Weer tijd voor een update over de tuin. Mijn werk is zelden saai. Als ik zelf niet voor de nodige uitdagingen zorg, dan doet het weer het wel. Twee weken geleden kwamen de bestelde aubergine- en paprikaplanten. Met vereende krachten werd de grote tunnelkas op tijd weer opgebouwd.

2017 04 20 tunnelkas 222017 04 20 tunnelkas 1


Dus kon ik met het vrijwilligersteam deze subtropische planten in de beschermende omgeving van de tunnelkas uitplanten. Maar toen werd er nachtvorst voorspeld. Oh Jee, hoe hard gaat het vriezen? Kan ik de vorst uit de kas houden? Om de planten makkelijk water te kunnen geven, had ik diepe geulen gemaakt en daar de planten in gezet. En ik had om teelten buiten te kunnen vervroegen een grote rol met warmtedoek gekocht. Ik dacht als ik warmte doek over de vorstgevoelige aubergine- en paprikaplanten doe, kon dat wel eens goed gaan. En zo geschiede. Buiten werd het -2 . Bij de aubergine planten kwam de temperatuur niet onder de + 6 graden. Erg fijn. Ik had ook tomatenplanten opgekweekt. Die hebben we toen ook in geulen uitgeplant.


Warmtedoek eroverheen en klaar is Kees. Het ging nog iets harder vriezen, maar de temperatuur bij de tomaten bleef steken op 5 graden boven nul. Yes! De sla-, snijselderij-, savooi-en spitskoolplanten die buiten staan, had ik ook met warmte-doek bedekt. En hebben daardoor ook de koude goed doorstaan. Zo dit vorst avontuur hebben we ook weer overleeft. En weer veel van geleerd!

Het zaaien en uitplanten gaat ook gewoon door. De afgelopen 2 weken zijn er schorseneren, spruiten, savooiekool en voor de 2e keer raapstelen, spinazie en bietjes gezaaid. In de kas zijn er suikermais, courgette, komkommer, koolrabi en zonnebloemen voorgezaaid. Snijselderij-, spitskool- en slaplantjes zijn buiten uitgeplant. En als proef zijn er bietenplantjes in de kleine tunnelkas uitgeplant. Dat klinkt best wel veel als je dit op en rijtje zet. Maar ik moet ook zeggen, we hebben met alle betrokkenen ook hard gewerkt om zover te komen. Heel fijn! Ik ben iedereen ook erg dankbaar dat het zo loopt. Er zijn mensen die heel zichtbaar op praktische wijze de tuin ondersteunen. Er zijn ook mensen, die wat minder zichtbaar, maar zich wel degelijk inzetten voor CSA de Nieuwe Akker. Elke week wordt deze nieuwsbrief weer op de website van de Nieuwe Akker gezet. Erg fijn van Wouter! En regelmatig maakt Monique foto's op de tuin. Zodat als ze weer een flyer, pers- of facebookbericht schrijft, geschikt fotomateriaal heeft. Belangrijk werk! En zo kan ik nog wel even doorgaan. De Nieuwe Akker is een CSA bedrijf. Community Supported Agriculture. Door de gemeenschap gesteunde landbouw. Fijn dat die support er is. En het kan ook eigenlijk niet zonder. We moeten met elkaar onze voedselvoorziening weer een gezonde toekomst geven. En wij bewijzen dat dat kan!


22017 04 20 bijenkastenHet duurt niet lang meer voordat we kunnen gaan oogsten. Nog een week of 2, afhankelijk van het weer. De bijen zijn al wel vast begonnen met oogsten. Ze halen al volop nectar van de paardenbloemen in wei van de Nieuwe Akker. Wordt vervolgd. Mocht je nog vragen hebben of iets willen doorgeven dan hoor ik dat graag!

Tot ziens op de tuin.


 
Jan-Jaap Scholten