We hebben de pompoenen van het land gehaald en gedeeltelijk opgeslagen onder het groene afdakje naast de kruidentuin. We hebben een goede oogst en kunnen dus volop pompoen eten. Dus graag extra pompoen mee naar huis nemen. Ik kan ze immers niet te lang op de tuin bewaren. Ze kunnen namelijk absoluut niet tegen vorst. Onder het afdakje liggen 3 soorten pompoenen.

2017 10 19 pompoenen

Van links naar rechts: Oranje hokiado, Black Futsu en Butternut.

Pompoenen kan je prima op een droge plek in huis bewaren. Bijvoorbeeld in een vorstvrije schuur of op de vensterbank. Soms kunnen ze zelfs de winter over. Wel regelmatig controleren op plekjes. En muizen lusten ook pompoenen!

Ik hou het nu verder kort. Ik ga Jopie en Heleen van Biologische tuinderij de Haverkamp helpen. Die hebben het erg druk en vandaag is het nog goed weer om van alles te doen. Deze week kan je ook prei en groenselderij oogsten. Er is weer verse honing van de tuin. Er is dit keer ook dauwhoning. Dat is honing die de bijen maken door bladluizen te melken. Deze honing is zeer donker van kleur en heeft ook een andere smaak. Ook bij mij te bestellen. Zie ook onderaan op de oogstlijst.

Te oogsten:

Prei: Zie je vanaf de pomp wel staan. Oogsten door met de spitvork de prei eerst los te steken. Dan onderaan vastpakken en uit de grond te trekken. Het mooie groen is ook prima om te eten! Ongeveer 200 gram per volwassene.

Groenselderij: Staat vlak bij de handpomp. Zie bordje. Is het broertje van de bleekselderij. Hij is wat sterker van smaak dan de bleke variant. Groenselderij is rijk aan mineralen en vitaminen. Groenselderij is geschikt als smaakmaker en garnering van soepen, salades en stoofschotels. Oogsten door ruim onder de stelen, de plant door te snijden. 1 per volwassene.

Groenlof: Staat op rechter gedeelte. Achteraan Kan je goed ook goed stamppot van maken, al la andijvie. Oogsten: 1 per volwassene. Oogsten door met een mes de "krop" onder door te snijden.

Pastinaak: Liggen ook klaar in een kist onder het afdak. Of staan links naast de rode bietjes. Oogsten met een spitvork. Ongeveer 300 gram per volwassene.

Rucola: Staan achteraan, rechts van de NZ-spinazie. En links van de prei. Oogsten door voorzichtig uit de grond te trekken. 1 bos per volwassene.

Knolselderij: Staan helemaal links, achteraan op het land. Oogsten door met een groot mes ruim onder de knol door, de wortels doorsnijden. Dan knol aan loof uit de grond trekken. Hoeveelheid: naar behoefte.

Pompoen: Liggen onder het groene afdakje naast de kruidentuin. Van links naar rechts: Oranje hokiado, Black Futsu en Butternut. 1 kleine per volwassene. 1 grotere voor meer personen. Leden kunnen extra meenemen voor de voorraad. Kan je goed thuis bewaren.

Nieuwe Zeelandse spinazie: Staat op linker gedeelte van de tuin, achteraan. Paadje links van de snijbiet inlopen naar achteren. Zie bordje. Is geen echte spinazie maar is qua smaak en gebruik ongeveer gelijk aan echte spinazie. Van Nieuw-Zeelandse spinazie oogst je zowel de volgroeide bladeren als de jonge stengeltoppen. Door het afsnijden, snoei je als het ware en gaat de plant zich alsmaar meer vertakken. Ongeveer 300 gram per volwassene. Je mag veel meer

Zomerpeen: Staat vooraan op het rechtergedeelte van de tuin. Zie bij het bordje wortel. Oogsten door ze met een spitvork los te steken. Ongeveer 250 gram per volwassene

Rode bieten: Staan op het rechter gedeelte van de tuin. Onderaan bij het loof pakken en voorzichtig uit de grond trekken. Ongeveer 250 gram of grote biet per volwassene.

 

Voor de liefhebber:

Paprika: Liggen in een kist onder het afdakje of oogsten in de kleine tunnelkas. Ongeveer 200 gram per volwassene. Zolang de voorraad strekt.

Suikermais: Staan achter de grote kas. De meest rechter rijen nemen. Gedeeltelijk door de storm omgewaaid. Kolf met donkere pluim uitzoeken. 1 per volwassene. Zolang de voorraad strekt.

Snijbiet: Staat links op de tuin, vooraan. Snijbiet oogst je zoals de naam al zegt; door te snijden. Je pakt met de ene hand een bosje blad en met de andere snijd je het blad onderaan af. Graag alle bladeren per plant snijden Niet te laag! Een paar cm. boven de grond. Er moeten nog groeipunten blijven, zodat weer nieuw blad kan groeien. Dan kunnen we nog weer een keer oogsten! Richthoeveelheid: Ongeveer 250 gram/volwassene.

Palmkool: Staat links van de grote tunnelkas. Alleen de onderste grote bladeren plukken. Ongeveer 400 gram per volwassene.

Sperziebonen: Er hangen er niet veel meer. Stevig type. Staat rechts van de grote tunnelkas. Oogsten: voorzichtig plukken; Ongeveer 200 gram per volwassene. Zolang de voorraad strekt.

Snijbonen: Staan achter de grote kas. Aan de stokken. Rechts van de mais. Goed onder de bladeren kijken. Ook onderaan. Ongeveer 200 gram per volwassene. Zolang de voorraad strekt.

Raapstelen: Wordt vezelig. Staan achteraan, rechts van de NZ-spinazie. En links van de prei. Oogsten door voorzichtig uit de grond te trekken. 1 bos per volwassene.

Broccoli: Staan op teeltbed vlakbij de handpomp. Er zijn weer kleine stronkjes. Met een mesje afsnijden. Ongeveer 200 gram per volwassene. Zolang de voorraad strekt.

Peterselie: Links langs de broccoli naar achteren lopen. Na 30 meter links. Er is gekrulde en platte peterselie. Oogsten door te snijden. Niet te laag! 1 bos voor vers gebruik

Diverse kruiden in de kleine kruidentuin: Bieslook, tijm, majoraan, munt, rozemarijn, en salie. Oogsten met een mesje. Bosje voor vers gebruik.

Honing van de tuin. Bij Jan-Jaap te verkrijgen of te bestellen. Zet ik dan klaar op de tuin. € 5,00 voor 450gram. € 10,00 voor 1 kilo.

Kadotip; Oogst-kadobon: Geef iemand 4 weken oogsten kado. Bij mij te bestellen. Heb ze ook op de tuin. € 19,50 per bon.

 

Jan-Jaap Scholten