Velt

2017 09 15 excursiesAfgelopen zaterdag heb ik op de tuin excursies gegeven aan leden van Velt (Vereniging voor Ecologisch Leven en Tuinieren)  Is een vereniging voor wie milieuvriendelijk aan de slag wil in de tuin of keuken. Al meer dan 40 jaar promoten zij gezond leven op het ritme van de seizoenen, én dit met respect voor de natuur. In Vlaanderen en Nederland tellen zij ruim 17.000 leden en 130 lokale groepen. Met hun activiteiten, publicaties en samenwerkingen willen zij bijdragen aan de ontwikkeling van een duurzame levensstijl. Zie ook www.velt.nu Een van hun publicaties; Het handboek "ecologische tuinieren" gebruik ik al 20 jaar!

Het was fijn rondleidingen geven aan zulk geinteresseerd publiek.

Oogstfeest

Aanstaande zondag 17 september vieren we de rijke oogst van de Nieuwe Akker. Er is s'middags van 14:00-17:00 uur een open dag met rondleidingen, broodjes bakken voor de kinderen, een wijnproeverij en de mogelijkheid om kennis te maken met het zelf-oogsten. En aangezien de leden de beste promotors van de tuin zijn; Er zijn nog flyers om aan bekenden te geven of stuur een digitale versie! Zie in de bijlage. Of nog beter; Neem iemand mee!

En aansluitend vanaf 17:30 tot 20:00 uur is er een gezamenlijk eten in de vorm van een picknick. Het is een potluck-picknick voor leden en belangstellenden van De Nieuwe Akker. Ieder neemt een gerechtje mee, zoveel als je zelf zou eten. We zetten alles op tafel en delen het met elkaar. Bord, bestek en glas meenemen. De Nieuwe Akker zorgt voor een vuurtje en traditiegetrouw voor een grote pan uiensoep. Bij voorkeur opgeven via: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Klompen en laarzen

We willen graag laarzen en/of klompen op de tuin hebben waar iedere oogster gebruik van kan maken. Een aantal leden heeft aangegeven dat ze dit handig vinden. Het schoeisel krijgt dan een plekje in de kleine tunnelkas. Hans gaat hier een kastje of iets dergelijks voor maken. Dus heb je klompen of laarzen die permanent op de tuin mogen blijven staan, geef dat even door. Graag met schoenmaat. Of leg ze op de tuin in de kleine tunnelkas in het grijze krat. We hebben nu aardig wat rond maat 38. Boven de 40 is nog welkom!

Boerenkool en spruiten De meeste koolsoorten op de tuin zijn al ver ontwikkeld. Zover dat we al kunnen beginnen met de grote onderste spruiten en bladeren te oogsten. We oogsten nu bij de boerenkool alleen de onderste grote bladeren. Omdat deze later geel kleuren. De kleinere bladeren kunnen nog mooi groter groeien!

Te oogsten:

Spruiten: Staan vlakbij de handpomp. Zie bordje. Grootste spruiten afbreken. Ongeveer 200 gram per volwassene.

Boerenkool: Staat links van de grote tunnelkas. Alleen de onderste grote bladeren plukken. Ongeveer 400 gram per volwassene.

Kropsla: Het zijn kleine kropjes. Staan op linker gedeelte van de tuin. Rechts van de snijbiet. Oogsten door onder door te snijden. 2 per volwassene.

Pompoen: Oranje hokkaido pompoen. Liggen op linker gedeelte van de tuin. Zie bordje. Exemplaar uitzoeken met verkurkt steeltje. Oogsten met snoeischaar. 1 kleine per volwassene. 1 grotere voor meer personen. Kan je goed thuis bewaren.

(Punt)Paprika. Liggen klaar in een kist of zelf even oogsten in de kleine tunnelkas. Graag oogsten met een snoeischaar. 1 per volwassene.

Sperziebonen: Haricot Vert type. Staat rechts van de grote tunnelkas. Oogsten: voorzichtig plukken; Ongeveer 200 gram per volwassene. Je mag meer oogsten als je wilt inmaken. Tot 1 kg.

Andijvie: Krulandijvie. Staat op linker gedeelte van de tuin, achter de sla. Oogsten door laag onderdoor te snijden. 1 per volwassene

Nieuwe Zeelandse spinazie: Staat op linker gedeelte van de tuin, achteraan. Paadje links van de snijbiet inlopen naar achteren. Zie bordje. Is geen echte spinazie maar is qua smaak en gebruik ongeveer gelijk aan echte spinazie. Van Nieuw-Zeelandse spinazie oogst je zowel de volgroeide bladeren als de jonge stengeltoppen. Door het afsnijden, snoei je als het ware en gaat de plant zich alsmaar meer vertakken. Ongeveer 300 gram per volwassene. Je mag veel meer

Grote oranje vleestomaat: Van het ras coeur de boeuf. In de grote tunnelkas. De planten lopen op hun einde. Oogsten: Ze rijpen van binnen uit. Dus als ze aan de buitenkant nog een beetje groen zijn, kunnen ze al wel goed zijn. Met een snoeischaar los knippen. Oppassen dat je niet de hele tros los knipt! Hoeveelheid: 1 grote of ongeveer 300 gram per volwassene.

Zomerpeen: Staat vooraan op het rechtergedeelte van de tuin. Voorbij het peulengaas. Zie het bordje wortel. Oogsten door ze met een spitvork los te steken. Ongeveer 250 gram per volwassene

Snijbiet: Staat links op de tuin, vooraan. Snijbiet oogst je zoals de naam al zegt; door te snijden. Je pakt met de ene hand een bosje blad en met de andere snijd je het blad onderaan af. Graag alle bladeren per plant snijden Niet te laag! Een paar cm. boven de grond. Er moeten nog groeipunten blijven, zodat weer nieuw blad kan groeien. Dan kunnen we nog weer een keer oogsten! Richthoeveelheid: Ongeveer 250 gram/volwassene.

Voor de liefhebber:

Aubergine: In de grote tunnelkas. Linker rij. Het steeltje kan je het best met een snoeischaar door knippen. Hoeveelheid: Ongeveer 200 gram per volwassene.

Kerstomaten. Staan in de grote tunnelkas. Dus de kleine tomaatjes in de linker rij. De planten lopen op hun einde. Ongeveer 6 per volwassene. Zolang de voorraad strekt.

Courgette: Staan helemaal links op de tuin. Voorzichtig met een mesje steeltje van de courgette doorsnijden. 1 per volwassene. Zolang de voorraad strekt.

Zomerpastinaak: Dit zijn dunne pastinaakjes. Staan links naast de rode bietjes. Oogsten met een spitvork. Ongeveer 300 gram per volwassene.

Suikermais: Staat achter de grote tunnelkas. Oogsten vanaf de linker rijen. Eerste 3 a 4 rijen mag je overslaan. Dikke kolf met een bruin kleurende pluim erop uitzoeken. En met een draaiende beweging naar beneden los breken. 1 per volwassene.

Rode bieten: Staan op het rechter gedeelte van de tuin. Onderaan bij het loof pakken en voorzichtig uit de grond trekken. Ongeveer 250 gram of grote biet per volwassene.

Komkommer: De planten lopen op hun einde. Oogsten in de grote tunnelkas. De middelste rij. Voorzichtig het steeltje doorsnijden! Anders snij je zo de plant door. Hoeveelheid: 1 per volwassene. Zolang de voorraad strekt.

Peterselie: Links langs de broccoli naar achteren lopen. Na 30 meter links. Er is gekrulde en platte peterselie. Oogsten door te snijden. Niet te laag! 1 bos voor vers gebruik

Diverse kruiden in de kleine kruidentuin: Bieslook tijm, majoraan, lavas, en rozemarijn, oogsten met een mesje. Bosje voor vers gebruik.

Honing van de tuin. Bij Jan-Jaap te verkrijgen of te bestellen. Zet ik dan klaar op de tuin. € 5,00 voor 450gram. € 10,00 voor 1 kilo.

Kadotip; Oogst-kadobon: Geef iemand 4 weken oogsten kado. Bij mij te bestellen. Heb ze ook op de tuin. € 19,50 per bon.

Jan-Jaap Scholten