Zomer

En ineens was het zomer. Ik liep al weer op mijn blote voeten op de tuin. Het plantgoed dat ik in kleine tunnelkas aan het opkweken ben, begon bijna gaar te stomen. Heb het toen maar snel uit de kas gehaald en naar de koelere bosrand bij de caravan verplaatst. Het was goed weer om onkruid te bestrijden. Dus er is flink geschoffeld en met de cultivator achter de tractor aardig wat kweek-wortels uit de grond getrokken. En met hulp van Jenny, de wortels van het land geraapt. Jannah heeft weer het nodige wied- en dunwerk gedaan. De kleine bietjes en pastinaakjes staan er weer mooi bij.

Een gezamenlijk uitje

Over wieden gesproken. Er mag bij de plantuitjes weer gewied worden. Even voor de duidelijkheid. Wieden is met de hand onkruid weg halen. De uienteelt is een teelt die we samen doen. Dat hebben we zo tijdens een ledenvergadering afgesproken. We planten de uitjes samen, tijdens het zo genaamde lente-uitje en vervolgens bestrijden we samen het onkruid. Ik doe het schoffelwerk en de leden wieden. Als je naar de tuin gaat om te oogsten en je trekt bij de uitjes even wat onkruid, dan is dat al heel behulpzaam. Want als 6 personen dit bijvoorbeeld 10 minuten doen, is er toch al weer een uur gewied! Ik zal bij het begin van het uienbed wat emmertjes of iets dergelijks klaar zetten. Kan je daar het onkruid in doen.

Hulp voor de Open dag en flyers verspreiden

11 juni is er Open dag op de tuin. Van 13:00 – 17:00 uur. Ik zoek mensen die willen helpen.

-Er is een tentje met info en koffie en thee. Bemand door 2 personen.

-Bezoekers kunnen een oogsttasje kopen en dan een aantal groenten gaan oogsten. Dit word begeleid door 1 of 2 personen. Ik leg natuurlijk van te voren uit, hoe en wat.

Een halve middag helpen kan ook. Dus als je wilt helpen, hoor ik dat graag!

Ik heb 2500 flyers laten drukken. Dan hoeven we niet zuinig te doen. Ik ben begonnen met het verspreiden van de flyers. Stapeltjes op plekken waar veel mensen komen, zoals bibliotheken, De Ulebelt, Fooddock etc. Daarnaast worden ze in Schalkhaar en de Vijfhoek ook huis aan huis bezorgd. Wil je hierbij helpen? Dan hoor ik dat graag! Als je dan even contact met me opneemt dan leg ik de gewenste hoeveelheid voor je klaar op de tuin. Je mag er zowiezo altijd een paar meenemen voor bekenden in je eigen omgeving. Je vind die flyers op de linker wand van het afdakje op de tuin. In de bijlage zet ik ook de digitale versie. Dan kan er ook via internet verspreid worden. De Open dag staat ook uitgebreid op de website van de Nieuwe Akker vermeld. Inclusief foto's en achtergrond informatie over de kunstenaars en andere programma onderdelen. Zie https://www.nieuweakker.nl/informatie/nieuws.html Dus deze link kan je ook delen!

Het is tijd om te handelen

Ik heb afgelopen week iedereen een email gestuurd over het “grondplan” En een oproep tot crowdfunding gedaan voor de aankoop van grond. Ik heb hier een aantal positieve reacties op gekregen. Erg mooi!. Zes leden hebben een lening toegezegd variërend van 2000 tot 10000 euro en de teller staat nu op 48.000. Nog € 22.000 te gaan. Een 4 tal heeft nog vragen of denkt er over na. Dus ook lagere bedragen zijn welkom! En we moeten natuurlijk alle afspraken omtrent de leningen goed gaan vastleggen Ik ga nu informeren hoeveel het gaat kosten als je dit allemaal bij de notaris wilt laten vastleggen. Mogelijk dat het onderbrengen van de leningen bij de nog op te richten grondcoöperatie veel eenvoudiger en goedkoper is. Gelukkig hebben we daar nog even de tijd voor. Want we kunnen een bod op de grond uitbrengen onder voorbehoud. D.w.z. dat je dan nog niet hoeft aan te kunnen tonen dat je het geld daadwerkelijk op tafel hebt liggen. Dat wil de gemeente in september doen. Let niet, dat ik alleen een bod uitbreng als er voldoende toezeggingen zijn. En er kan tot het eind van deze maand een bod uitgebracht worden. Nog 12 dagen te gaan! Dus als je geld op de bank hebt staan en er minder dan 1% rente voor krijgt; Dan kan dit een een aantrekkelijke optie zijn. Plus dat je natuurlijk helpt om een mooi kindje groot te brengen; De Nieuwe Akker. En dat het na dit kind, door kan gaan. Onder de voorwaarden die we samen bepalen en vastleggen in de coöperatie! Het is tijd om te handelen! Ik hoor graag van je.

Misschien wel leuk om ook een fotootje van het beoogde perceel nr. 23 te laten zien:

Hier wil ik dus graag een bod op doen! Voor meer informatie over het perceel zie https://www.deventerverkoopt.nl/object/259_bundel.html

 

2017 05 19 akker


Te oogsten:

Meiraapjes: Staan vlak bij de handpomp. Zijn kleine witte knolletjes en aan de bovenkant zijn ze een beetje roze/paars. Mogelijk aan de onderkant wat wormgaatjes. Kan je gewoon weg snijden. Meiraap kan je zowel rauw eten, als koken. Oogsten door ze uit de grond te trekken. Vooraan beginnen met oogsten. 4 per volwassene.

Spinazie van nieuwe teelt!: Staat links op de tuin. Vooraan. Ook goed als salade te eten. Oogsten door net onder de bladeren te snijden. Richt hoeveelheid: ongeveer 250 gram per volwassene.

Raapstelen van nieuwe teelt!: Staan links op de tuin. Achter de spinazie. Oogsten door met de hand een bosje met wortels en al uit de grond te trekken.Vooraan beginnen met oogsten. Een bosje per volwassene.

Kropsla: Staat links achteraan op de tuin. Mooie uitzoeken en onderdoor doorsnijden. 1 per volwassene


Voor de liefhebbers;

Rucola: Staat links op de tuin. Gaat bloeien, maar blad is nog wel bruikbaar Oogsten door bladeren te plukken . Een bosje per volwassene.

Bosuitjes: Staan in de kleine tunnelkas. Links achteraan tussen het onkruid. Dit zijn uienplanten, die je in een jong stadium oogst. Oogsten door ze onderaan vast te pakken en met wortel uit de grond trekken. Hoeveelheid: 2 per volwassene. Zolang de voorraad strekt.


Veel plezier met de oogst!


Jan-Jaap Scholten