Open dag was weer een succes

2017 09 21 open dag De Open dag afgelopen zondag was een succes. Het weer zat mee en er kwamen voldoende bezoekers.

Het zelf oogsten was wederom in trek en er zijn aardig wat tasjes gekocht om te kunnen oogsten. Er zijn 4 proefabonnementen afgesloten en waarschijnlijk volgen er nog meer.

Na de open dag was er s'avonds een potluck picknick. Er was weer heerlijk eten mee gebracht en met het deeg dat nog over was van de open dag, hebben we nog stokbroodjes boven het vuur gebakken.

Klompen en laarzen

We willen graag laarzen en/of klompen op de tuin hebben waar iedere oogster gebruik van kan maken. Een aantal leden heeft aangegeven dat ze dit handig vinden. Het schoeisel krijgt dan een plekje in de kleine tunnelkas. Hans gaat hier een kastje of iets dergelijks voor maken. Dus heb je klompen of laarzen die permanent op de tuin mogen blijven staan, geef dat even door. Graag met schoenmaat. Of leg ze op de tuin in de kleine tunnelkas in het grijze krat. We hebben nu aardig wat rond maat 38. Boven de 40 is nog welkom!

Honing

Er is weer verse honing van de tuin. Er is dit keer ook dauwhoning. Dat is honing die de bijen maken door bladluizen te melken. Deze honing is zeer donker van kleur en heeft ook een andere smaak. Ook bij mij te bestellen. Zie ook onderaan op de oogstlijst.

Storm

Door de storm van vorige week is er een deel van de suikermais omgewaaid en zijn de stokbonen scheef gewaaid. Ik heb weer wat orde in de chaos geschept en de stokbonen weer wat recht gezet. Er zijn echter wel wat planten doodgegaan. Dus hierdoor ook een bescheiden hoeveelheid snijbonen te oogsten.

Te oogsten:

Snijbonen: Staan achter de grote kas. Aan de stokken. Rechts van de mais. Ongeveer 200 gram per volwassene.

Spruiten: Staan vlakbij de handpomp. Zie bordje. Alleen de grote spruiten afbreken. Ongeveer 200 gram per volwassene.

Palmkool: Staat links van de grote tunnelkas. Alleen de onderste grote bladeren plukken. Ongeveer 400 gram per volwassene.

Kropsla: Het zijn kleine kropjes. Staan op linker gedeelte van de tuin. Rechts van de snijbiet. Oogsten door onder door te snijden. 2 per volwassene.

Pompoen: Oranje hokkaido pompoen. Liggen op linker gedeelte van de tuin. Zie bordje. Exemplaar uitzoeken met verkurkt steeltje. Oogsten met snoeischaar. 1 kleine per volwassene. 1 grotere voor meer personen. Kan je goed thuis bewaren.

(Punt)Paprika. Liggen klaar in een kist of zelf even oogsten in de kleine tunnelkas. Graag oogsten met een snoeischaar. 1 per volwassene.

Sperziebonen: Haricot Vert type. Staat rechts van de grote tunnelkas. Oogsten: voorzichtig plukken; Ongeveer 200 gram per volwassene. Je mag meer oogsten als je wilt inmaken. Tot 1 kg.

Rode bieten: Staan op het rechter gedeelte van de tuin. Onderaan bij het loof pakken en voorzichtig uit de grond trekken. Ongeveer 250 gram of grote biet per volwassene.

Nieuwe Zeelandse spinazie: Staat op linker gedeelte van de tuin, achteraan. Paadje links van de snijbiet inlopen naar achteren. Zie bordje. Is geen echte spinazie maar is qua smaak en gebruik ongeveer gelijk aan echte spinazie. Van Nieuw-Zeelandse spinazie oogst je zowel de volgroeide bladeren als de jonge stengeltoppen. Door het afsnijden, snoei je als het ware en gaat de plant zich alsmaar meer vertakken. Ongeveer 300 gram per volwassene. Je mag veel meer

Grote oranje vleestomaat: Van het ras coeur de boeuf. In de grote tunnelkas. De planten lopen op hun einde. Oogsten: Ze rijpen van binnen uit. Dus als ze aan de buitenkant nog een beetje groen zijn, kunnen ze al wel goed zijn. Met een snoeischaar los knippen. Oppassen dat je niet de hele tros los knipt! Hoeveelheid: 1 grote of ongeveer 300 gram per volwassene.

Zomerpeen: Staat vooraan op het rechtergedeelte van de tuin. Voorbij het peulengaas. Zie het bordje wortel. Oogsten door ze met een spitvork los te steken. Ongeveer 250 gram per volwassene

Snijbiet: Staat links op de tuin, vooraan. Snijbiet oogst je zoals de naam al zegt; door te snijden. Je pakt met de ene hand een bosje blad en met de andere snijd je het blad onderaan af. Graag alle bladeren per plant snijden Niet te laag! Een paar cm. boven de grond. Er moeten nog groeipunten blijven, zodat weer nieuw blad kan groeien. Dan kunnen we nog weer een keer oogsten! Richthoeveelheid: Ongeveer 250 gram/volwassene.

Voor de liefhebber:

Aubergine: In de grote tunnelkas. Linker rij. Het steeltje kan je het best met een snoeischaar door knippen. Hoeveelheid: Ongeveer 200 gram per volwassene. Zolang de voorraad strekt.

Kerstomaten. Staan in de grote tunnelkas. Dus de kleine tomaatjes in de linker rij. De planten lopen op hun einde. Ongeveer 6 per volwassene. Zolang de voorraad strekt.

Courgette: Staan helemaal links op de tuin. Voorzichtig met een mesje steeltje van de courgette doorsnijden. 1 per volwassene. Zolang de voorraad strekt.

Zomerpastinaak: Dit zijn dunne pastinaakjes. Staan links naast de rode bietjes. Oogsten met een spitvork. Ongeveer 300 gram per volwassene.

Suikermais: Staat achter de grote tunnelkas. Oogsten vanaf de linker rijen. Eerste 3 a 4 rijen mag je overslaan. Dikke kolf met een bruin kleurende pluim erop uitzoeken. En met een draaiende beweging naar beneden los breken. 1 per volwassene.

Andijvie: Krulandijvie. Staat op linker gedeelte van de tuin, achter de sla. Oogsten door laag onderdoor te snijden. 1 per volwassene

Komkommer: De planten lopen op hun en de. Oogsten in de grote tunnelkas. De middelste rij. Voorzichtig het steeltje doorsnijden! Anders snij je zo de plant door. Hoeveelheid: 1 per volwassene. Zolang de voorraad strekt.

Peterselie: Links langs de broccoli naar achteren lopen. Na 30 meter links. Er is gekrulde en platte peterselie. Oogsten door te snijden. Niet te laag! 1 bos voor vers gebruik

Diverse kruiden in de kleine kruidentuin: Bieslook tijm, majoraan, lavas, en rozemarijn, oogsten met een mesje. Bosje voor vers gebruik.

Honing van de tuin. bBij Jan-Jaap te verkrijgen of te bestellen. Zet ik dan klaar op de tuin. € 5,00 voor 450gram. € 10,00 voor 1 kilo.

Kadotip; Oogst-kadobon: Geef iemand 4 weken oogsten kado. Bij mij te bestellen. Heb ze ook op de tuin. € 19,50 per bon.

Jan-Jaap Scholten