De Open dag afgelopen zondag was een succes. Ondanks dat het beperkt in de media was gepubliceert, kwamen er toch nog aardig wat bezoekers. Het weer werkte mee en de sfeer was prettig. Mede door de inzet van verschillende vrijwilligers en andere betrokkenen, zoals tassenmaakster Thera en de twee acteurs van de theatergroep Blauwe Maandag.

2017 06 15 opendagDe organisatie liep op rolletjes en veel bezoekers hebben een oogsttas gekocht en gingen fanatiek groenten oogsten. Die hebben nu zelf kunnen ervaren wat het zelfoogsten is en het bereiden en eten van de groenten, kruiden en rode bessen zal vast in goede aarde vallen. Er hebben zich 7 personen voor een proefabonnement aangemeld. Mogelijk dat er later nog meer volgen. Deze week was het zeer goed weer om het onkruid op de tuin te bestrijden. Ik ben eerst 2 dagen bezig geweest om alle nog lege teeltbedden met de tractor en een cultivator en een eg erachter te bewerken. Hiermee trok ik de onkruidplantjes los en de zon deed de rest. Vervolgens hebben we woensdag en donderdag alle groentebedden onder handen genomen. Bram, Jannah en ik zijn fanatiek aan het schoffelen geweest. Jenny, Jannah en Brigitte hebben ook het nodige wiedwerk verricht. Een aantal leden heeft ook nog voor de Opendag het laatste gedeelte van de uien gewied. Het was helemaal schoon. Super!

De tuin is weer aardig op orde. Ik had zelfs tijd over om ook nog 150 stuks frisee sla te planten. En ik heb als groenbemester, boekweit gezaaid. Gaat wit bloeien en de bijen kunnen er goed nectar van halen. De kasteelten doen het goed met dit warme weer. We kunnen gaan beginnen met de eerste aubergine's ! Hoe te oogsten? Dille en …..... Koriander. Wat ik zie is dat sommigen de hele plant oogsten. Dat is niet de bedoeling! We hebben met z'n allen meer, als we alleen de kleine zijtakjes en toppen plukken. De plant kan dan nog weer nieuwe blaadjes laten groeien. Datzelfde geldt ook voor de tuinmelde. Graag alleen bladeren en toppen plukken. Als je goed kijkt zie je in de “oksels” al de nieuwe bladknoppen zitten. Graag goed de oogstinstructies lezen.


Te oogsten:

Aubergine: Ze liggen in een kist onder het afdakje. Voorzichtig mee omgaan. Er zitten stekels aan. Dus ook niet met de ene de andere aubergine prikken als je er een uitzoekt. Er is nog niet genoeg voor iedereen in 1 week. Dus als deze oogstweek de kist leeg is, even geduld tot er weer oogst is. Richthoeveelheid; 200 gram per volwassene.

Peultjes; Staan rechts naast de grote tunnelkas, aan het hoge gaas. Oogsten door de grootste peulen van de plant te plukken. Met 1 hand de plant op zijn plek houden en met de andere peultje losbreken of met de goede 1- hand techniek peultje oogsten, zonder de plant van het gaas los te trekken! Richthoeveelheid; Ongeveer 100 gram per volwassene.

Rode bessen: Staan naast het lange pad van de parkeerplaats naar de tuin. Oogsten door te plukken. Ongeveer 100 gram per volwassene.

Tuinmelde: Staat vlak bij de handpomp. Vooraan. Is een bladgroente. Vergelijkbaar te gebruiken zoals spinazie en snijbiet. Je oogst hiervan alleen de grootste bladeren of de toppen door die te plukken. Er groeit dan in de bladoksel weer nieuwe. Richthoeveelheid: ongeveer 400 gram per volwassene.

Dille: Staat achter de tuinmelde. De bladeren zijn te gebruiken als smaakmakers van zure room, yoghurtgerechten, sauzen, salades, vlees en vis. Alleen blad plukken ! Dus de zijtakjes of toppen. Een bosje per persoon.

Spitskool of Savooi kool: Staat vlak bij de pomp. De spitskool staat achter de savooi. Mooie uitzoeken en onderdoor steel doorsnijden of knippen. Je mag er 1 per volwassene.

Snijbiet: Staat links op de tuin, vooraan. Snijbiet oogst je zoals de naam al zegt; door te snijden. Je pakt met de ene hand een bosje blad en met de andere snijd je het blad onderaan af. Graag alle bladeren per plant snijden Niet te laag! Een paar cm. boven de grond. Er moeten nog groeipunten blijven, zodat weer nieuw blad kan groeien. Dan kunnen we nog weer een keer oogsten! Richthoeveelheid: Ongeveer 250 gram/volwassene.

Meiraapjes: Staan vlak bij de handpomp. Zijn kleine witte knolletjes en aan de bovenkant zijn ze een beetje roze/paars. Mogelijk aan de onderkant wat wormgaatjes. Kan je gewoon weg snijden. Meiraap kan je zowel rauw eten, als koken. Oogsten door ze uit de grond te trekken. Vooraan beginnen met oogsten. 1 per volwassene.


Voor de liefhebber:

Framboos: 1 rij van 30 meter lang. Evenwijdig aan het lange pad van de parkeerplaats naar de tuin. Er is niet zoveel. Een bescheiden portie plukken. Zolang de voorraad strekt.

Bosuitjes: Staan op het rechter gedeelte van de moestuin, vooraan. Niet bij de gewone uien oogsten! Alleen daar waar het bordje “bosui” bij staat. Het zijn uienplantjes, die je in een jong stadium oogst. Oogsten door ze onderaan vast te pakken en met wortel uit de grond trekken. Hoeveelheid: 2 per volwassene. Graag vooraan beginnen met oogsten. Zolang de voorraad strekt.

Aardbeien: 2 rijen van 50 meter lang. Op het zwarte gronddoek. Evenwijdig aan het lange pad van de parkeerplaats naar de tuin. Er is niet zoveel. Een bescheiden portie plukken. Zolang de voorraad strekt.

Sla: Staat links achteraan op de tuin. Gaat schieten. Mooie uitzoeken en onderdoor doorsnijden. 1 per volwassene. Zolang de voorraad strekt.

Koriander: Staat achter de Dille. Alleen blad plukken ! Dus de zijtakjes of toppen. Bosje voor vers gebruik. Zolang de voorraad strekt.

Honing van de tuin. Bij Jan-Jaap te bestellen. Zet ik dan klaar op de tuin. € 5,00 voor 450gram. € 10,00 voor 1 kilo.


Veel plezier met de oogst!


Jan-Jaap Scholten