Winterrogge

2017 09 28 winterroggeLangzaam maar zeker gaan we richting de herfst. De kas-groenten lopen op hun einde. De warmte minnende groenten, zoals de courgettes en sperziebonen groeien langzaam. En de koolgewassen staan in vol ornaat, klaar om geoogst te worden. De stukken grond waar geen groente staan worden nu schoon gemaakt en met winterrogge ingezaaid. Dit om de grond bedekt de winter in te laten gaan. Zodat de grond beschermt wordt tegen de weerelementen en de rogge nog de beschikbare voedingstoffen opneemt. In het voorjaar wordt die rogge weer ondergeploegd, waarna de plantenresten door het bodemleven opgenomen worden. Waarna een gedeelte weer vrij komt als voedingsstoffen voor de nieuw te telen groenten.

Dus als je over zo'n ingezaaid perceel moet lopen om groente te oogsten; Dan graag aan de zijkant lopen!

Pompoenen

Voordat er nachtvorst komt, moeten de pompoenen van het land zijn. Daarom gaan we thuis een voorraad aanleggen. Pompoenen kan je prima op een droge plek in huis bewaren. Bijvoorbeeld in een vorstvrije schuur of op de vensterbank. Soms kunnen ze zelfs de winter over. Wel regelmatig controleren op plekjes. En muizen lusten ook pompoenen! Dus als je gaat oogsten neem een extra pompoen mee voor de voorraad!

Knolselderij:

Deze week ook knolselderij op het oogstmenu. Met knolselderij kan je veel meer doen dan alleen in de snert. Je kan er frietjes van maken of wat ik vaak doe; Ik snijd ze in 1 cm. dikke plakken, bak iedere kant ongeveer 5 minuten. Als je er met een vork makkelijk in kan prikken is het gaar. En dan net voor het serveren een plak kaas erop. Even laten smelten en klaar is Kees.

Klompen en laarzen

We willen graag laarzen en/of klompen op de tuin hebben waar iedere oogster gebruik van kan maken. Een aantal leden heeft aangegeven dat ze dit handig vinden. Het schoeisel krijgt dan een plekje in de kleine tunnelkas. Hans gaat hier een kastje of iets dergelijks voor maken. Dus heb je klompen of laarzen die permanent op de tuin mogen blijven staan, geef dat even door. Graag met schoenmaat. Of leg ze op de tuin in de kleine tunnelkas in het grijze krat. We hebben nu aardig wat rond maat 38. Boven de 40 is nog welkom!

Honing

Er is weer verse honing van de tuin. Er is dit keer ook dauwhoning. Dat is honing die de bijen maken door bladluizen te melken. Deze honing is zeer donker van kleur en heeft ook een andere smaak. Ook bij mij te bestellen. Zie ook onderaan op de oogstlijst.

Te oogsten:

Raapstelen: Staan achteraan, rechts van de NZ-spinazie. En links van de prei. Oogsten door voorzichtig uit de grond te trekken. 1 bos per volwassene.

Rucola: Staan achteraan, rechts van de NZ-spinazie. En links van de prei. Oogsten door voorzichtig uit de grond te trekken. 1 bos per volwassene.

Knolselderij: Liggen klaar in een kist onder het afdakje. Zijn kleintjes. Als je een grotere wil; die staan helemaal links, achteraan op het land. Oogsten door met een groot mes ruim onder de knol door, de wortels doorsnijden. Dan knol aan loof uit de grond trekken. Hoeveelheid: naar behoefte.

Snijbonen: Staan achter de grote kas. Aan de stokken. Rechts van de mais. Goed onder de bladeren kijken. Ook onderaan. Ongeveer 200 gram per volwassene.

Palmkool: Staat links van de grote tunnelkas. Alleen de onderste grote bladeren plukken. Ongeveer 400 gram per volwassene.

Pompoen: Oranje hokkaido pompoen. Liggen op linker gedeelte van de tuin. Zie bordje. Exemplaar uitzoeken met verkurkt steeltje. Oogsten met snoeischaar. 1 kleine per volwassene. 1 grotere voor meer personen. Leden kunnen een extra exemplaar oogsten voor de thuis voorraad. Kan je goed thuis bewaren.

(Punt)Paprika. Liggen klaar in een kist of zelf even oogsten in de kleine tunnelkas. Graag oogsten met een snoeischaar. 1 per volwassene.

Nieuwe Zeelandse spinazie: Staat op linker gedeelte van de tuin, achteraan. Paadje links van de snijbiet inlopen naar achteren. Zie bordje. Is geen echte spinazie maar is qua smaak en gebruik ongeveer gelijk aan echte spinazie. Van Nieuw-Zeelandse spinazie oogst je zowel de volgroeide bladeren als de jonge stengeltoppen. Door het afsnijden, snoei je als het ware en gaat de plant zich alsmaar meer vertakken. Ongeveer 300 gram per volwassene. Je mag veel meer

Grote oranje vleestomaat: Van het ras coeur de boeuf. In de grote tunnelkas. De planten lopen op hun einde. Oogsten: Ze rijpen van binnen uit. Dus als ze aan de buitenkant nog een beetje groen zijn, kunnen ze al wel goed zijn. Met een snoeischaar los knippen. Oppassen dat je niet de hele tros los knipt! Hoeveelheid: 1 grote of ongeveer 300 gram per volwassene.

Zomerpeen: Staat vooraan op het rechtergedeelte van de tuin. Voorbij het peulengaas. Zie het bordje wortel. Oogsten door ze met een spitvork los te steken. Ongeveer 250 gram per volwassene

Snijbiet: Staat links op de tuin, vooraan. Snijbiet oogst je zoals de naam al zegt; door te snijden. Je pakt met de ene hand een bosje blad en met de andere snijd je het blad onderaan af. Graag alle bladeren per plant snijden Niet te laag! Een paar cm. boven de grond. Er moeten nog groeipunten blijven, zodat weer nieuw blad kan groeien. Dan kunnen we nog weer een keer oogsten! Richthoeveelheid: Ongeveer 250 gram/volwassene.

 

Voor de liefhebber:

Broccoli: Staan op teeltbed vlakbij de handpomp. Er zijn weer kleine stronkjes. Met een mesje afsnijden. Ongeveer 200 gram per volwassene. Zolang de voorraad strekt.

Sperziebonen: Haricot Vert type. Staat rechts van de grote tunnelkas. Ze worden nu iets draderig. Oogsten: voorzichtig plukken; Ongeveer 200 gram per volwassene. Zolang de voorraad strekt.

Spruiten: Staan vlakbij de handpomp. Zie bordje. Alleen de grote spruiten afbreken. Ongeveer 200 gram per volwassene.

Andijvie: Krulandijvie. Staat op linker gedeelte van de tuin, achter de sla. Planten zijn aangetast. Oogsten door laag onderdoor te snijden. 1 per volwassene

Aubergine: In de grote tunnelkas. Linker rij. Het steeltje kan je het best met een snoeischaar door knippen. Hoeveelheid: Ongeveer 200 gram per volwassene. Zolang de voorraad strekt.

Kerstomaten. Staan in de grote tunnelkas. Dus de kleine tomaatjes in de linker rij. De planten lopen op hun einde. Ongeveer 6 per volwassene. Zolang de voorraad strekt.

Zomerpastinaak: Dit zijn dunne pastinaakjes. Staan links naast de rode bietjes. Oogsten met een spitvork. Ongeveer 300 gram per volwassene.

Rode bieten: Staan op het rechter gedeelte van de tuin. Onderaan bij het loof pakken en voorzichtig uit de grond trekken. Ongeveer 250 gram of grote biet per volwassene.

Komkommer: De planten lopen op hun einde. Oogsten in de grote tunnelkas. De middelste rij. Voorzichtig het steeltje doorsnijden! Anders snij je zo de plant door. Hoeveelheid: 1 per volwassene. Zolang de voorraad strekt.

Peterselie: Links langs de broccoli naar achteren lopen. Na 30 meter links. Er is gekrulde en platte peterselie. Oogsten door te snijden. Niet te laag! 1 bos voor vers gebruik

Diverse kruiden in de kleine kruidentuin: Bieslook, munt, tijm, majoraan, lavas, en rozemarijn, oogsten met een mesje. Bosje voor vers gebruik.

Honing van de tuin. Bij Jan-Jaap te verkrijgen of te bestellen. Zet ik dan klaar op de tuin. € 5,00 voor 450gram. € 10,00 voor 1 kilo.

Kadotip; Oogst-kadobon: Geef iemand 4 weken oogsten kado. Bij mij te bestellen. Heb ze ook op de tuin. € 19,50 per bon.

Jan-Jaap Scholten