ook jonge bladeren van de stengel plukken. Ongeveer 400 gram per volwassene. Zolang de voorraad strekt.

Snijbiet: Staat vlak bij de handpomp, iets naar rechts,vooraan. Snijbiet oogst je zoals de naam al zegt; door te snijden. De wat kleinere blaadjes in het midden van de plant oogsten. Richthoeveelheid: Ongeveer 150 gram/volwassene. Zolang de voorraad strekt.

Tijm: Staat langs het akkerpad bij de bessen struiken. Oogsten voor vers gebruik, naar behoefte.

Honing van de tuin. Bij Jan-Jaap te bestellen. Zet ik dan klaar op de tuin. € 5,00 voor 450gram. € 10,00 voor 1 kilo.

Cadeautip: Geef iemand een oogstwaardebon cadeau ! Een origineel cadeau. € 19,50 voor 4 weken oogsten. Bij Jan-Jaap te bestellen. Leg ik dan klaar op de tuin.


Veel plezier met de oogst. Mocht je nog vragen hebben of iets willen doorgeven dan hoor ik dat graag!

Groet Jan-Jaap