2017 10 12 vruchtenWe hebben de planten uit de grote kas gehaald. De groei was eruit en het wordt tijd om nieuwe groenten in de kas te zaaien. We hebben nog wel eerst de vruchten van de planten gehaald. Inline afbeelding 2

We kunnen deze week dus ook weer paprika meenemen. En diegene die van groene tomaten chutney of iets anders willen maken. Ze liggen in de grote kas.

Door de storm van vorige week was het buitendoek van de Yurt los gewaaid. Ik kon het met die harde wind niet meer goed trekken, dus heb ik alle doek en vilt eraf gehaald. De Yurt was niet waterdicht. Ik heb nu van dampfolie, wat waterdicht is en ademt, een dak gemaakt. Ik kan nu de Yurt dus weer opbouwen, met een waterdicht dak. Wel zo fijn.

De vorige keer heb ik het over het Linderveld gehad. Dat ik voor de Nieuwe Akker een bod heb uitgebracht op een klein perceel van het Linderveld. En dat vrienden van mij een bod op 23 ha grond inclusief 2 woningen hebben gedaan. Zij willen hier graag samen met mij en de Nieuwe Akker een woon- en werk gemeenschap opbouwen. Misschien wel aardig om deze vrienden kort voor te stellen.

2017 10 12 vriendenVan links naar rechts, onderste rij; Lotus, Marije, Mikala en Juup Bovenste rij; Maarten, Karen, Teun, Jan-Jaap, Heerke en Marjan.

Om een idee te hebben waar we mee bezig zijn en wat we bij elkaar brengen een korte impressie. Maarten en Karin zijn al vele jaren betrokken bij concepten als eko-dorp, Anastasia gemeenschap en eenvoudig wonen. Zowel op heel praktisch niveau(bv. het bouwen van een klein huis), als organisatorisch niveau(Hoe begin je een gemeenschap). Kortom ze hebben veel ervaring. Teun is biologische boer en werkt met paarden. De laatste jaren heeft hij in Drenthe kruiden voor het Blauwe Huis geteeld. Zijn vrouw Marije heeft net een aanstelling als leerkracht op de Vrije School hier in Deventer gekregen. Het wordt tijd voor Teun om hier in de omgeving te gaan boeren. Marjan heeft een paardenschool en zoekt net als de Nieuwe Akker een vaste plek. Tot zover een korte impressie. Mocht de gemeente de 23 ha aan ons gunnen. Dan hebben we nog aanvullende leningen nodig om het bod te kunnen betalen. De gemeente is nog druk aan het bekijken aan wie ze gaan gunnen. Dat kan zeker nog 3 weken duren. Het is dus nog spannend of we een kans krijgen. Wordt vervolgd.

Voordat er nachtvorst komt moeten de pompoenen van het land zijn. Daarom gaan we thuis een voorraad aanleggen. Pompoenen kan je prima op een droge plek in huis bewaren. Bijvoorbeeld in een vorstvrije schuur of op de vensterbank. Soms kunnen ze zelfs de winter over. Wel regelmatig controleren op plekjes. En muizen lusten ook pompoenen! Dus als je gaat oogsten neem een extra pompoen mee voor de voorraad!

Er is weer verse honing van de tuin. Er is dit keer ook dauwhoning. Dat is honing die de bijen maken door bladluizen te melken. Deze honing is zeer donker van kleur en heeft ook een andere smaak. Ook bij mij te bestellen. Zie ook onderaan op de oogstlijst.

Te oogsten:

Paprika: Liggen in een kist onder het afdakje. Ongeveer 200 gram per volwassene.

Suikermais: Staan achter de grote kas. De meest rechter rijen nemen. Gedeeltelijk door de storm omgewaaid. Kolf met donkere pluim uitzoeken. 1 per volwassene.

Groenlof: Staat op rechter gedeelte. Achteraan Kan je goed ook goed stamppot van maken, al la andijvie. Oogsten: 1 per volwassene. Oogsten door met een mes de "krop" onder door te snijden.

Pastinaak: Liggen ook klaar in een kist onder het afdak. Staan links naast de rode bietjes. Oogsten met een spitvork. Ongeveer 300 gram per volwassene.

Rucola: Staan achteraan, rechts van de NZ-spinazie. En links van de prei. Oogsten door voorzichtig uit de grond te trekken. 1 bos per volwassene.

Knolselderij: Staan helemaal links, achteraan op het land. Oogsten door met een groot mes ruim onder de knol door, de wortels doorsnijden. Dan knol aan loof uit de grond trekken. Hoeveelheid: naar behoefte.

Palmkool: Staat links van de grote tunnelkas. Alleen de onderste grote bladeren plukken. Ongeveer 400 gram per volwassene.

Pompoen: Oranje hokkaido pompoen. Liggen op linker gedeelte van de tuin. Zie bordje. Exemplaar uitzoeken met verkurkt steeltje. Oogsten met snoeischaar. 1 kleine per volwassene. 1 grotere voor meer personen. Leden kunnen een extra exemplaar oogsten voor de thuis voorraad. Kan je goed thuis bewaren.

Nieuwe Zeelandse spinazie: Staat op linker gedeelte van de tuin, achteraan. Paadje links van de snijbiet inlopen naar achteren. Zie bordje. Is geen echte spinazie maar is qua smaak en gebruik ongeveer gelijk aan echte spinazie. Van Nieuw-Zeelandse spinazie oogst je zowel de volgroeide bladeren als de jonge stengeltoppen. Door het afsnijden, snoei je als het ware en gaat de plant zich alsmaar meer vertakken. Ongeveer 300 gram per volwassene. Je mag veel meer

Zomerpeen: Staat vooraan op het rechtergedeelte van de tuin. Zie bij het bordje wortel. Oogsten door ze met een spitvork los te steken. Ongeveer 250 gram per volwassene

Rode bieten: Staan op het rechter gedeelte van de tuin. Onderaan bij het loof pakken en voorzichtig uit de grond trekken. Ongeveer 250 gram of grote biet per volwassene.

Voor de liefhebber:

Sperziebonen: Er hangen er niet veel meer. Stevig type. Staat rechts van de grote tunnelkas. Oogsten: voorzichtig plukken; Ongeveer 200 gram per volwassene. Zolang de voorraad strekt.

Snijbonen: Staan achter de grote kas. Aan de stokken. Rechts van de mais. Goed onder de bladeren kijken. Ook onderaan. Ongeveer 200 gram per volwassene. Zolang de voorraad strekt.

Raapstelen: Wordt vezelig. Staan achteraan, rechts van de NZ-spinazie. En links van de prei. Oogsten door voorzichtig uit de grond te trekken. 1 bos per volwassene.

Broccoli: Staan op teeltbed vlakbij de handpomp. Er zijn weer kleine stronkjes. Met een mesje afsnijden. Ongeveer 200 gram per volwassene. Zolang de voorraad strekt.

Snijbiet: Staat links op de tuin, vooraan. Snijbiet oogst je zoals de naam al zegt; door te snijden. Je pakt met de ene hand een bosje blad en met de andere snijd je het blad onderaan af. Graag alle bladeren per plant snijden Niet te laag! Een paar cm. boven de grond. Er moeten nog groeipunten blijven, zodat weer nieuw blad kan groeien. Dan kunnen we nog weer een keer oogsten! Richthoeveelheid: Ongeveer 250 gram/volwassene.

Groene tomaten; Voor chutney of zo. Ze liggen in de grote kas. Zolang de voorraad strekt.

Komkommer: Liggen in een kist in de grote kas. Hoeveelheid: 1 per volwassene. Zolang de voorraad strekt.

Peterselie: Links langs de broccoli naar achteren lopen. Na 30 meter links. Er is gekrulde en platte peterselie. Oogsten door te snijden. Niet te laag! 1 bos voor vers gebruik

Diverse kruiden in de kleine kruidentuin: Bieslook, tijm, majoraan, munt en rozemarijn, oogsten met een mesje. Bosje voor vers gebruik.

Honing van de tuin. Bij Jan-Jaap te verkrijgen of te bestellen. Zet ik dan klaar op de tuin. € 5,00 voor 450gram. € 10,00 voor 1 kilo.

Kadotip; Oogst-kadobon: Geef iemand 4 weken oogsten kado. Bij mij te bestellen. Heb ze ook op de tuin. € 19,50 per bon.

Jan-Jaap Scholten