Het is al weer laat op de dag dat ik dit schrijf. Dus ik hou het kort. Deze week weer sla en zomerpeen erbij. Volgende week ook sperziebonen.

Kookgroep De Nieuwe Akker

2017 07 07 kookgroepWelkom! De kookgroep staat altijd open voor nieuwe mensen. Je kunt ook één keertje aanschuiven. Het afgelopen half jaar was een groot succes! We zijn zo’n acht keer bijeengekomen. Elke keer bij iemand anders thuis. Het was steeds weer feest! Alsof we heel sjiek uit eten waren…en dat met relatief weinig inspanning, omdat iedereen een gerechtje meebracht. In de zomer komen we een keer samen op de tuin zelf, zie ‘zomerse picknick’. Voor het najaar (vanaf sep.) kun je je aanmelden, via info@jannahwijffels.nl.

Zomerse picknik 15 juli

Zou je de andere oogsters we eens (vaker) willen ontmoeten? Zin om eens te eten OP de tuin i.p.v. VAN de tuin? We organiseren voor alle leden en iedereen die interesse heeft voor De Nieuwe Akker een picknick. Zaterdag 15 juli, van 17.00 tot 19.00 u. Je kunt evt. later aanschuiven. Neem zelf het eten mee, zoveel als jij/jullie eten; dat delen we dan met z’n allen. Wij zorgen voor thee en een vuurtje (BBQ).

Bij voorkeur even melden dat je komt en met hoeveel via info@jannahwijffels.nl.

Zoek je nog een origineel kado?

Je kan iemand 4 weken oogsten kado geven. Ik heb hier mooie oogst-kadobonnen voor!

Doordat het weer geregend heeft begint het onkruid ook weer te groeien. Dus er mag weer gewied worden tussen de uien! Graag ook achteraan. Nog 1 keer schoon wieden en dan kunnen de uien goed afrijpen!


Te oogsten:

Bindsla: Staat links achter de snijbiet. Met een mes onderdoor snijden. 1 per volwassene.

Zomerpeen: Tussen de peultjes en uien naar achteren lopen en dan aan het eind rechtsaf. Naar het bordje wortel. Oogsten door ze met een spitvork los te steken. Ongeveer 250 gram per volwassene

Zomerpastinaak: Staan links naast de rode bietjes.

Rode bietjes: Staan op het rechter gedeelte van de tuin. Vooraan. Dikke uitzoeken (door onderaan te voelen) en onderaan bij het loof pakken en voorzichtig uit de grond trekken. Ongeveer 200 gram(2 a 3 stuks) per volwassene.

Komkommer: Zijn net begonnen. Liggen in een kist onder het afdakje. Als de kist leeg is even wachten tot er weer is. Hoeveelheid: 1 per volwassene

Broccoli: Staat vlak bij de pomp. Gaat schieten. Oogsten door met een mesje een stronk uit de plant te snijden. Er is veel en je mag ruim oogsten. Richthoeveelheid ongeveer 200 gram per volwassene.

Courgette: Staan helemaal links op de tuin. Voorzichtig met een mesje steeltje van de courgette doorsnijden. 1 per volwassene. Je mag er ook 2 per volwassene

Aubergine: Ze liggen in een kist onder het afdakje. Er is nog niet genoeg voor iedereen in 1 week. Dus als je vorige oogstweek al gehad hebt graag even wachten. Richthoeveelheid; 200 gram per volwassene.

Tuinmelde: Staat vlak bij de handpomp. Vooraan. Is een bladgroente. Vergelijkbaar te gebruiken zoals spinazie en snijbiet. Je oogst hiervan alleen de grootste bladeren of de toppen door die te plukken. Er groeit dan in de bladoksel weer nieuwe. Richthoeveelheid: ongeveer 400 gram per volwassene.

Snijbiet: Staat links op de tuin, vooraan. Snijbiet oogst je zoals de naam al zegt; door te snijden. Je pakt met de ene hand een bosje blad en met de andere snijd je het blad onderaan af. Graag alle bladeren per plant snijden Niet te laag! Een paar cm. boven de grond. Er moeten nog groeipunten blijven, zodat weer nieuw blad kan groeien. Dan kunnen we nog weer een keer oogsten! Richthoeveelheid: Ongeveer 200gram/volwassene.

Peterselie: Staat helemaal achteraan, op het teeltbed achter de tuinmelde. Oogsten door te snijden. Niet te laag! 1 bosje voor vers gebruik


Voor de liefhebber:

Kerstomaten. Staan in de grote tunnelkas. Dus de kleine tomaatjes in de linker rij. Er kan paars poeder op de tomaten liggen. Is lava. Kan geen kwaad. De planten zijn net begonnen. Dus er is nog niet heel veel. 4 per volwassene.

Peultjes; Staan rechts naast de grote tunnelkas, aan het hoge gaas. Oogsten door de grootste peulen van de plant te plukken. Met 1 hand de plant op zijn plek houden en met de andere peultje losbreken of met de goede 1- hand techniek peultje oogsten, zonder de plant van het gaas los te trekken! Richthoeveelheid; Ongeveer 100 gram per volwassene.

Dille: Staat achter de tuinmelde. De bladeren zijn te gebruiken als smaakmakers van zure room, yoghurtgerechten, sauzen, salades, vlees en vis. Alleen blad plukken ! Dus de zijtakjes of toppen. Een bosje per persoon. Zolang de voorraad strekt.

Selder: Ik had snijselderij plantjes besteld, maar volgens mij is het knolselderij. Je mag het snijden. Staat achter de dille. Bosje voor vers gebruik.

Diverse kruiden in de kleine kruidentuin: Tijm, majoraan, stengelvenkel, lavas, rozemarijn. Bosje voor vers gebruik.

Framboos: 1 rij van 30 meter lang. Evenwijdig aan het lange pad van de parkeerplaats naar de tuin. Ongeveer 100 gram per volwassene. Zolang de voorraad strekt.

Rode bessen: Staan naast het lange pad van de parkeerplaats naar de tuin. Er is veel! En ze zijn nu bijna overrijp. Oogsten door te plukken. Ongeveer 100 gram per volwassene. Zolang de voorraad strekt.

Honing van de tuin. Bij Jan-Jaap te verkrijgen of te bestellen. Zet ik dan klaar op de tuin. € 5,00 voor 450gram. € 10,00 voor 1 kilo.

Oogst-kadobon: Kadotip! Geef iemand 4 weken oogsten kado. Bij mij te bestellen. Heb ze ook op de tuin. € 19,50 per bon.