Na met zoonlief een paar mooie dagen in Berlijn doorgebracht te hebben, ben ik weer aan het werk. Op de tuin is alles mooi doorgegroeid. Zowel de groenten als het onkruid. Gelukkig had ik de tuin redelijk op orde achter gelaten. We werken de achterstand wel weer weg. En met dank aan Bram, die de planten in de kassen van water heeft voorzien. De uien die op het land liggen, zijn bijna allemaal droog. Dus die kunnen binnenkort droog opgeslagen worden. Voor mijn vakantie zag ik dat een aantal komkommerplanten niet goed gingen. En ik heb nu in de kerstomaten-planten een witte schimmel geconstateerd. Even aankijken hoe dit zich ontwikkeld. Misschien geef ik een behandeling met lava en heermoes.

Bestuur

Een tijdje terug hebben we het over het financieren van de aankoop van grond voor de Nieuwe Akker gehad. Ik deed toen een oproep en veel mensen hebben toen positief gereageerd. Vervolgens heb ik namens de Nieuwe Akker een bod uitgebracht op een stuk grond van de Gemeente Deventer. Begin oktober kunnen we een antwoord op dit bod verwachten. Vervolgens ben ik gaan nadenken over hoe we dit in formele banen kunnen gieten. Gedurende dit proces bedacht ik dat het mooi zou zijn als we een structuur op kunnen zetten die in bredere zin de Nieuwe Akker ondersteund. We moeten vanwege de financiering toch een bestuur vormen, die het geld gaat beheren. Waarschijnlijk in een stichtingsvorm. Dat zal dan ook de eerste taak zijn, mocht aankoop van grond geschieden. Het idee is om mensen te vragen die zich willen voordragen voor een bestuursfunctie en dan de financierders goedkeuring te vragen of eventueel de bestuursleden te kiezen. Immers het bestuur moet het vertrouwen genieten van de financierders. Het is niet handig als ik zelf een bestuursfunctie heb, omdat ik direct belanghebbende ben. Maar ik wil het bestuur natuurlijk wel als adviseur ten dienste staan. Dus denk hierover na. Heb je vragen, dan beantwoord ik die graag. Mocht je een bestuursfunctie overwegen, schroom niet! Ik heb 1 positieve reactie binnen gekregen.

Picknick

2017 08 10 picknickWegens succes doen we er nog eentje. Een zomerpicknick op de tuin. Op dinsdag 15 augustus van 17-19 uur.

Het is een potluck picknick voor leden en belangstellenden van De Nieuwe Akker. Ieder neemt een gerechtje mee, zoveel als je zelf zou eten. We zetten alles op tafel en delen het met elkaar. Bord, bestek en glas meenemen. Wij zorgen voor een vuurtje om op te BBQ-en. Bij voorkeur opgeven via: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Klompen en laarzen

We willen graag laarzen en/of klompen op de tuin hebben waar iedere oogster gebruik van kan maken. Een aantal leden heeft aangegeven dat ze dit handig vinden. Het schoeisel krijgt dan een plekje in de kleine tunnelkas. Hans maakt hier een kastje voor of iets dergelijks. Dus heb je klompen of laarzen die permanent op de tuin mogen blijven staan, geef dat even door. Graag met schoenmaat. De eerste klompen hebben zich al aangemeld. Maat 39. Wie volgt?

Te oogsten:

Suikermais: Staat achter de grote tunnelkas. Oogsten van de linker rijen. Dikke kolf met een bruin kleurende pluim erop uitzoeken. En met een draaiende beweging naar beneden los breken. 1 per volwassene.

Nieuwe Zeelandse spinazie: Staat op linker gedeelte van de tuin, achteraan. Paadje links van de snijbiet inlopen naar achteren. Zie bordje. Is geen echte spinazie maar is qua smaak en gebruik ongeveer gelijk aan echte spinazie. Van Nieuw-Zeelandse spinazie oogst je zowel de volgroeide bladeren als de jonge stengeltoppen. Door het afsnijden, snoei je als het ware en gaat de plant zich alsmaar meer vertakken. Ongeveer 300 gram per volwassene.

Kerstomaten. Staan in de grote tunnelkas. Dus de kleine tomaatjes in de linker rij. Ongeveer 10 per volwassene. Graag zoveel mogelijk van onderen plukken

Aubergine:Ligt in een kistje onder het afdakje of zelf even oogsten in de grote tunnelkas. Het steeltje kan je het best met een snoeischaar door knippen. Hoeveelheid: Ongeveer 200 gram per volwassene.

Grote oranje vleestomaat: Van het ras coeur de boeuf. In de grote tunnelkas. Mooi exemplaar uitzoeken en met een snoeischaar los knippen. Oppassen dat je niet de hele tros los knipt! Hoeveelheid: 1 grote per volwassene.

Uien: Liggen te drogen op het land. Op rechter gedeelte van de tuin. Zie bordje uien. Alleen voor vers gebruik nemen. Ongeveer 400 gram per volwassene.

Snijbiet: Staat links op de tuin, vooraan. Snijbiet oogst je zoals de naam al zegt; door te snijden. Je pakt met de ene hand een bosje blad en met de andere snijd je het blad onderaan af. Graag alle bladeren per plant snijden Niet te laag! Een paar cm. boven de grond. Er moeten nog groeipunten blijven, zodat weer nieuw blad kan groeien. Dan kunnen we nog weer een keer oogsten! Richthoeveelheid: Ongeveer 250 gram/volwassene.

Frisee-sla: Staat links achter de snijbiet. Met een mes onderdoor snijden. 1 per volwassene.

Zomerpeen: Staat vooraan op het rechtergedeelte van de tuin. Voorbij het peulengaas. Zie het bordje wortel. Oogsten door ze met een spitvork los te steken. Ongeveer 250 gram per volwassene

Rode bietjes: Staan op het rechter gedeelte van de tuin. Vooraan. Dikke uitzoeken (door onderaan te voelen) en onderaan bij het loof pakken en voorzichtig uit de grond trekken. Ongeveer 200 gram per volwassene.

Courgette: Staan helemaal links op de tuin. Voorzichtig met een mesje steeltje van de courgette doorsnijden. 1 per volwassene.

Voor de liefhebber:

Komkommer: Ligt in een kistje onder het afdakje of zelf even oogsten in de grote tunnelkas. Voorzichtig het steeltje doorsnijden! Anders snij je zo de plant door. Hoeveelheid: 1 per volwassene. Zolang de voorraad strekt

Broccoli: Bordje staat vlak bij de pomp. Ze staan achter de koolrabi. Het zijn nieuwe uitlopers. Mooi stronkjes snijden. Ongeveer 200 gram per volwassene.

Zomerpastinaak: Dit zijn dunne pastinaakjes. Staan links naast de rode bietjes. Oogsten met een spitvork. Ongeveer 300 gram per volwassene.

Peterselie: Staat helemaal achteraan, op het teeltbed achter de tuinmelde. Oogsten door te snijden. Niet te laag! 1 bosje voor vers gebruik

Diverse kruiden in de kleine kruidentuin: Tijm, majoraan, lavas, rozemarijn, bieslook,. Bosje voor vers gebruik.

Honing van de tuin. Bij Jan-Jaap te verkrijgen of te bestellen. Zet ik dan klaar op de tuin. € 5,00 voor 450gram. € 10,00 voor 1 kilo.

Kadotip; Oogst-kadobon: Geef iemand 4 weken oogsten kado. Bij mij te bestellen. Heb ze ook op de tuin. € 19,50 per bon.

Veel plezier met de oogst!


Jan-Jaap Scholten