Picknick

2017 07 27 picknickWegens succes doen we er nog eentje. Een zomer picknick op de tuin. Op dinsdag 15 augustus van 17-19 uur.

Het is een potluck picknick voor leden en belangstellenden van De Nieuwe Akker.

Ieder neemt een gerechtje mee, zoveel als je zelf zou eten. We zetten alles op tafel en delen het met elkaar. Bord, bestek en glas meenemen. Wij zorgen voor een vuurtje om op te BBQ-en. Bij voorkeur opgeven via: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Water

Van 3 t/m 9 augustus ga ik met mijn zoon een paar dagen er tussen uit. De tuin kan zich dan prima redden. Behalve dat er dan in de kassen een keer water gegeven moet worden. Bram gaat dit doen, maar het is fijn als er ook een reserve watergever is. Je weet maar nooit. Als je reserve watergever wil zijn, krijg je instructie over het water geven van mij. Kunnen we combineren met als je gaat oogsten. Wie wil?

Komkommertijd

De komkommerplanten doen het goed en geven volop komkommers. Maar ik merk ook dat ze niet op raken. Veel oogstleden zijn met vakantie. Dat betekent dat we van sommige groente ruim kunnen oogsten. Dus in ieder geval een extra komkommer!

Deze week kunnen we ook beginnen met het oogsten van suikermais en Nieuw-Zeelandse spinazie.


Te oogsten:

Suikermais: Staat achter de grote tunnelkas. Oogsten van de linker rijen. Dikke kolf met een bruin kleurende pluim erop uitzoeken. En met een draaiende beweging naar beneden los breken. 1 per volwassene.

Nieuwe Zeelandse spinazie: Staat op linker gedeelte van de tuin, achteraan. Paadje links van de snijbiet inlopen naar achteren. Zie bordje. Is geen echte spinazie maar is qua smaak en gebruik ongeveer gelijk aan echte spinazie. Van Nieuw-Zeelandse spinazie oogst je zowel de volgroeide bladeren als de jonge stengeltoppen. Door het afsnijden, snoei je als het ware en gaat de plant zich alsmaar meer vertakken. Ongeveer 300 gram per volwassene.

Komkommer: Ligt in een kistje onder het afdakje of zelf even oogsten in de grote tunnelkas. Voorzichtig het steeltje doorsnijden! Anders snij je zo de plant door. Hoeveelheid: 1 per volwassene. Evt. 1 extra.

Kerstomaten. Staan in de grote tunnelkas. Dus de kleine tomaatjes in de linker rij. 10 per volwassene.

Aubergine:Ligt in een kistje onder het afdakje of zelf even oogsten in de grote tunnelkas. Het steeltje kan je het best met een snoeischaar door knippen. Hoeveelheid: Ongeveer 200 gram per volwassene.

Grote oranje vleestomaat: Van het ras coeur de boeuf. In de grote tunnelkas. Mooi exemplaar uitzoeken en met een snoeischaar los knippen. Oppassen dat je niet de hele tros los knipt! Hoeveelheid: 1 per volwassene. 2 mag ook!

Uien: Staan rechts van het hoge peulen gaas. Uien kan je ook prima vers eten. Onderaan vastpakken en uit de grond trekken. Als je het loof eraf snijd; niet op het teeltbed achter laten. Dat belemmerd het afrijpen van de rest van de uien. Ongeveer 400 gram per volwassene.

Sperziebonen: Groeien aan lage struikjes. Staan rechts van de grote tunnelkas. Graag voorzichtig plukken. Ongeveer 200 gram per volwassene. Je mag veel meer om in te maken. Tot wel een kilo.

Frisee-sla: Staat links achter de snijbiet. Met een mes onderdoor snijden. 1 per volwassene.

Zomerpeen: Tussen de peultjes en uien naar achteren lopen en dan aan het eind rechtsaf. Naar het bordje wortel. Oogsten door ze met een spitvork los te steken. Ongeveer 250 gram per volwassene

Rode bietjes: Staan op het rechter gedeelte van de tuin. Vooraan. Dikke uitzoeken (door onderaan te voelen) en onderaan bij het loof pakken en voorzichtig uit de grond trekken. Ongeveer 200 gram per volwassene.

Courgette: Staan helemaal links op de tuin. Voorzichtig met een mesje steeltje van de courgette doorsnijden. 1 per volwassene. Je mag er ook 2 per volwassene


Voor de liefhebber:

Kapucijners: Staan aan achterste gedeelte van het hoge gaas, de paarse peulen. Alleen de volronde peulen plukken. Ongeveer 250 gram per volwassene. Zolang de voorraad strekt.

Prei: Staat links helemaal achteraan op de tuin, achter de sla. Bij de snijbiet paadje insteken en helemaal naar achteren lopen. Een spitvork naast de prei in de grond steken en dan steel naar achteren duwen, zodat de grond open breekt. Je kan dan de prei onderaan vastpakken en uit de grond trekken. Graag alles, ook de kleintjes oogsten. Om schoon te maken; wortels er af snijden en buitenste niet mooie schutbladeren eraf trekken. Eventueel niet mooie punten af snijden. Ongeveer 200 gram per volwassene. Prei weer afdekken met het gaasdoek. De hazen vinden de prei namelijk ook lekker! Zolang de voorraad strekt.

Peultjes; Staan rechts naast de grote tunnelkas, aan het hoge gaas. Oogsten door de grootste peulen van de plant te plukken. Met 1 hand de plant op zijn plek houden en met de andere peultje losbreken of met de goede 1- hand techniek peultje oogsten, zonder de plant van het gaas los te trekken! Richthoeveelheid; Ongeveer 100 gram per volwassene. Zolang de voorraad strekt.

Koolrabi: Staat vlak bij de pomp. Is een groot ras. Mooie uitzoeken en onderdoor door knippen met snoeischaar. 1 per volwassene. Zolang de voorraad strekt.

Snijbiet: Staat links op de tuin, vooraan. Snijbiet oogst je zoals de naam al zegt; door te snijden. Je pakt met de ene hand een bosje blad en met de andere snijd je het blad onderaan af. Graag alle bladeren per plant snijden Niet te laag! Een paar cm. boven de grond. Er moeten nog groeipunten blijven, zodat weer nieuw blad kan groeien. Dan kunnen we nog weer een keer oogsten! Richthoeveelheid: Ongeveer 250 gram/volwassene.

Zomerpastinaak: Dit zijn dunne pastinaakjes. Staan links naast de rode bietjes. Oogsten met een spitvork. Ongeveer 300 gram per volwassene.

Peterselie: Staat helemaal achteraan, op het teeltbed achter de tuinmelde. Oogsten door te snijden. Niet te laag! 1 bosje voor vers gebruik

Diverse kruiden in de kleine kruidentuin: Tijm, majoraan, stengelvenkel, lavas, rozemarijn, bieslook,. Bosje voor vers gebruik.

Honing van de tuin. Bij Jan-Jaap te verkrijgen of te bestellen. Zet ik dan klaar op de tuin. € 5,00 voor 450gram. € 10,00 voor 1 kilo.

Kadotip; Oogst-kadobon: Geef iemand 4 weken oogsten kado. Bij mij te bestellen. Heb ze ook op de tuin. € 19,50 per bon.


Veel plezier met de oogst!

Jan-Jaap Scholten