Het weer gaat alle kanten op. Ik zag vandaag nog recente vorstschade in de jonge suikermaisplantjes, terwijl ik in een korte broek over het stoffige land liep. Wel fijn dat het warmer wordt. Want de groenten in de volle grond groeien maar langzaam met die kou. Hierdoor even wat minder te oogsten dan de vorige oogstweek. De nieuwe spinazie is een week later oogstbaar. Ik denk dat dan ook de meiraapjes goed zijn. En misschien ook malse raapstelen. Er is in ieder geval nog genoeg kropsla, bosui, raapsteel en rucola voor deze week.

Voor diegene die in het voorjaar starten met een nieuwe oogstjaar en nog geen abonnementsgeld overgemaakt hebben, dit graag weer doen. De bedragen voor dit seizoen zijn ongewijzigd. In het vorige oogstbericht stond een foutje in de prijs van het jaarabonnement voor 4-8 jaar. Is € 52,50 i.p.v. € 57,50. Excuus.

-€ 210/ jaar voor volwassenen

-€ 105/jaar voor 9 t/m 12 jaar

-€ 52,5/jaar voor 5 t/m 8 jaarlijkse

- gratis voor kinderen t/m 4 jaar

Alle leden van het huishouden die mee-eten dienen een abonnement af te sluiten. Indien nodig kan in termijnen betaald worden. Graag even overleggen. Bij betaling graag je e-mailadres vermelden. Rekeningnr. staat onderaan elke e-mail.

Deze week beginnen we met het eerste nummer van het blad Ledentips. Een blad met tips voor en door de leden van de Nieuwe Akker. Geschreven door Rina Reinders. Zij is ook een “lid”.We proberen het een tijdje uit en kijken dan of we ermee doorgaan. Het staat in de bijlage.

11 juni is er Open dag op de tuin. Van 13:00 – 17:00 uur. Ik zoek mensen die willen helpen.

-Er is een tentje met info en koffie en thee. Bemand door 2 personen.

-Bezoekers kunnen een oogsttasje kopen en dan een aantal groenten gaan oogsten. Dit word begeleid door 1 of 2 personen. Ik leg natuurlijk van te voren uit, hoe en wat.

Een halve middag helpen kan ook. Dus als je wilt helpen, hoor ik dat graag!

2017 05 12 spel licht bloemenIk heb 2500 flyers laten drukken. Dan hoeven we niet zuinig te doen. Ik ben begonnen met het verspreiden van de flyers. Stapeltjes leggen op plekken waar veel mensen komen, zoals bibliotheken, De Ulebelt, Fooddock etc. Daarnaast worden ze in Schalkhaar en de Vijfhoek ook huis aan huis bezorgd. Wil je hierbij helpen? Dan hoor ik dat graag! Als je dan even contact met me opneemt dan leg ik de gewenste hoeveelheid voor je klaar op de tuin. Je mag er zowiezo altijd een paar meenemen voor bekenden in je eigen omgeving. Je vind die flyers aan de linker wand van het afdakje op de tuin. In de bijlage zet ik ook de digitale versie. Dan kan er ook via internet verspreid worden.

Ik moest gisteravond naar de tuin om de kassen dicht te doen. En toen zag ik dit;


Een spel van licht met de paardebloemen.


Te oogsten:

Raapstelen: Staan links op de tuin. vooraan. Oogsten door met de hand een bosje met wortels en al uit de grond te trekken. Vooraan beginnen met oogsten. Een bos per volwassene.

Rucola: Staat achter de raapstelen. Oogsten door bladeren te plukken of te snijden. Een bos per volwassene.

Bosuitjes: Staan in de kleine tunnelkas. Links achteraan. Dit zijn uienplanten, die je in een jong stadium oogst. Oogsten door ze onderaan vast te pakken en met wortel uit de grond trekken. Hoeveelheid: 4 per volwassene. Graag vooraan beginnen met oogsten.

Kropsla: Staat in de kleine tunnelkas. Mooie uitzoeken en onderdoor doorsnijden. 1 per volwassene.


Veel plezier met de oogst!

Jan-Jaap Scholten