2017 03 09 trekker op het landMijn handen jeuken. Het is maart en ik wil het land bewerken. Gewasresten kleinmaken, bemesten, ploegen en zaaien. Maar voordat ik kan bemesten, wat ik met de tractor en een mestwagen doe, moet het land droog genoeg zijn. Maar een paar dagen mooi droog weer zat er nog niet in. Afgelopen dinsdag heb ik toch mijn kans gegrepen. Ik dacht; ik probeer het gewoon en als het niet lukt, is dat pech. S' ochtends de mestwagen opgehaald en bij boer Berry stond de verreiker al klaar. Hiermee mag ik dan zelf de mest in de mestwagen laden. De eerste lading maar niet te zwaar gedaan. Stel dat ik op het land vast kom te zitten! Ik begon mest uit te rijden op een stuk wat stevige ondergrond had. Toen ik de wagen half leeg was, ben ik een wat zachter stuk grond opgereden. En verdomd het lukte! Ook de tweede en derde vracht kon ik goed over het land uitrijden. Mooie donkere vaste koeienmest. Toch eigenlijk het zwarte goud voor de tuin. Toen ik de laatste vracht laadde, dacht ik; laten we maar een mooie hoeveelheid doen


Ik reed het laatste te bemesten stuk land op. De eerste 10 meter ging goed. Toen kwam ik in een wat zachter stuk en de tractor trok het niet meer en begon zich in te graven. Ik zat vast. Oeps. Wat nu? Ik heb toen een deel van de mest ter plekke uitgedraaid om de te trekken vracht lichter te maken. Na anderhalf uur en drie pogingen van de tractor uitgraven en de mestlast lichter te maken, kon ik met moeite weer op “het droge” komen. Met de nodige moed, het restant van de lading mest nog uitgereden. Kwam gelukkig niet weer vast te zitten. En was voor het donker klaar! De volgende dag regende het veel. Wat was ik blij dat ik het land bemest had. Nog weer een paar dagen mooi weer en ik kan gaan ploegen! Dat is waarschijnlijk volgende week. Het zaaien en planten begint aardig op gang te komen. De sla, savooikool, tomaten en paprika's komen mooi op en woensdagochtend hebben we bosuitjes in de kleine tunnelkas geplant.

2017 03 09 boerenkoolDoor het warmere weer zijn de wintergroenten weer gaan groeien.

Zo is er weer aardig wat boerenkool te oogsten. Smaakt prima! En ook de spinazie staat er goed bij. Als je hier van wil oogsten, kan je dat het beste zo snel mogelijk doen. Mijn handen jeuken om het land te bewerken. Dus........

2017 03 09 spinazieDe mooie spinazie in de tunnelkas is in ieder geval tot en met maandag te oogsten. Zoals de traditie wil, beginnen we ook dit jaar weer gezamenlijk het seizoen met uitjes planten op het land. Een traditie geboren uit de wens van sommigen om ook samen met mij wat te doen. We planten de uitjes samen, we halen gezamenlijk het onkruid weg en oogsten samen. En op het oogstfeest hebben we tot nu toe een rijke uienoogst kunnen vieren met een grote pan uiensoep boven het vuur. Als je mee wilt doen, ben je op zaterdag 9 april om 10:00 uur van harte welkom om te helpen met uitjes planten. Het werk bestaat uit een klein mini uitje om de 10 cm in de grond te drukken. Ik doe het voor en begeleid indien nodig. Meestal zijn we met tussen de 10 en 15 personen en is het werk in een uurtje geklaard. Daarna drinken we gezellig wat. Misschien dit jaar wel in een warme tunnelkas of bij een kampvuurtje. Of gewoon lekker in het voorjaarszonnetje! Dus zaterdag 8 april; Gezamenlijk uitjes planten. Start 10 uur. Graag even een berichtje(mailtje, app-je, sms'je) als je komt helpen.


Te oogsten:

Spinazie: Staat in de grote tunnelkas. Kan je ook goed als salade eten. Oogsten door onderaan blad af te snijden. Ongeveer 300 gram per volwassene

Winterpostelein: Een bladgroente. Te gebruiken als salade. Staat in de grote tunnelkas Je pakt met de ene hand een bosje steeltjes en met de andere snijdt je de steeltjes onderaan door.  Ongeveer 200 gram per volwassene.

Pastinaak: Ligt klaar in een kist onder het afdakje. Ongeveer 250 gram per volwassene.

Aardpeer: Staat achter de kruidentuin(Is het omgaasde gedeelte) Sommige mensen vergelijken het met oesters of artisjok met een lichte nootachtige smaak. Aardperen zijn ook, mits vers, rauw te eten en zijn dan lekker bros en krokant. Ze combineren goed met aardappels, worteltjes, vis en noten. Echter ook met prei, erwten, bonen en broccoli gaan ze fijn samen. Dichtstbijzijnde rij beginnen. Voorzichtig met een spitvork of greep ruim voor de stengel steken. En de knolletjes uit de grond halen. Waarschijnlijk zitten ze ook aan weerszijden onder het gras. Ongeveer 250 gram per volwassene. Graag de stengels op een hoop leggen.


Voor de liefhebber:

Schorseneren: Ligt klaar in een kist onder het afdakje. Ongeveer 250 gram per volwassene. Zolang de voorraad strekt.

Bos-knoflook: Is bijna op. Staat in de kleine tunnelkas. Is een variant op bosui. Loof en knoflookbolletje fijn snijden en vers gebruiken als garnering in soepen, salades, roerbakgroenten, rijstschotels. Oogsten door de bolletjes los te steken. Niet trekken! Want dan breekt het blad af. Ongeveer 4 per volwassene. Zolang de voorraad strekt.

Tijm: Staat langs het akkerpad bij de bessen struiken. Oogsten voor vers gebruik, naar behoefte.

Honing van de tuin. Bij Jan-Jaap te bestellen. Zet ik dan klaar op de tuin. € 5,00 voor 450gram. € 10,00 voor 1 kilo.

Cadeautip: Geef iemand een oogstwaardebon cadeau ! Een origineel cadeau. € 19,50 voor 4 weken oogsten. Bij Jan-Jaap te bestellen. Leg ik dan klaar op de tuin.

Veel plezier met de oogst. Mocht je nog vragen hebben of iets willen doorgeven dan hoor ik dat graag!

Jan-Jaap Scholten