De potluck-picknick op de tuin afgelopen week was weer een succes.

Iedereen had zijn best gedaan om iets lekkers mee te nemen en het weer werkte ook goed mee. We hebben besloten om er mee door te gaan. Desnoods gaan we in bij minder weer in de tunnelkas zitten. Er werd al geopperd om een oude houtkachel in de kas te installeren ;-)

picknick 2017

Uien

uien 2We hebben in de teelt van de uien de laatste stap gemaakt. Afgelopen week zijn de uien van het land gehaald en droog opgeslagen.

Het is ons weer gelukt om gezamenlijk uien te telen. Voor de nieuwkomers; We planten de uitjes gezamenlijk in april en daarna word het onkruid door de leden met de hand bestreden. Het zogenaamde wieden.. Daar waar ik met de schoffel bij kan, doe ik en ik geef water indien nodig. Het zijn mooie uien geworden. En dat vieren we traditie getrouw met een pan uiensoep op het oogstfeest.

Oogstfeest

Het oogstfeest vieren we op zondagmiddag 17 september. Het is dan ook Open dag van 13:00 t/m 17:00 uur. Het programma volgt nog. In ieder geval houden we het zelf-oogsten voor bezoekers erin. Dat was vorige open dag erg succesvol. En broodjes bakken voor de kinderen is ook leuk. Misschien doen we aansluitend een potluck-picknick! Ik ben sinds afgelopen winter eigenaar van 2 yurts. Wil kijken of ik voor het oogstfeest er ook eentje kan opzetten. Dus kan wel leuk worden! En live muziek is ook erg gezellig. Kan dan mooi in die yurt. Dus wie daar een bijdrage in kan leveren, hoor ik graag! Twee keer een half uurtje muziek maken is al heel leuk. Dus schroom niet!

Klompen en laarzen

We willen graag laarzen en/of klompen op de tuin hebben waar iedere oogster gebruik van kan maken. Een aantal leden heeft aangegeven dat ze dit handig vinden. Het schoeisel krijgt dan een plekje in de kleine tunnelkas. Hans maakt hier een kastje voor of iets dergelijks. Dus heb je klompen of laarzen die permanent op de tuin mogen blijven staan, geef dat even door. Graag met schoenmaat. Of leg ze op de tuin in de kleine tunnelkas in het grijze krat.

Te oogsten:

Suikermais: Staat achter de grote tunnelkas. Oogsten van de linker rijen. Dikke kolf met een bruin kleurende pluim erop uitzoeken. En met een draaiende beweging naar beneden los breken. 1 per volwassene. Er zijn er veel. Je mag er ook twee

Nieuwe Zeelandse spinazie: Staat op linker gedeelte van de tuin, achteraan. Paadje links van de snijbiet inlopen naar achteren. Zie bordje. Is geen echte spinazie maar is qua smaak en gebruik ongeveer gelijk aan echte spinazie. Van Nieuw-Zeelandse spinazie oogst je zowel de volgroeide bladeren als de jonge stengeltoppen. Door het afsnijden, snoei je als het ware en gaat de plant zich alsmaar meer vertakken. Ongeveer 300 gram per volwassene. Je mag veel meer

Kerstomaten. Staan in de grote tunnelkas. Dus de kleine tomaatjes in de linker rij. Ongeveer 10 per volwassene. Graag zoveel mogelijk van onderen plukken

Aubergine:Ligt in een kistje onder het afdakje of zelf even oogsten in de grote tunnelkas. Het steeltje kan je het best met een snoeischaar door knippen. Hoeveelheid: Ongeveer 200 gram per volwassene.

Grote oranje vleestomaat: Van het ras coeur de boeuf. In de grote tunnelkas. Mooi exemplaar uitzoeken en met een snoeischaar los knippen. Oppassen dat je niet de hele tros los knipt! Hoeveelheid: 1 grote per volwassene.

Uien: Liggen onder het groene afdakje. Bij de kruidentuin en schommel. Alleen voor vers gebruik nemen. Ongeveer 400 gram per volwassene.

Zomerpastinaak: Dit zijn dunne pastinaakjes. Staan links naast de rode bietjes. Oogsten met een spitvork. Ongeveer 300 gram per volwassene.

Bindsla: Staat rechts naast de snijbiet. Met een mes onderdoor snijden. 1 per volwassene.

Zomerpeen: Staat vooraan op het rechtergedeelte van de tuin. Voorbij het peulengaas. Zie het bordje wortel. Oogsten door ze met een spitvork los te steken. Ongeveer 250 gram per volwassene

Rode bietjes: Staan op het rechter gedeelte van de tuin. Vooraan. Dikke uitzoeken (door onderaan te voelen) en onderaan bij het loof pakken en voorzichtig uit de grond trekken. Ongeveer 200 gram per volwassene.

Courgette: Staan helemaal links op de tuin. Voorzichtig met een mesje steeltje van de courgette doorsnijden. 1 per volwassene.

Voor de liefhebber:

Komkommer: Ligt in een kistje onder het afdakje of zelf even oogsten in de grote tunnelkas. Voorzichtig het steeltje doorsnijden! Anders snij je zo de plant door. Hoeveelheid: 1 per volwassene. Zolang de voorraad strekt

Broccoli: Bordje staat vlak bij de pomp. Ze staan achter de koolrabi. Het zijn nieuwe uitlopers. Mooi stronkjes snijden. Ongeveer 200 gram per volwassene. Suikermais: Staat achter de grote tunnelkas. Oogsten van de linker rijen. Dikke kolf met een bruin kleurende pluim erop uitzoeken. En met een draaiende beweging naar beneden los breken. 1 per volwassene. Zolang de voorraad strekt

Snijbiet: Staat links op de tuin, vooraan. Snijbiet oogst je zoals de naam al zegt; door te snijden. Je pakt met de ene hand een bosje blad en met de andere snijd je het blad onderaan af. Graag alle bladeren per plant snijden Niet te laag! Een paar cm. boven de grond. Er moeten nog groeipunten blijven, zodat weer nieuw blad kan groeien. Dan kunnen we nog weer een keer oogsten! Richthoeveelheid: Ongeveer 250 gram/volwassene.

Peterselie: Staat op een teeltbed vlakbij de pomp,achter de dille. Er is gekrulde en platte peterselie. Oogsten door te snijden. Niet te laag! 1 bos voor vers gebruik

Diverse kruiden in de kleine kruidentuin: Tijm, majoraan, lavas, rozemarijn, bieslook,. Bosje voor vers gebruik.

Honing van de tuin. Bij Jan-Jaap te verkrijgen of te bestellen. Zet ik dan klaar op de tuin. € 5,00 voor 450gram. € 10,00 voor 1 kilo.

Kadotip; Oogst-kadobon: Geef iemand 4 weken oogsten kado. Bij mij te bestellen. Heb ze ook op de tuin. € 19,50 per bon.

Veel plezier met de oogst!


Jan-Jaap Scholten