2017 05 25 hulp bij plantenWie zijn die mensen? Onder die hoedjes? Die plantjes in de grond stoppen. Dat zijn leden van het vrijwilligersteam die een paar uurtjes in de week op de tuin werken. Sinds vorige week heeft het vrijwilligersteam versterking gekregen van Jenny. Ik merk, dat deze hulp erg fijn is. Het werk op de tuin neemt elk jaar toe. En zeker ook met zo'n arbeidsintensieve tunnelkas zijn helpende handen fijn. Dus als het jou ook wat lijkt om een paar uurtjes in de week de handen uit de mouwen te steken, dan ben je welkom. De vrijwilligers werken nu op dinsdag- en woensdagochtend. De werkzaamheden variëren met het seizoen en al naar gelang het zich voordoet. Zaaien, planten, dunnen, wieden, schoffelen, dieven, water geven, aanbinden, indraaien, koffiedrinken, praten, stil zijn en uitrusten. Als wederdienst voor de hulp hoef je voor de groenten die je oogst niet te betalen. We proberen het vrijblijvend 4 weken uit en als het bevalt ga je door. Dus schroom niet en probeer het uit! Ook niet leden zijn welkom. Dus roept het voort!

Een bod uitbrengen

De respons op de oproep om geld uit te lenen voor de aankoop van grond, is boven mijn verwachting. Binnen een week boden mensen bedragen aan variërend van 2000 t/m 10.000 euro. We zitten nu boven de € 70.000! Dat betekent dat ik uit naam van de Nieuwe Akker voor het eind van deze maand, een bescheiden bod uit ga brengen. Ik zal er tevens een mooi verhaal over ons project bij doen. Misschien dat dat helpt.

Tevens zal ik met iedereen die een lening toegezegd heeft in overleg gaan over de termijnen en andere voorwaarden. Graag wat geduld hiervoor. Ik heb het erg druk. En alles op zijn tijd. In ieder geval wil ik voor september duidelijkheid hebben. Want dan gaat de gemeente gunnen.

Voor de volledigheid meld ik dat ik ook in overleg ben met bevriende relaties, die een bod op in totaal 20 ha, ook op het Linderveld, willen doen. Daar zouden wij ook nog in kunnen passen. Dus een extra kans!


Hulp voor de Open dag en flyers verspreiden

11 juni is er Open dag op de tuin. Van 13:00 – 17:00 uur. Ik zoek mensen die willen helpen.

-Er is een tentje met info en koffie en thee. Bemand door 2 personen.

-Bezoekers kunnen een oogsttasje kopen en dan een aantal groenten gaan oogsten. Dit word begeleid door 1 of 2 personen. Ik leg natuurlijk van te voren uit, hoe en wat.

Een halve middag helpen kan ook. Dus als je wilt helpen, hoor ik dat graag!

Ik heb 2500 flyers laten drukken. Dan hoeven we niet zuinig te doen. Ik ben begonnen met het verspreiden van de flyers. Stapeltjes op plekken waar veel mensen komen, zoals bibliotheken, De Ulebelt, Fooddock etc. Daarnaast worden ze in Schalkhaar en de Vijfhoek ook huis aan huis bezorgd. Wil je hierbij helpen? Dan hoor ik dat graag! Als je dan even contact met me opneemt dan leg ik de gewenste hoeveelheid voor je klaar op de tuin. Je mag er sowieso altijd een paar meenemen voor bekenden in je eigen omgeving. Je vind die flyers op de linker wand van het afdakje op de tuin. In de bijlage zet ik ook de digitale versie. Dan kan er ook via internet verspreid worden. De Open dag staat ook uitgebreid op de website van de Nieuwe Akker vermeld. Inclusief foto's en achtergrond informatie over de kunstenaars en andere programma onderdelen. Zie https://www.nieuweakker.nl/informatie/nieuws.html Dus deze link kan je ook delen!


Te oogsten:

Savooi kool: Staat vlak bij de pomp. Mooie uitzoeken en onderdoor steel doorsnijden of knippen. Je mag er 1 per volwassene.

Jonge snijbiet: Staat links op de tuin, vooraan. Snijbiet oogst je zoals de naam al zegt; door te snijden. Je pakt met de ene hand een bosje blad en met de andere snijd je het blad onderaan af. Graag alle bladeren per plant snijden Niet te laag! Een paar cm. boven de grond. Er moeten nog groeipunten blijven, zodat weer nieuw blad kan groeien. Dan kunnen we nog weer een keer oogsten! Richthoeveelheid: Ongeveer 200gram/volwassene.

Radijs: Staan achter de meiraap. De dikste er tussen uit zoeken. Oogsten door het plantje onderaan vast te pakken en het radijsje uit de grond te trekken. Hoeveelheid: 8 per volwassene

Kropsla: Staat links achteraan op de tuin. Mooie uitzoeken en onderdoor doorsnijden. 1 per volwassene

Meiraapjes: Staan vlak bij de handpomp. Zijn kleine witte knolletjes en aan de bovenkant zijn ze een beetje roze/paars. Mogelijk aan de onderkant wat wormgaatjes. Kan je gewoon weg snijden. Meiraap kan je zowel rauw eten, als koken. Oogsten door ze uit de grond te trekken. Vooraan beginnen met oogsten. 4 per volwassene.


Voor de liefhebber:

Raapstelen: Staan links op de tuin. Gaan bloeien. Oogsten door met de hand een bosje met wortels en al uit de grond te trekken. Vooraan beginnen met oogsten. Een bos per volwassene.

Spinazie: Schiet in de bloei. Staat links op de tuin. Oogsten door onderaan door te snijden. Richt hoeveelheid: ongeveer 300 gram per volwassene. Zolang de voorraad strekt.

Rucola: Staat achter de raapstelen. Bloeit. Oogsten door bladeren te plukken of te snijden. Een bosje per volwassene.


Veel plezier met de oogst!


Jan-Jaap Scholten