Het tuinseizoen is voor mij nu echt aangebroken. Vorige week heb ik het land kunnen bemesten. Daarna is met vereende krachten de grote tunnelkas van het land gehaald. Vervolgens heb ik afgelopen maandag met een klepelmaaier alle koolstronken en maisstengels klein geklepeld, zodat je het mooi onder kan werken.

2017 03 17 ploegenDinsdagochtend ben ik met ploegen begonnen en een heel eind gekomen. Woensdagochtend was het vrijwilligersteam weer van de partij. Nadat we nog de laatste grondankers van de grote tunnelkas uit de grond gedraaid hadden, kon daar ook geploegd worden. Ik wilde s'middags klaar zijn met ploegen, zodat ik die zelfde middag nog een teeltbed in het land kon maken en de eerste groenten zaaien. En dat lukte!

Aan het eind van de middag had ik raapstelen, rucola en spinazie gezaaid. Over een weekje of 6 kunnen die dan geoogst worden.

Er is dus nu even een tijdje niets te oogsten. Ik heb nu nog wel wat pastinaak in een kistje onder het afdakje en er is nog aardpeer, maar verder is het nog even wachten tot eind april/ begin mei.

2017 03 17 zaaienZoals de traditie wil, beginnen we ook dit jaar weer gezamenlijk het seizoen met uitjes planten op het land. Een traditie geboren uit de wens van sommigen om ook samen met mij wat te doen. We planten de uitjes samen, we halen gezamenlijk het onkruid weg en oogsten samen. En op het oogstfeest hebben we tot nu toe een rijke uienoogst kunnen vieren met een grote pan uiensoep boven het vuur. Als je mee wilt doen, ben je op zaterdag 8 april om 10:00 uur van harte welkom om te helpen met uitjes planten. Het werk bestaat uit een klein mini uitje om de 10 cm in de grond te drukken. Ik doe het voor en begeleid indien nodig. Meestal zijn we met tussen de 10 en 15 personen en is het werk in een uurtje geklaard. Daarna drinken we gezellig wat. Misschien dit jaar wel in een warme tunnelkas of bij een kampvuurtje. Of gewoon lekker in het voorjaarszonnetje!

 

 

Dus zaterdag 8 april; Gezamenlijk uitjes planten. Start 10 uur.

Graag even een berichtje(mailtje, app-je, sms'je) als je komt helpen.

Tot nu toe hebben zich 3 personen gemeld.


Te oogsten:

Pastinaak: Ligt klaar in een kist onder het afdakje. Ongeveer 250 gram per volwassene.

Aardpeer: Staat achter de kruidentuin(Is het omgaasde gedeelte) Sommige mensen vergelijken het met oesters of artisjok met een lichte nootachtige smaak. Aardperen zijn ook, mits vers, rauw te eten en zijn dan lekker bros en krokant. Ze combineren goed met aardappels, worteltjes, vis en noten. Echter ook met prei, erwten, bonen en broccoli gaan ze fijn samen. Dichtstbijzijnde rij beginnen. Voorzichtig met een spitvork of greep ruim voor de stengel steken. En de knolletjes uit de grond halen. Waarschijnlijk zitten ze ook aan weerszijden onder het gras. Ongeveer 250 gram per volwassene. Graag de stengels op een hoop leggen.

Voor de liefhebber:

Tijm: Staat langs het akkerpad bij de bessen struiken. Oogsten voor vers gebruik, naar behoefte.

Honing van de tuin. Bij Jan-Jaap te bestellen. Zet ik dan klaar op de tuin. € 5,00 voor 450gram. € 10,00 voor 1 kilo.

Cadeautip: Geef iemand een oogstwaardebon cadeau ! Een origineel cadeau. € 19,50 voor 4 weken oogsten. Bij Jan-Jaap te bestellen. Leg ik dan klaar op de tuin.


Veel plezier met de oogst. Mocht je nog vragen hebben of iets willen doorgeven dan hoor ik dat graag!


 
Jan-Jaap Scholten