We kunnen weer gaan oogsten. Het duurde even. Mede door de kou van de afgelopen tijd. Maar nu dan toch de eerste groenten. We beginnen zoals gewoonlijk met raapstelen. Heerlijk. In de stamppot. Eén van mijn favorieten. En rucola, spinazie en radijs. In de kleine kas is er kropsla en bosui.

De eerste Open dag dit jaar is op zondag 11 juni. Altijd weer een uitdaging om genoeg bezoekers te krijgen. Immers de Nieuwe Akker kan nog wel wat groei gebruiken. Dus ik bedenk steeds weer een interessant programma om mensen naar de tuin te lokken. Vorig jaar een mini foodfestival georganiseerd. Werd aardig bezocht, maar leverde niet zoveel nieuwe aanwas op. Ga t nu dus weer anders aanpakken. Dit keer ook met theater van de Blauwe Maandag en de presentatie van exclusieve handgemaakte oogsttassen van kunstenares Thera Dusseldorp. Dit keer samen met Grafisch Vormgever Jorik Barteling de flyer gemaakt. Ben tevreden over het resultaat.

2017 06 11 open dag

De Open dag is s'middags van 13:00 – 17:00 uur. Ik zoek mensen die willen helpen.

-Er is een tentje met info en koffie en thee. Bemand door 2 personen.

-Bezoekers kunnen een oogsttasje kopen en dan een aantal groenten gaan oogsten. Dit word begeleid door 1 of 2 personen. Ik leg natuurlijk van te voren uit, hoe en wat.

Een halve middag helpen kan ook. Dus als je wilt helpen, hoor ik dat graag!

Ik heb een gesprek gehad met de eigenaar van de grond waar de Nieuwe Akker van pacht. Er was sprake van verkoop van de grond. Die plannen zijn teruggedraaid. Er wordt voorlopig niet verkocht en De Nieuwe Akker kan nog even blijven pachten. Dit geeft wat lucht maar betekent dat de huidige locatie, nu niet een optie is voor een permanente plek. Echter de ontwikkelingen met St. Ijssellandschap verlopen positief dus mogelijk dat daar opties uit voortkomen. Volgende keer meer daar over.

Voor diegene die in het voorjaar starten met een nieuwe oogstjaar en nog geen abonnementsgeld overgemaakt hebben, dit graag weer doen. De bedragen voor dit seizoen zijn ongewijzigd.

  • € 210,- per jaar voor volwassenen
  • € 105- per jaar voor 9 t/m 12 jaar
  • € 57,50 per jaar voor 5 t/m 8 jaar
  • Gratis voor kinderen t/m 4 jaar

Alle leden van het huishouden die mee-eten dienen een abonnement af te sluiten.
Indien nodig kan in termijnen betaald worden. Graag even overleggen. Bij betaling graag je e-mailadres vermelden. Rekeningnr. staat onderaan elke e-mail.


Te oogsten:

Raapstelen: Staan links op de tuin. vooraan. Oogsten door met de hand een bosje met wortels en al uit de grond te trekken. ooraan beginnen met oogsten. Een bosje per volwassene.

Rucola: Staat achter de raapstelen. Oogsten door bladeren te plukken of te snijden. Een bosje per volwassene.

Spinazie: Staat links op de tuin. Achter de rucola. Ook goed als salade te eten. Oogsten door onderaan de worteltjes net door te snijden. Richt hoeveelheid: ongeveer 200 gram per volwassene.

Radijs: Staan achter de spinazie. De dikste er tussen uit zoeken. Oogsten door het plantje onderaan vast te pakken en het radijsje uit de grond te trekken. Hoeveelheid: 8 per volwassene

Bosuitjes: Staan in de kleine tunnelkas. Links achteraan. Dit zijn uienplanten, die je in een jong stadium oogst. Oogsten door ze onderaan vast te pakken en met wortel uit de grond trekken. Hoeveelheid: 4 per volwassene. Graag vooraan beginnen met oogsten.

Kropsla: Staat in de kleine tunnelkas. Mooie uitzoeken en onderdoor doorsnijden. 1 per volwassene


Veel plezier met de oogst!

Jan-Jaap Scholten