Eindelijk regen van betekenis. Ik weet niet hoe lang het te droog is geweest, maar kan aan de ontwikkeling van sommige groenten wel de consequenties zien. De wortel gewassen zoals zomerpeen en -pastinaak hebben relatief nog smalle wortels. Volgende week eens kijken of we daar een begin mee kunnen maken. De vollegronds bietjes gaan we nu wel oogsten. We zoeken gewoon de diksten er tussen uit. En deze week ook doperwten op het menu. De kerstomaten zijn begonnen met rood kleuren. We maken deze week een klein begin met de oogst ervan. Ik heb als preventieve maatregel tegen de beruchte phytopthera ziekte, die aardappels en tomatenplanten dood, de tomatenplanten bespoten met een aftreksel van heermoes. Heermoes, ook wel akkerpaardestaart genoemd is een plant die veel kiezelzuur bevat. Als je dit op de tomatenplanten spuit, neemt de plant dit op en worden de celwanden van de plant sterker. Hierdoor kunnen de schimmelsporen moeilijker de plant binnen dringen. Daarna heb ik de planten bestoven met lavapoeder. Dat is heel fijn gemalen lavagesteente. Daardoor ligt er een paarsig poeder op de tomatenplanten en mogelijk wat op de tomaten. Dit kan verder geen enkel kwaad. Sterker nog. Het zijn gezonde mineralen.

Zomerpicknik 15 juli

2017 06 30 zomerpicknikZou je de andere oogsters we eens (vaker) willen ontmoeten? Zin om eens te eten OP de tuin i.p.v. VAN de tuin? We organiseren voor alle leden en iedereen die interesse heeft voor De Nieuwe Akker een picknick. Zaterdag 15 juli, van 17.00 tot 19.00 u. Je kunt evt. later aanschuiven. Neem zelf het eten mee, zoveel als jij/jullie eten; dat delen we dan met z’n allen. Wij zorgen voor thee en een vuurtje (BBQ). Bij voorkeur even melden dat je komt en met hoeveel via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Zoek je nog een origineel kado? Je kan iemand 4 weken oogsten kado geven. Ik heb hier mooie oogst-kadobonnen voor!

Er zijn nu een tiental nieuwe (proef)abonnementhouders aan het oogsten. Een goed moment om nog een aantal dingen te vermelden.

 -Op de parkeerplaats staat een kruiwagen. Die kan je gebruiken om groenten/kinderen of wat je maar wil in te vervoeren. Kruiwagen altijd weer terug op de parkeerplaats zetten.

-Honden mogen mee. Ze moeten wel aangelijnd zijn. Uitwerpselen opruimen. In de grond stoppen of in het toilet doen.

-Op de tuin is een toilet: In de blauw/bruine Dixi links van de moestuin.

-Als het regent mag je natuurlijk in een kas schuilen.

-Verpakkingsmateriaal zorgen we zelf voor. Heb je thuis een voorraad gebruikte papieren zakjes? Die kan je onder het afdakje hangen of anders in de kleine tunnelkas leggen(voorraad).

-Je hoeft niet de gehele oogstlijst te oogsten. Je oogst alleen wat je zelf ook opeet.

-Graag met respect met de tuin en groenten omgaan. Er wordt veel energie en tijd ingestoken. Dus goed de oogstinstructie lezen. Zoveel mogelijk op de paadjes blijven. Kasdeuren weer dicht achterlaten als ze ook dicht waren. En ook niet zomaar dicht doen als ze open waren. Na het spelen speelgoed weer opruimen.

We zijn met meer dan 100 mensen die van de tuin eten. Dus er komen veel mensen over de vloer. Tot nu toe gaat dat goed. Omdat we daar met z'n allen voor zorgen. Schroom dus ook niet als je iets raars ziet, bijvoorbeeld een kas die potdicht zit terwijl het heel warm is, om dat even bij mij te melden. Mijn telnr. staat onderaan de oogstlijst op de tuin. Een overzicht van alle spelregels en afspraken staat op de website; https://www.nieuweakker.nl/deelnemen/tuinafspraken.html  Ik wens alle nieuwkomers veel oogstplezier.

Doordat het weer geregend heeft begint het onkruid ook weer te groeien. Dus er mag weer gewied worden tussen de uien!


Te oogsten:

Doperwten: Staan helemaal achter de grote tunnelkas. Gelijk links naast de grote tunnelkas naar achteren lopen tot aan het eind van de mais. Dan rechtsaf. Na 10 meter staat het bordje. Met een hand steeltje vasthouden en met ander de peul losmaken. Anders trek je de plant los van het gaas. Alleen de volronde peulen plukken aub. 0ngeveer 250 gram per volwassene.

Rode bietjes: Staan op het rechter gedeelte van de tuin. Vooraan. Dikke uitzoeken (door onderaan te voelen) en onderaan bij het loof pakken en voorzichtig uit de grond trekken. Ongeveer 200 gram(2 a 3 stuks) per volwassene.

Komkommer: Zijn net begonnen. Liggen in een kist onder het afdakje. Als de kist leeg is even wachten tot er weer is. Hoeveelheid: 1 per volwassene

Broccoli: Staat vlak bij de pomp. Gaat schieten. Oogsten door met een mesje een stronk uit de plant te snijden. Er is veel en je mag ruim oogsten. Richthoeveelheid ongeveer 200 gram per volwassene. Je mag het dubbele oogsten

Courgette: Staan helemaal links op de tuin. Voorzichtig met een mesje steeltje van de courgette doorsnijden. 1 per volwassene.

Aubergine: Ze liggen in een kist onder het afdakje. Er is nog niet genoeg voor iedereen in 1 week. Dus als je vorige oogstweek al gehad hebt graag even wachten. Richthoeveelheid; 200 gram per volwassene.

Tuinmelde: Staat vlak bij de handpomp. Vooraan. Is een bladgroente. Vergelijkbaar te gebruiken zoals spinazie en snijbiet. Je oogst hiervan alleen de grootste bladeren of de toppen door die te plukken. Er groeit dan in de bladoksel weer nieuwe. Richthoeveelheid: ongeveer 400 gram per volwassene.

Spitskool : Staat vlak bij de pomp. De spitskool staat achteraan links van de broccoli. Mooie uitzoeken en onderdoor steel doorsnijden of knippen. Je mag er 1 per volwassene.

Snijbiet: Staat links op de tuin, vooraan. Snijbiet oogst je zoals de naam al zegt; door te snijden. Je pakt met de ene hand een bosje blad en met de andere snijd je het blad onderaan af. Graag alle bladeren per plant snijden Niet te laag! Een paar cm. boven de grond. Er moeten nog groeipunten blijven, zodat weer nieuw blad kan groeien. Dan kunnen we nog weer een keer oogsten! Richthoeveelheid: Ongeveer 200gram/volwassene.

Peterselie: Staat helemaal achteraan, op het teeltbed achter de tuinmelde. Oogsten door te snijden. Niet te laag! 1 bosje voor vers gebruik

Rode bessen: Staan naast het lange pad van de parkeerplaats naar de tuin. Er is veel! En ze zijn nu bijna overrijp. Oogsten door te plukken. Ongeveer 100 gram per volwassene.


Voor de liefhebber:

Kerstomaten. Staan in de grote tunnelkas. Dus de kleine tomaatjes in de linker rij. Er kan paars poeder op de tomaten liggen. Is lava. Kan geen kwaad. De planten zijn net begonnen. Dus er is nog niet heel veel. 4 per volwassene.

Peultjes; Staan rechts naast de grote tunnelkas, aan het hoge gaas. Oogsten door de grootste peulen van de plant te plukken. Met 1 hand de plant op zijn plek houden en met de andere peultje losbreken of met de goede 1- hand techniek peultje oogsten, zonder de plant van het gaas los te trekken! Richthoeveelheid; Ongeveer 100 gram per volwassene.

Dille: Staat achter de tuinmelde. De bladeren zijn te gebruiken als smaakmakers van zure room, yoghurtgerechten, sauzen, salades, vlees en vis. Alleen blad plukken ! Dus de zijtakjes of toppen. Een bosje per persoon. Zolang de voorraad strekt.

Selder: Ik had snijselderij plantjes besteld, maar volgens mij is het knolselderij. Je mag het snijden. Staat achter de dille. Bosje voor vers gebruik.

Framboos: 1 rij van 30 meter lang. Evenwijdig aan het lange pad van de parkeerplaats naar de tuin. Ongeveer 100 gram per volwassene. Zolang de voorraad strekt.

Tuinbonen: Staan helemaal rechts op de tuin. Oogsten door de peulen met een neerwaartse beweging van de stengel af te breken. Als je een kilo oogst hou je na het doppen ongeveer 250 gram boontjes over. Ongeveer een kilo per volwassene. Zolang de voorraad strekt.

Meiraap: Staan vlak bij de handpomp. Zijn (nu grote) witte knolletjes en aan de bovenkant zijn ze een beetje roze/paars. Mogelijk aan de onderkant wat wormgaatjes. Kan je gewoon weg snijden. Meiraap kan je zowel rauw eten, als koken. Oogsten door ze uit de grond te trekken. 1 per volwassene. Zolang de voorraad strekt.

Honing van de tuin. Bij Jan-Jaap te verkrijgen of te bestellen. Zet ik dan klaar op de tuin. € 5,00 voor 450gram. € 10,00 voor 1 kilo.

Oogst-kadobon: Kadotip! Geef iemand 4 weken oogsten kado. Bij mij te bestellen. Heb ze ook op de tuin. € 19,50 per bon.


Veel plezier met de oogst!


Jan-Jaap Scholten