Het wordt rustiger met het werk. De druk is er af en het werk richt zich steeds meer op opruimen, de tuin winter klaar maken en reflexie. De tuin staat nog vol met groente en groeit nog steeds. Ook in leden-aanwas. Dus dat gaat allemaal goed.

Linderveld

Voor het realiseren van een vaste plek voor de Nieuwe Akker heb ik deze zomer een bod gedaan op een stuk grond. De gemeente heeft op het zogenaamde Linderveld zo'n 30 stukken grond te koop. Ze zou begin oktober bekend maken aan wie ze gaat gunnen. Ik heb echter een e-mail gekregen dat de gemeente er nog niet uit is. Zeker een maand uitstel, Ik heb een relatief laag bod gedaan op een stukje van 1,7 ha. Echter vrienden van mij, die ook een vaste plek zoeken voor hun activiteiten, hebben een substantieel bod gedaan op in totaal 20 ha grond. We willen hier graag samen een woon- en werk gemeenschap opzetten, waar dus de Nieuwe Akker een deel van uitmaakt. Er staan ook 2 huizen op de percelen en het bod komt boven de miljoen. Via eigen financiering en de bank is er al 8 ton. Voor de rest wordt er gezocht naar crowdfunding. Ter verduidelijking voor de nieuwkomers; Een aantal leden van de Nieuwe Akker zijn bereid om € 70.000 voor te financieren voor aankoop van grond. En na aankoop wordt dit weer terugbetaald door de verkoop van kleine grondcertificaten. Dus afhankelijk van de gunning van de gemeente zal de het doel van de financiering nog kunnen wijzigen. Ik zal dan een nieuw beroep doen, omdat de spelregels dan ook zullen wijzigen, Wordt vervolgd.

Over de spruiten

Omdat er al grote spruiten zijn, kunnen we deze oogsten. Maar ik zie mensen ook kleine spruiten oogsten. Dat is zonde. Want de kleine spruiten groeien nog groter. En zijn bedoeld voor in de winter. Ze kunnen namelijk tegen de vorst! Dus als je spruiten wil, graag iets beter zoeken naar de grote. Als je helemaal naar achteren loopt vind je er nog genoeg! Voor het grote onderste bladeren oogsten van de palmkool geldt overigens hetzelfde!

Groenlof

groenlofVanaf deze week ook op het menu. Groenlof (of suikerbrood) is een vergeten groente die je in de meeste kookboeken niet tegenkomt. De officiële naam is Groenlof, maar in Limburg en België wordt het Suikerbrood genoemd. De plant is familie van de witlof en andijvie en kan een beetje vorst verdragen. Vandaar zeer geschikt voor de najaarsteelt. Kenmerkend is de iets bittere smaak. Verwijder de groene toppen als je niet van bitter houdt.

Groenlof is ook lekker als sla: gebruik dan appel, honing of diksap om het bittertje te compenseren. Ik zelf maak er altijd stamppot van.

Sperziebonen

Er zijn weer verse jonge sperziebonen! Dit keer weer van het voor- en najaarsras Saxa. Een stevige boon.

Pastinaak

Omdat sommigen deze lange witte wortels lastig te oogsten vinden, hebben we een kist met pastinaken onder het afdakje klaar gelegd. Mag je daar dus uitpakken. Je mag natuurlijk wel zelf oogsten ;-)

Pompoenen

Voordat er nachtvorst komt moeten de pompoenen van het land zijn. Daarom gaan we thuis een voorraad aanleggen. Pompoenen kan je prima op een droge plek in huis bewaren. Bijvoorbeeld in een vorstvrije schuur of op de vensterbank. Soms kunnen ze zelfs de winter over. Wel regelmatig controleren op plekjes. En muizen lusten ook pompoenen! Dus als je gaat oogsten neem een extra pompoen mee voor de voorraad!

Honing

Er is weer verse honing van de tuin. Er is dit keer ook dauwhoning. Dat is honing die de bijen maken door bladluizen te melken. Deze honing is zeer donker van kleur en heeft ook een andere smaak. Ook bij mij te bestellen. Zie ook onderaan op de oogstlijst.

Te oogsten:

Sperziebonen: Stevig type. Staat rechts van de grote tunnelkas. Oogsten: voorzichtig plukken; Ongeveer 200 gram per volwassene.

Groenlof: Staat op rechter gedeelte. Achter de wortels. Kan je goed ook goed stamppot van maken, a la andijvie. Oogsten: 1 per volwassene. Oogsten door met een mes de "krop" onder door te snijden.

Pastinaak: Liggen ook klaar in een kist onder het afdak. Staan links naast de rode bietjes. Oogsten met een spitvork. Ongeveer 300 gram per volwassene.

Rucola: Staan achteraan, rechts van de NZ-spinazie. En links van de prei. Oogsten door voorzichtig uit de grond te trekken. 1 bos per volwassene.

Knolselderij: Staan helemaal links, achteraan op het land. Oogsten door met een groot mes ruim onder de knol door, de wortels doorsnijden. Dan knol aan loof uit de grond trekken. Hoeveelheid: naar behoefte.

Palmkool: Staat links van de grote tunnelkas. Alleen de onderste grote bladeren plukken. Ongeveer 400 gram per volwassene.

Pompoen: Oranje hokkaido pompoen. Liggen op linker gedeelte van de tuin. Zie bordje. Exemplaar uitzoeken met verkurkt steeltje. Oogsten met snoeischaar. 1 kleine per volwassene. 1 grotere voor meer personen. Leden kunnen een extra exemplaar oogsten voor de thuis voorraad. Kan je goed thuis bewaren.

Nieuwe Zeelandse spinazie: Staat op linker gedeelte van de tuin, achteraan. Paadje links van de snijbiet inlopen naar achteren. Zie bordje. Is geen echte spinazie maar is qua smaak en gebruik ongeveer gelijk aan echte spinazie. Van Nieuw-Zeelandse spinazie oogst je zowel de volgroeide bladeren als de jonge stengeltoppen. Door het afsnijden, snoei je als het ware en gaat de plant zich alsmaar meer vertakken. Ongeveer 300 gram per volwassene. Je mag veel meer

Grote oranje vleestomaat: Van het ras coeur de boeuf. In de grote tunnelkas. De planten lopen op hun einde. Oogsten: Ze rijpen van binnen uit. Dus als ze aan de buitenkant nog een beetje groen zijn, kunnen ze al wel goed zijn. Met een snoeischaar los knippen. Oppassen dat je niet de hele tros los knipt! Hoeveelheid: 1 grote of ongeveer 300 gram per volwassene.

Zomerpeen: Staat op het rechtergedeelte van de tuin. . Zie het bordje wortel. Oogsten door ze met een spitvork los te steken. Ongeveer 250 gram per volwassene

Snijbiet: Staat links op de tuin, vooraan. Snijbiet oogst je zoals de naam al zegt; door te snijden. Je pakt met de ene hand een bosje blad en met de andere snijd je het blad onderaan af. Graag alle bladeren per plant snijden Niet te laag! Een paar cm. boven de grond. Er moeten nog groeipunten blijven, zodat weer nieuw blad kan groeien. Dan kunnen we nog weer een keer oogsten! Richthoeveelheid: Ongeveer 250 gram/volwassene.

Voor de liefhebber:

Snijbonen: Staan achter de grote kas. Aan de stokken. Rechts van de mais. Goed onder de bladeren kijken. Ook onderaan. Ongeveer 200 gram per volwassene. Zolang de voorraad strekt.

Raapstelen: Wordt al stevig. Staan achteraan, rechts van de NZ-spinazie. En links van de prei. Oogsten door voorzichtig uit de grond te trekken. 1 bos per volwassene.

Broccoli: Staan op teeltbed vlakbij de handpomp. Er zijn weer kleine stronkjes. Met een mesje afsnijden. Ongeveer 200 gram per volwassene. Zolang de voorraad strekt.

Spruiten: Staan vlakbij de handpomp. Zie bordje. Alleen de grote spruiten afbreken. Ongeveer 200 gram per volwassene.

Andijvie: Krulandijvie. Staat op linker gedeelte van de tuin, achter de sla. Planten zijn aangetast. De kern is vaak nog goed. Oogsten door laag onderdoor te snijden. 1 per volwassene

Aubergine: In de grote tunnelkas. Linker rij. Het steeltje kan je het best met een snoeischaar door knippen. Hoeveelheid: Ongeveer 200 gram per volwassene. Zolang de voorraad strekt.

Kerstomaten. Staan in de grote tunnelkas. Dus de kleine tomaatjes in de linker rij. De planten lopen op hun einde. Ongeveer 6 per volwassene. Zolang de voorraad strekt.

Rode bieten: Staan op het rechter gedeelte van de tuin. Onderaan bij het loof pakken en voorzichtig uit de grond trekken. Ongeveer 250 gram of grote biet per volwassene.

Komkommer: De planten lopen op hun einde. Oogsten in de grote tunnelkas. De middelste rij. Voorzichtig het steeltje doorsnijden! Anders snij je zo de plant door. Hoeveelheid: 1 per volwassene. Zolang de voorraad strekt.

Peterselie: Links langs de broccoli naar achteren lopen. Na 30 meter links. Er is gekrulde en platte peterselie. Oogsten door te snijden. Niet te laag! 1 bos voor vers gebruik

Diverse kruiden in de kleine kruidentuin: Bieslook tijm, majoraan, lavas, en rozemarijn, oogsten met een mesje. Bosje voor vers gebruik.

Honing van de tuin. Bij Jan-Jaap te verkrijgen of te bestellen. Zet ik dan klaar op de tuin. € 5,00 voor 450gram. € 10,00 voor 1 kilo.

Kadotip; Oogst-kadobon: Geef iemand 4 weken oogsten kado. Bij mij te bestellen. Heb ze ook op de tuin. € 19,50 per bon.

 

Jan-Jaap Scholten