Oogstfeest Zondag 17 september vieren we de rijke oogst van de Nieuwe Akker. Er is s'middags een open dag met rondleidingen, broodjes bakken voor de kinderen, een wijnproeverij en de mogelijkheid om kennis te maken met het zelf-oogsten. En aansluitend vanaf 17:30 tot 20:00 uur is er een gezamenlijk eten in de vorm van een picknick. Het is een potluck-picknick voor leden en belangstellenden van De Nieuwe Akker. Ieder neemt een gerechtje mee, zoveel als je zelf zou eten. We zetten alles op tafel en delen het met elkaar. Bord, bestek en glas meenemen. De Nieuwe Akker zorgt voor een vuurtje en traditiegetrouw voor een grote pan uiensoep. Bij voorkeur opgeven via: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Hulp voor de Open dag

17 september is er Open dag op de tuin. Van 14:00 – 17:00 uur. Ik zoek mensen die willen helpen.

-Er is een tentje met info en koffie en thee. Bemand door 2 personen.

-Bezoekers kunnen een oogsttasje kopen en dan een aantal groenten gaan oogsten. Dit word begeleid door 1 of 2 personen. Ik leg natuurlijk van te voren uit, hoe en wat.

-Kinderen mogen een “stokbroodje” bakken boven het vuur, wie wil daar bij helpen?

Een halve middag helpen kan ook. Dus als je wilt helpen, hoor ik dat graag!

Klompen en laarzen

We willen graag laarzen en/of klompen op de tuin hebben waar iedere oogster gebruik van kan maken. Een aantal leden heeft aangegeven dat ze dit handig vinden. Het schoeisel krijgt dan een plekje in de kleine tunnelkas. Hans gaat hier een kastje of iets dergelijks voor maken. Dus heb je klompen of laarzen die permanent op de tuin mogen blijven staan, geef dat even door. Graag met schoenmaat. Of leg ze op de tuin in de kleine tunnelkas in het grijze krat.

Brigitte

2017 08 24 brigitteDe Nieuwe Akker is gezegend met een groep vrijwilligers, die wekelijks op de tuin werken. Jenny, Jannah, Harry, Bram en Brigitte leveren een belangrijke bijdrage om ervoor te zorgen dat het arbeidsintensieve werk rond komt. Twee jaar geleden was ik op zoek naar een stagiaire. Ik plaatste een advertentie. Er kwam geen stagiaire, maar wel Brigitte. Zij wilde graag ook met haar handen werken en zien hoe ik “de tuin doe”. Op de woensdagochtend was zij van de partij. Een echte aanpakker. De komende tijd zal zij minder op de tuin zijn omdat ze nu een grote klus bij een toneelgezelschap heeft. Afgelopen woensdag was ik haar ook al kwijt.........in de boerenkool ;-)

Te oogsten:

Sperziebonen: Haricot Vert type. Staat rechts van de grote tunnelkas. Oogsten: voorzichtig plukken; Ongeveer 200 gram per volwassene.

Andijvie: Krulandijvie. Staat op linker gedeelte van de tuin, achter de sla. Oogsten door laag onderdoor te snijden. 1 per volwassene

Suikermais: Staat achter de grote tunnelkas. Oogsten van de linker rijen. Dikke kolf met een bruin kleurende pluim erop uitzoeken. En met een draaiende beweging naar beneden los breken. 1 per volwassene.

Nieuwe Zeelandse spinazie: Staat op linker gedeelte van de tuin, achteraan. Paadje links van de snijbiet inlopen naar achteren. Zie bordje. Is geen echte spinazie maar is qua smaak en gebruik ongeveer gelijk aan echte spinazie. Van Nieuw-Zeelandse spinazie oogst je zowel de volgroeide bladeren als de jonge stengeltoppen. Door het afsnijden, snoei je als het ware en gaat de plant zich alsmaar meer vertakken. Ongeveer 300 gram per volwassene. Je mag veel meer

Kerstomaten. Staan in de grote tunnelkas. Dus de kleine tomaatjes in de linker rij. Ongeveer 10 per volwassene. Graag zoveel mogelijk van onderen plukken.

Aubergine: In de grote tunnelkas. Linker rij. Het steeltje kan je het best met een snoeischaar door knippen. Hoeveelheid: Ongeveer 200 gram per volwassene.

Grote oranje vleestomaat: Van het ras coeur de boeuf. In de grote tunnelkas. Mooi exemplaar uitzoeken en met een snoeischaar los knippen. Oppassen dat je niet de hele tros los knipt! Hoeveelheid: 1 grote per volwassene.

Uien: Liggen onder het groene afdakje. Bij de kruidentuin en schommel. Alleen voor vers gebruik nemen. Ongeveer 400 gram per volwassene.

Zomerpeen: Staat vooraan op het rechtergedeelte van de tuin. Voorbij het peulengaas. Zie het bordje wortel. Oogsten door ze met een spitvork los te steken. Ongeveer 250 gram per volwassene

Rode bieten: Staan op het rechter gedeelte van de tuin. Onderaan bij het loof pakken en voorzichtig uit de grond trekken. Ongeveer 200 gram per volwassene.

Courgette: Staan helemaal links op de tuin. Voorzichtig met een mesje steeltje van de courgette doorsnijden. 1 per volwassene.

Voor de liefhebber:

Bindsla: Staat rechts naast de snijbiet. Sommigen zijn aan het schieten. Met een mes onderdoor snijden. 1 per volwassene.

Zomerpastinaak: Dit zijn dunne pastinaakjes. Staan links naast de rode bietjes. Oogsten met een spitvork. Ongeveer 300 gram per volwassene.

Komkommer: Ligt in een kistje onder het afdakje of zelf even oogsten in de grote tunnelkas. Voorzichtig het steeltje doorsnijden! Anders snij je zo de plant door. Hoeveelheid: 1 per volwassene. Zolang de voorraad strekt

Snijbiet: Staat links op de tuin, vooraan. Snijbiet oogst je zoals de naam al zegt; door te snijden. Je pakt met de ene hand een bosje blad en met de andere snijd je het blad onderaan af. Graag alle bladeren per plant snijden Niet te laag! Een paar cm. boven de grond. Er moeten nog groeipunten blijven, zodat weer nieuw blad kan groeien. Dan kunnen we nog weer een keer oogsten! Richthoeveelheid: Ongeveer 250 gram/volwassene.

Peterselie: Staat op een teeltbed vlakbij de pomp,achter de dille. Er is gekrulde en platte peterselie. Oogsten door te snijden. Niet te laag! 1 bos voor vers gebruik

Diverse kruiden in de kleine kruidentuin: Tijm, majoraan, lavas, rozemarijn, bieslook,. Bosje voor vers gebruik.

Honing van de tuin. Bij Jan-Jaap te verkrijgen of te bestellen. Zet ik dan klaar op de tuin. € 5,00 voor 450gram. € 10,00 voor 1 kilo.

Kadotip; Oogst-kadobon: Geef iemand 4 weken oogsten kado. Bij mij te bestellen. Heb ze ook op de tuin. € 19,50 per bon.

 

Veel plezier met de oogst!

Jan-Jaap Scholten