2017 07 20 picknickDe zomerpicknik op de tuin afgelopen zaterdag was erg gezellig en lekker! We waren met z'n twaalven. Iedereen had wat te eten of drinken meegebracht. En Bert kwam nog speciaal zelf gevangen en gerookte forellen brengen. De gerechten vulden elkaar goed aan en goede wijn was ook geen gebrek.

De zomerpicknik was een succes en is voor herhaling vatbaar.

2017 07 20 kinderenAfgelopen dinsdag zijn 20 kinderen uit Apeldoorn op de tuin geweest.  Het zijn kinderen die niet op vakantie gaan en via een dagkamp allerlei activiteiten onder andere op het gebied van voeding doen. Oogsten, bereiden en opeten. In groepjes werden verschillende groenten geoogst.

 De kinderen waren erg enthousiast en gingen met een kist vol groenten weer terug naar Apeldoorn.

Verder is natuurlijk ook gewoon op de tuin gewerkt. Er zijn ruim 2000 preiplanten geplant. Dit voor onze winterprei. En er is het nodige onkruid bestreden.

Om te oogsten komen er deze week kapucijners, zomerprei en uien bij. De zomerprei is van een experiment om dit zelf op te kweken. Vandaar de beperkte hoeveelheid. En de uien die we gezamenlijk geteeld hebben, gaan nu afrijpen. Daar kunnen we dus alvast van gaan oogsten.


Te oogsten:

Kapucijners: Staan aan achterste gedeelte van het hoge gaas, de paarse peulen. Alleen de volronde peulen plukken. Ongeveer 250 gram per volwassene.

Prei: Staat links helemaal achteraan op de tuin, achter de sla. Bij de snijbiet paadje insteken en helemaal naar achteren lopen. Een spitvork naast de prei in de grond steken en dan steel naar achteren duwen, zodat de grond open breekt. Je kan dan de prei onderaan vastpakken en uit de grond trekken. Graag alles, ook de kleintjes oogsten. Om schoon te maken; wortels er af snijden en buitenste niet mooie schutbladeren eraf trekken. Eventueel niet mooie punten af snijden. Ongeveer 200 gram per volwassene. Prei weer afdekken met het gaasdoek. De hazen vinden de prei namelijk ook lekker!

Uien: Staan rechts van het hoge peulen gaas. Uien kan je ook prima vers eten. Onderaan vastpakken en uit de grond trekken. Ongeveer 400 gram per volwassene.

Sperziebonen: Groeien aan lage struikjes. Staan rechts van de grote tunnelkas. Graag voorzichtig plukken. Ongeveer 200 gram per volwassene.

Grote oranje vleestomaat: Van het ras coeur de boeuf. In de grote tunnelkas. Mooi exemplaar uitzoeken en met een snoeischaar los knippen. Oppassen dat je niet de hele tros los knipt! Hoeveelheid: 1 per volwassene. 2 mag ook!

Bindsla of friseesla: Staat links achter de snijbiet. Met een mes onderdoor snijden. 1 per volwassene.

Zomerpeen: Tussen de peultjes en uien naar achteren lopen en dan aan het eind rechtsaf. Naar het bordje wortel. Oogsten door ze met een spitvork los te steken. Ongeveer 250 gram per volwassene

Rode bietjes: Staan op het rechter gedeelte van de tuin. Vooraan. Dikke uitzoeken (door onderaan te voelen) en onderaan bij het loof pakken en voorzichtig uit de grond trekken. Ongeveer 200 gram(2 a 3 stuks) per volwassene.

Komkommer: Ligt in een kistje onder het afdakje of zelf even oogsten in de grote tunnelkas. Voorzichtig het steeltje doorsnijden! Anders snij je zo de plant door. Hoeveelheid: 1 per volwassene. Zolang de voorraad strekt.

Courgette: Staan helemaal links op de tuin. Voorzichtig met een mesje steeltje van de courgette doorsnijden. 1 per volwassene. Je mag er ook 2 per volwassene

Kerstomaten. Staan in de grote tunnelkas. Dus de kleine tomaatjes in de linker rij. Er kan paars poeder op de tomaten liggen. Is lava. Kan geen kwaad. 8 per volwassene.


Voor de liefhebber:

Peultjes: Staan rechts naast de grote tunnelkas, aan het hoge gaas. Oogsten door de grootste peulen van de plant te plukken. Met 1 hand de plant op zijn plek houden en met de andere peultje losbreken of met de goede 1- hand techniek peultje oogsten, zonder de plant van het gaas los te trekken! Richthoeveelheid; Ongeveer 100 gram per volwassene.

Koolrabi: Staat vlak bij de pomp. Is een groot ras. Mooie uitzoeken en onderdoor door knippen met snoeischaar. 1 per volwassene.

Aubergine:Ligt in een kistje onder het afdakje of zelf even oogsten in de grote tunnelkas. Het steeltje kan je het best met een snoeischaar door knippen. Hoeveelheid: Ongeveer 200 gram per volwassene.

Snijbiet: Staat links op de tuin, vooraan. Snijbiet oogst je zoals de naam al zegt; door te snijden. Je pakt met de ene hand een bosje blad en met de andere snijd je het blad onderaan af. Graag alle bladeren per plant snijden Niet te laag! Een paar cm. boven de grond. Er moeten nog groeipunten blijven, zodat weer nieuw blad kan groeien. Dan kunnen we nog weer een keer oogsten! Richthoeveelheid: Ongeveer 200gram/volwassene.

Zomerpastinaak: Dit zijn dunne pastinaakjes. Staan links naast de rode bietjes. Oogsten met een spitvork. Ongeveer 300 gram per volwassene.

Tuinmelde: Staat vlak bij de handpomp. Vooraan. Is een bladgroente. Vergelijkbaar te gebruiken zoals spinazie en snijbiet. Je oogst hiervan alleen de grootste bladeren of de toppen door die te plukken. Er groeit dan in de bladoksel weer nieuwe. Richthoeveelheid: ongeveer 400 gram per volwassene.

Peterselie: Staat helemaal achteraan, op het teeltbed achter de tuinmelde. Oogsten door te snijden. Niet te laag! 1 bosje voor vers gebruik

Diverse kruiden in de kleine kruidentuin: Tijm, majoraan, stengelvenkel, lavas, rozemarijn. Bosje voor vers gebruik.

Honing van de tuin. Bij Jan-Jaap te verkrijgen of te bestellen. Zet ik dan klaar op de tuin. € 5,00 voor 450gram. € 10,00 voor 1 kilo.

Kadotip; Oogst-kadobon: Geef iemand 4 weken oogsten kado. Bij mij te bestellen. Heb ze ook op de tuin. € 19,50 per bon.


Veel plezier met de oogst!


Jan-Jaap Scholten