De langste dag is geweest. Het is nu midden zomer. Nou....... het voelt als hoog zomer ! Tropische dagen zijn het. De kleine tunnelkas moest ik afkoelen met een groot dekzeil eroverheen. Anders wordt het boven de 50 graden. En dat trekken de puntpaprikaplanten niet. Heb nu maar besloten om de gehele kas wit te kalken. Dat tempert de zon en daarmee de temperatuur in de kas. Ben ook druk met water geven. Gelukkig zijn we gezegend met een bijzondere zand grond. Er zit namelijk veel organische stof en humus in de grond. En dit tot wel een diepe van zo'n 80 cm.! In deze gehele kolom wordt water opgeslagen als in een soort spons. Dat betekent dat de grote planten tot 80 cm water kunnen halen. Dus ik hoef alleen de ondiep wortelende planten van genoeg water te voorzien. Dat zijn toch nog wel een aantal groenten en alle jonge plantjes natuurlijk. Ach met water spelen vond ik als kind al leuk. Heb nu een nieuwe manier van water geven ontwikkeld. 2017 06 23 handigOp facebook staat een filmpje; https://www.facebook.com/Denieuweakker Door het droge weer is het ook mooi om onkruid te schoffelen met een wielschoffel. In sommige resaurants hangt tie als een museum stuk aan het plafond.

Ik vind het een handig apparaat. Jannah heeft er nu ook mee gewerkt. Door het warme weer gaan de groenten hard. Er zijn nu volop tuinbonen. Die gaan we het best nu ook deze week oogsten. Als we langer wachten worden ze melig. En er is volop broccoli en courgette. En de eerste kerstomaten kleuren rood. Zodra er voldoende aan zit kunnen we daar ook van gaan smullen!

Zoek je nog een origineel kado? Je kan iemand 4 weken oogsten kado geven. Ik heb hier mooie oogst-kadobonnen voor!

Hoe te oogsten? Dille en …..... Koriander. Wat ik zie is dat sommigen de hele plant oogsten. Dat is niet de bedoeling! We hebben met z'n allen meer, als we alleen de kleine zijtakjes en toppen plukken. De plant kan dan nog weer nieuwe blaadjes laten groeien. Datzelfde geldt ook voor de tuinmelde. Graag alleen bladeren en toppen plukken. Als je goed kijkt zie je in de “oksels” al de nieuwe bladknoppen zitten. Graag goed de oogstinstructies lezen.


Te oogsten:

Broccoli: Staat vlak bij de pomp. Oogsten door met een mesje een stronk uit de plant te snijden. Er is veel en je mag ruim oogsten. Richthoeveelheid ongeveer 200 gram per volwassene. Je mag het dubbele oogsten

Tuinbonen: Staan helemaal rechts op de tuin. Oogsten door de peulen met een neerwaartse beweging van de stengel af te breken. Als je een kilo oogst hoe je na het doppen ongeveer 250 gram boontjes over. Ongeveer een kilo per volwassene.

Courgette: Staan helemaal links op de tuin. Voorzichtig met een mesje steeltje van de courgette doorsnijden. 1 per volwassene.

Aubergine: Ze liggen in een kist onder het afdakje. Er is nog niet genoeg voor iedereen in 1 week. Dus als je vorige oogstweek al gehad hebt graag even wachten. Richthoeveelheid; 200 gram per volwassene.

Peultjes; Staan rechts naast de grote tunnelkas, aan het hoge gaas. Oogsten door de grootste peulen van de plant te plukken. Met 1 hand de plant op zijn plek houden en met de andere peultje losbreken of met de goede 1- hand techniek peultje oogsten, zonder de plant van het gaas los te trekken! Richthoeveelheid; Ongeveer 100 gram per volwassene.

Rode bessen: Staan naast het lange pad van de parkeerplaats naar de tuin. Er is veel! En ze zijn nu bijna overrijp. Oogsten door te plukken. Ongeveer 100 gram per volwassene. Je mag veel meer tot het 3 dubbele.

Tuinmelde: Staat vlak bij de handpomp. Vooraan. Is een bladgroente. Vergelijkbaar te gebruiken zoals spinazie en snijbiet. Je oogst hiervan alleen de grootste bladeren of de toppen door die te plukken. Er groeit dan in de bladoksel weer nieuwe. Richthoeveelheid: ongeveer 400 gram per volwassene.

Dille: Staat achter de tuinmelde. De bladeren zijn te gebruiken als smaakmakers van zure room, yoghurtgerechten, sauzen, salades, vlees en vis. Alleen blad plukken ! Dus de zijtakjes of toppen. Een bosje per persoon.

Spitskool : Staat vlak bij de pomp. De spitskool staat achter de savooi. Mooie uitzoeken en onderdoor steel doorsnijden of knippen. Je mag er 1 per volwassene.

Snijbiet: Staat links op de tuin, vooraan. Snijbiet oogst je zoals de naam al zegt; door te snijden. Je pakt met de ene hand een bosje blad en met de andere snijd je het blad onderaan af. Graag alle bladeren per plant snijden Niet te laag! Een paar cm. boven de grond. Er moeten nog groeipunten blijven, zodat weer nieuw blad kan groeien. Dan kunnen we nog weer een keer oogsten! Richthoeveelheid: Ongeveer 200gram/volwassene.

Meiraap: Staan vlak bij de handpomp. Zijn (nu grote) witte knolletjes en aan de bovenkant zijn ze een beetje roze/paars. Mogelijk aan de onderkant wat wormgaatjes. Kan je gewoon weg snijden. Meiraap kan je zowel rauw eten, als koken. Oogsten door ze uit de grond te trekken. 1 per volwassene.


Voor de liefhebber:

Selder: Ik had snijselderij plantjes besteld, maar volgens mij is het knolselderij. Je mag het snijden. Staat achter de dille. Bosje voor vers gebruik.

Framboos: 1 rij van 30 meter lang. Evenwijdig aan het lange pad van de parkeerplaats naar de tuin. Ongeveer 100 gram per volwassene. Zolang de voorraad strekt.

Koriander: Staat achter de Dille. Alleen blad plukken ! Dus de zijtakjes of toppen. Bloemen kan je ook eten. Bosje voor vers gebruik. Zolang de voorraad strekt.

Honing van de tuin. Bij Jan-Jaap te bestellen. Zet ik dan klaar op de tuin. € 5,00 voor 450gram. € 10,00 voor 1 kilo.

Oogst-kadobon: Kadotip! Geef iemand 4 weken oogsten kado. Bij mij te bestellen. Heb ze ook op de tuin. € 19,50 per bon.

Veel plezier met de oogst!


Jan-Jaap Scholten