Terwijl ik dit schrijf, blaast er een storm over het land. Ik hoop dat de tunnelkassen het houden. Ik heb extra grond op de plastic randen van de grote tunnelkas gelegd en als de spanbanden niet breken, zal het wel goed gaan. Morgen weet ik meer.

De palmkool, boerenkool en prei zijn nu praktisch op. Echter schorseneren, pastinaak, veldsla en bos-knoflook is er nog genoeg.

2017 02 24 schorsenerenIk hielp Nelleke met het oogsten van schorseneren. Het kost een beetje graaf werk, maar ik vond nog mooie exemplaren! En als je een beetje moeite doet om kleine blaadjes snijbiet te snijden, lukt dat ook nog wel. Het is dan wel zo fijn om een beetje droge dag uit te zoeken. Volgende week wordt het weer beter weer. We zijn inmiddels de 40 ste oogstweek gepasseerd. En er komen er nog wel zeker 2 bij, denk ik. Ik zal ook nog een kist pastinaak klaar zetten. Ik was toch aan het oogsten voor een grote klant. Heb inmiddels flink wat pastinaak en prei verkocht. Is wel fijn, want onderploegen is zonde. De opbrengst stop ik in mijn vakantiegeld-potje. De prei is iets harder gegaan dan gepland. Excuus hiervoor. Omdat de weersvoorspelling er voor volgende week goed uitziet, ga ik weer de vrijwilligersochtend activeren. Dat is op woensdagochtend van 8:30- 12:00 uur. Als je wilt helpen, ben je welkom. Dan graag even een berichtje.

Naarmate ik meer bezig ben met de toekomst van de Nieuwe Akker en de vorm waarin ik het graag zou zien, zie ik allerlei mogelijkheden. Het is soms wel lastig om de tijd te vinden om al die gesprekken te voeren, naast het gewone werk voor de tuinderij. Maar goed, waar een wil is, is een weg. Ik heb van de week de film “ The real dirt of farmer John” gezien. Ik heb hier veel inspiratie van gekregen. Sowieso een mooie documentaire om te zien. Over de op- en ondergang van een Amerikaanse boerderij, een familiebedrijf uit de jaren 70. En de wederopstanding van de boerenzoon en zijn boerderij, dankzij een paar betrokken stadsbewoners. Een film van en door de boer zelf.

Te oogsten:

2017 025 24 knoflookBos-knoflook: Is een variant op bosui. Loof en knoflookbolletje fijn snijden en vers gebruiken als garnering in soepen, salades, roerbakgroenten, rijstschotels. Oogsten door de bolletjes los te steken. Niet trekken! Want dan breekt het blad af. Ongeveer 8 per volwassene.

Winterpostelein: Een bladgroente. Te gebruiken als salade. Staat in de grote tunnelkas Je pakt met de ene hand een bosje steeltjes en met de andere snijdt je de steeltjes onderaan door.  Ongeveer 200 gram per volwassene.

Pastinaak: Staat links op de tuin of ligt misschien klaar in een kist in de kleine tunnelkas. Een spitvork pakken. Staat ergens op het land. Spitvork loodrecht, ongeveer 10 cm naast de wortels in de grond drukken. De steel naar achteren duwen totdat de grond en wortel iets omhoog komt. Loof onderaan vastpakken en wortels uit de grond trekken. Ongeveer 300 gram per volwassene. Je mag het dubbele oogsten.

Aardpeer: Staat achter de kruidentuin(Is het omgaasde gedeelte) Sommige mensen vergelijken het met oesters of artisjok met een lichte nootachtige smaak. Aardperen zijn ook, mits vers, rauw te eten en zijn dan lekker bros en krokant. Ze combineren goed met aardappels, worteltjes, vis en noten. Echter ook met prei, erwten, bonen en broccoli gaan ze fijn samen. Dichtstbijzijnde rij beginnen. Voorzichtig met een spitvork of greep ruim voor de stengel steken. En de knolletjes uit de grond halen. Waarschijnlijk zitten ze ook aan weerszijden onder het gras. Ongeveer 250 gram per volwassene. Graag de stengels op een hoop leggen.

Schorseneren: Staat helemaal links op de tuin. Deze lange zwarte wortel haal je niet zomaar uit de grond. Er zijn 3 rijen. Je graaft eerst vlak naast een buitenste de rij een gleuf van ongeveer 40 cm diep. Dan aan de andere kant van de rij, de spitvork vlak naast de schorseneer, loodrecht in de grond duwen en dan de wortel voorzichtig los maken en uit de grond trekken. Sommigen hebben vertakkingen en zijn niet zo dik Ze zijn het best minstens een vinger dik, anders hou je weinig over na het schillen. Ongeveer 250 gram/volwassene.


Voor de liefhebber:

Snijbiet: Staat vlak bij de handpomp, iets naar rechts,vooraan. Snijbiet oogst je zoals de naam al zegt; door te snijden. De wat kleinere blaadjes in het midden van de plant zijn goed door de vorst gekomen. Die dus oogsten. Richthoeveelheid: Ongeveer 150 gram/volwassene. Zolang de voorraad strekt.

Tijm: Staat langs het akkerpad bij de bessen struiken. Oogsten voor vers gebruik, naar behoefte.

Honing van de tuin. Bij Jan-Jaap te bestellen. Zet ik dan klaar op de tuin. € 5,00 voor 450gram. € 10,00 voor 1 kilo.

Cadeautip: Geef iemand een oogstwaardebon cadeau ! Een origineel cadeau. € 19,50 voor 4 weken oogsten. Bij Jan-Jaap te bestellen. Leg ik dan klaar op de tuin.

Veel plezier met de oogst. Mocht je nog vragen hebben of iets willen doorgeven dan hoor ik dat graag!


Jan-Jaap Scholten