De tunnelkassen hebben de storm van vorige week goed doorstaan. De schade op de tuin viel mee. Een stukje warmtedoek bij de knoflook was losgescheurd en de dixie was omgewaaid. Rechtzetten, vastmaken en opruimen en de boel was weer voor mekaar.

Ik ben begonnen met zaaien. Er is savooi kool, kropsla, bietjes, prei, tomaten en paprika gezaaid. Deze plantjes worden eerst in een kasje vlak bij mijn huis opgekweekt. De kropsla, bietjes en prei zijn een experiment. De eerste 2 worden in de kleine kas uitgeplant om zodoende al vroeg sla en bietjes te kunnen oogsten.

2017 03 02 tunnelkas opruimenAfgelopen woensdag is het vrijwilligersteam weer begonnen. Jannah, Bram en ik hadden er zin in. Lekker weer op de tuin zijn. We zijn begonnen de kleine kas op te ruimen. De spinazie in de grote tunnelkas moest nog van de “muur” ontdaan worden.

Nog een beetje water en zon erover en we kunnen volgende week gaan oogsten! Jannah is begonnen weer orde te scheppen in de kruidentuin. Die zal ze het komende seizoen onder haar hoede nemen. En dan met name de vaste kruidenplanten. De eenjarige kruiden zullen op de moestuin geteeld gaan worden.

Zoals de traditie wil, beginnen we ook dit jaar weer gezamenlijk het seizoen met uitjes planten op het land. Een traditie geboren uit de wens van sommigen om ook samen met mij wat te doen. We planten de uitjes samen, we halen gezamenlijk het onkruid weg en oogsten samen. En op het oogstfeest hebben we tot nu toe een rijke uienoogst kunnen vieren met een grote pan uiensoep boven het vuur. Als je mee wilt doen, ben je op zaterdag 9 april om 10:00 uur van harte welkom om te helpen met uitjes planten. Het werk bestaat uit een klein mini uitje om de 10 cm in de grond te drukken. Ik doe het voor en begeleid indien nodig. Meestal zijn we met tussen de 10 en 15 personen en is het werk in een uurtje geklaard. Daarna drinken we gezellig wat. Misschien dit jaar wel in een warme tunnelkas of bij een kampvuurtje. Of gewoon lekker in het voorjaarszonnetje!Dus zaterdag 8 april; Gezamenlijk uitjes planten. Start 10 uur. Schrijf vast in je agenda.


2017 03 02 kookgroepenDe kookgroepen zijn een groot succes!
We zijn nu twee keer bij elkaar geweest en het samen koken en samen eten geeft zoveel plezier, inspiratie en gezelligheid…dat het naar meer smaakt :). Het is net of je uit eten bent, maar dan thuis en voor weinig geld. En je ontmoet nieuwe mensen. We prikken per maand 2 data en ieder kan zich daarvoor inschrijven. Bij 8 personen zit de groep vol. De twee groepen worden dus gemixt en er zijn altijd nieuwe leden welkom! Ook mensen die belangstelling hebben voor een oogstabonnement, mogen aanschuiven. Je kunt je nog aanmelden bij Jannah: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.


Te oogsten:

Winterpostelein: Een bladgroente. Te gebruiken als salade. Staat in de grote tunnelkas Je pakt met de ene hand een bosje steeltjes en met de andere snijd je de steeltjes onderaan door.  Ongeveer 200 gram per volwassene.

Pastinaak: Staat links op de tuin of ligt misschien klaar in een kist in de kleine tunnelkas. Een spitvork pakken. Staat ergens op het land. Spitvork loodrecht, ongeveer 10 cm naast de wortels in de grond drukken. De steel naar achteren duwen totdat de grond en wortel iets omhoog komt. Loof onderaan vastpakken en wortels uit de grond trekken. Ongeveer 300 gram per volwassene. .

Aardpeer: Staat achter de kruidentuin(Is het omgaasde gedeelte) Sommige mensen vergelijken het met oesters of artisjok met een lichte nootachtige smaak. Aardperen zijn ook, mits vers, rauw te eten en zijn dan lekker bros en krokant. Ze combineren goed met aardappels, worteltjes, vis en noten. Echter ook met prei, erwten, bonen en broccoli gaan ze fijn samen. Dichtstbijzijnde rij beginnen. Voorzichtig met een spitvork of greep ruim voor de stengel steken. En de knolletjes uit de grond halen. Dus daar waar de stengels nog staan is nog niet geoogst.Waarschijnlijk zitten ze ook aan weerszijden onder het gras. Ongeveer 250 gram per volwassene. Graag de stengels op een hoop leggen.

Schorseneren: Staat helemaal links op de tuin. Deze lange zwarte wortel haal je niet zomaar uit de grond. Er zijn 3 rijen. Je graaft eerst vlak naast een buitenste de rij een gleuf van ongeveer 40 cm diep. Dan aan de andere kant van de rij, de spitvork vlak naast de schorseneer, loodrecht in de grond duwen en dan de wortel voorzichtig los maken en uit de grond trekken. Sommigen hebben vertakkingen en zijn niet zo dik Ze zijn het best minstens een vinger dik, anders hou je weinig over na het schillen. Ongeveer 250 gram/volwassene.


Voor de liefhebber:

Bos-knoflook: Is een variant op bosui. Loof en knoflookbolletje fijn snijden en vers gebruiken als garnering in soepen, salades, roerbakgroenten, rijstschotels. In de grote tunnelkas. Oogsten door de bolletjes los te steken. Niet trekken! Want dan breekt het blad af. Ongeveer 4 per volwassene. Zolang de voorraad strekt.

Snijbiet: Staat vlak bij de handpomp, iets naar rechts,vooraan. Snijbiet oogst je zoals de naam al zegt; door te snijden. De wat kleinere blaadjes in het midden van de plant zijn goed door de vorst gekomen. Die dus oogsten. Richthoeveelheid: Ongeveer 150 gram/volwassene. Zolang de voorraad strekt.

Tijm: Staat langs het akkerpad bij de bessen struiken. Oogsten voor vers gebruik, naar behoefte.

Honing van de tuin. Bij Jan-Jaap te bestellen. Zet ik dan klaar op de tuin. € 5,00 voor 450gram. € 10,00 voor 1 kilo.

Cadeautip: Geef iemand een oogstwaardebon cadeau ! Een origineel cadeau. € 19,50 voor 4 weken oogsten. Bij Jan-Jaap te bestellen. Leg ik dan klaar op de tuin.

Veel plezier met de oogst. Mocht je nog vragen hebben of iets willen doorgeven dan hoor ik dat graag!


Jan-Jaap Scholten