2017 07 13 vleestomatenEr is weer het nodige water gevallen. Voorlopig wel weer even genoeg. Woensdagochtend regende het de hele ochtend. Een goed moment om de kasteelten eens grondig bij te werken. Jannah en ik hebben toen de kerstomaten en komkommerplanten verzorgd. Dieven, onderste bladeren verwijderen, indraaien en de te hoge planten laten zakken.

De grote vleestomaten van het ras coeur de boeuf gaan we vanaf nu ook oogsten. Dat zijn hele grote oranje tomaten, die ik vooral gebakken of gegrild in dikke plakken lekker vind. Verder komen er deze oogstweek ook de sperzieboontjes erbij.


HULP GEZOCHT

Komende dinsdag komen kinderen uit Apeldoorn de Nieuwe Akker bezoeken. Het zijn kinderen die niet op vakantie gaan en via "dagkamp" allerlei activiteiten onder andere op het gebied van voeding doen. Oogsten, bereiden en opeten. Vorig jaar zijn ze ook geweest en het was een groot succes. Dat een wortel uit de grond trekken een mooie ervaring kan zijn, is prachtig om te zien. Ik zoek nog hulp bij het begeleiden van de groepjes. Ze hebben zelf begeleiders bij zich, maar die hebben geen ervaring bij het oogsten. Ik wil dus graag bij elk groepje iemand die uitlegt hoe je de groente oogst en dat begeleidt. Ik zal van te voren instructie geven. Het gaat om de komende dinsdagochtend van 18 juli van 9.45 uur tot ongeveer 11.30 uur. Dus als je kan helpen, dan hoor ik dat graag.

AANSTAANDE ZATERDAG PICKNIK

Zou je de andere oogsters we eens (vaker) willen ontmoeten? Zin om eens te eten OP de tuin i.p.v. VAN de tuin? We organiseren voor alle leden en iedereen die interesse heeft voor De Nieuwe Akker een picknick. Zaterdag 15 juli, van 17.00 tot 19.00 u. Je kunt evt. later aanschuiven. Neem zelf het eten mee, zoveel als jij/jullie eten; dat delen we dan met z’n allen. Wij zorgen voor thee en een vuurtje (BBQ). Bij voorkeur even melden dat je komt en met hoeveel via info@jannahwijffels.nl.

ZOEK JE NOG EEN ORIGINEEL KADO?

Je kan iemand 4 weken oogsten kado geven. Ik heb hier mooie oogst-kadobonnen voor!


Te oogsten:

Sperziebonen: Groeien aan lage struikjes. Staan rechts van de grote tunnelkas. Graag voorzichtig plukken. Ongeveer 200 gram per volwassene.

Grote oranje vleestomaat: Van het ras coeur de boeuf. In de grote tunnelkas. Mooi exemplaar uitzoeken en met een snoeischaar los knippen. Oppassen dat je niet de hele tros los knipt! Hoeveelheid: 1 per volwassene.

Bindsla: Staat links achter de snijbiet. Met een mes onderdoor snijden. 1 per volwassene.

Zomerpeen: Tussen de peultjes en uien naar achteren lopen en dan aan het eind rechtsaf. Naar het bordje wortel. Oogsten door ze met een spitvork los te steken. Ongeveer 250 gram per volwassene

Zomerpastinaak: Dit zijn dunne pastinaakjes. Staan links naast de rode bietjes. Oogsten met een spitvork. Ongeveer 300 gram per volwassene.

Rode bietjes: Staan op het rechter gedeelte van de tuin. Vooraan. Dikke uitzoeken (door onderaan te voelen) en onderaan bij het loof pakken en voorzichtig uit de grond trekken. Ongeveer 200 gram(2 a 3 stuks) per volwassene.

Komkommer: Liggen in een kist onder het afdakje. Als de kist leeg is even wachten tot er weer is. Hoeveelheid: 1 per volwassene

Courgette: Staan helemaal links op de tuin. Voorzichtig met een mesje steeltje van de courgette doorsnijden. 1 per volwassene. Je mag er ook 2 per volwassene

Aubergine: Ze liggen in een kist onder het afdakje. Er is nog niet genoeg voor iedereen in 1 week. Dus als je vorige oogstweek al gehad hebt graag even wachten. Richthoeveelheid; 200 gram per volwassene.

Tuinmelde: Staat vlak bij de handpomp. Vooraan. Is een bladgroente. Vergelijkbaar te gebruiken zoals spinazie en snijbiet. Je oogst hiervan alleen de grootste bladeren of de toppen door die te plukken. Er groeit dan in de bladoksel weer nieuwe. Richthoeveelheid: ongeveer 400 gram per volwassene.

Peultjes; Staan rechts naast de grote tunnelkas, aan het hoge gaas. Oogsten door de grootste peulen van de plant te plukken. Met 1 hand de plant op zijn plek houden en met de andere peultje losbreken of met de goede 1- hand techniek peultje oogsten, zonder de plant van het gaas los te trekken! Richthoeveelheid; Ongeveer 100 gram per volwassene.

Peterselie: Staat helemaal achteraan, op het teeltbed achter de tuinmelde. Oogsten door te snijden. Niet te laag! 1 bosje voor vers gebruik


Voor de liefhebber:

Koolrabi: Staat vlak bij de pomp. Is een groot ras. Mooie uitzoeken en onderdoor door knippen met snoeischaar. 1 per volwassene.

Kerstomaten. Staan in de grote tunnelkas. Dus de kleine tomaatjes in de linker rij. Er kan paars poeder op de tomaten liggen. Is lava. Kan geen kwaad. 4 per volwassene.

Snijbiet: Staat links op de tuin, vooraan. Snijbiet oogst je zoals de naam al zegt; door te snijden. Je pakt met de ene hand een bosje blad en met de andere snijd je het blad onderaan af. Graag alle bladeren per plant snijden Niet te laag! Een paar cm. boven de grond. Er moeten nog groeipunten blijven, zodat weer nieuw blad kan groeien. Dan kunnen we nog weer een keer oogsten! Richthoeveelheid: Ongeveer 200gram/volwassene.

Dille: Staat achter de tuinmelde. De bladeren zijn te gebruiken als smaakmakers van zure room, yoghurtgerechten, sauzen, salades, vlees en vis. Alleen blad plukken ! Dus de zijtakjes of toppen. Een bosje per persoon. Zolang de voorraad strekt.

Selder: Ik had snijselderij plantjes besteld, maar volgens mij is het knolselderij. Je mag het snijden. Staat achter de dille. Bosje voor vers gebruik.

Diverse kruiden in de kleine kruidentuin: Tijm, majoraan, stengelvenkel, lavas, rozemarijn. Bosje voor vers gebruik.

Honing van de tuin. Bij Jan-Jaap te verkrijgen of te bestellen. Zet ik dan klaar op de tuin. € 5,00 voor 450gram. € 10,00 voor 1 kilo.

Oogst-kadobon: Kadotip! Geef iemand 4 weken oogsten kado. Bij mij te bestellen. Heb ze ook op de tuin. € 19,50 per bon.


Veel plezier met de oogst!

Jan-Jaap Scholten