Op de tuin wordt het langzaam, maar zeker rustiger kwa werk. Afgelopen week zijn we begonnen met de voorgekweekte winterpostelein uit te planten. Deze teelt ziet er goed uit. Gelukkig maar, want de teelt van veldsla wil niet zo lukken dit jaar.

2017 11 02 tunnenkasHet is elk jaar weer verschillend hoe teelten gaan. Teelten zijn van vele zaken afhankelijk. Bijvoobeeld; kwaliteit van het zaad, de bodem, temperatuur en vochtigheid. Als 1 factor tegenzit kan een gehele teelt mislukken. Echter als alles heel gunstig is, kan je ook een grote oogst hebben. Zo hebben bijvoorbeeld de rode kolen het uitzonderlijk gedaan dit jaar. Ze zijn enorm groot geworden. Dat betekent dat we meerdere keren van 1 kool kunnen eten. Je kan stukken kool gelukkig vrij goed in de koelkast bewaren. Of je bewaard de klaargemaakte kool in porties in de diepvries.

De pompoenenteelt is ook goed gelukt dit jaar. Dus leg een goede voorraad thuis aan. Dan kan je er nog lang van genieten. Vroeger maakte ik altijd pompoenensoep. Maar nu doe ik pompoen ook in de oven. Het is best wel makkelijk. De oranje pompoen hoef je niet te schillen. Dus ik snij hem in kleine stukken. En dan in een ovenschaal. Ruim olijfolie erover en dan een minuut of 40 in de oven op 200 graden. Ik haal de schaal er tussendoor 2 keer uit om de olie weer over de stukjes te scheppen. Dan droogt de pompoen niet uit. Als je een schaal met deksel hebt, dan hoeft dit laatste waarschijnlijk niet. Als je met een vork in de stukjes kan prikken is het gaar. Je krijgt zo een heerlijke pure pompoen smaak. Je kan er evt wat kruiden zoals tijm en rozemarijn bij doen. En knoflook.

Pompoenen kan je prima op een droge plek thuis bewaren. Bijvoorbeeld in een vorstvrije schuur of op de vensterbank. Soms kunnen ze zelfs de winter over. Wel regelmatig controleren op plekjes. En muizen lusten ook pompoenen!

Eetclub de Nieuwe Akker

2017 11 02 eetclubHeb je zin om af en toe samen te eten?

Regelmatig komen sinds begin 2017 leden bij elkaar om samen te eten, recepten te delen en elkaar te ontmoeten. Het blijkt een gezellige en voedende formule te zijn met inspirerende gesprekken aan tafel. Uitgangspunt is dat jij zelf bepaalt hoe vaak je komt, of je gastheer/vrouw wilt zijn, en hoeveel mensen er eventueel bij je kunnen eten.

Iedereen neemt een gerechtje mee en het tijdstip is meestal 17:30 uur.

Tot januari liggen de data vast, vanaf januari kun je je ook opgeven om gastmens te zijn. Deze data zijn: wo 8, ma 14, ma 20 en di 28 november, en do 7, do 14 en di 19 december. Allen om 17:30 uur.

Wil je je opgeven of heb je vragen? Neem contact op met Hans, Loes of Charlotte!

Hans Jeunhomme en Loes Stuij, 0570-546726, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Charlotte Leenen, 0570-595722, 06-36160749, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Te oogsten:

Rode kool: Staat links van de grote tunnelkas. Ze zijn enorm groot geworden. Dat betekent dat we meerdere keren van 1 kool kunnen eten. Je kan stukken kool gelukkig vrij goed in de koelkast bewaren. Of je bewaard de klaargemaakte kool in porties in de diepvries. Oogsten; Mooie kool uitzoeken en met snoeischaar steel doorknippen. De minst grote voor 1 persoonshuishoudens.

Paprika: Liggen in een kist onder het afdakje Ongeveer 200 gram per volwassene.

Chinese kool: Staat achteraan, links van de broccoli. Het is een open soort van het ras Granaat. De buitenste bladeren kunnen vlekjes hebben. Kan geen kwaad. Oogsten: Grote uitzoeken en met een mesje steeltje net onder de kool door snijden. 1 per volwassene.

Prei: Zie je vanaf de pomp wel staan. Oogsten door met de spitvork of spade de prei eerst los te steken. Dan onderaan vastpakken en uit de grond te trekken. Het mooie groen is ook prima om te eten! Ongeveer 200 gram per volwassene.

Groenselderij: Staat vlak bij de handpomp. Zie bordje. Is het broertje van de bleekselderij. Hij is wat sterker van smaak dan de bleke variant. Groenselderij is rijk aan mineralen en vitaminen. Groenselderij is geschikt als smaakmaker en garnering van soepen, salades en stoofschotels. Oogsten door ruim onder de stelen, de plant door te snijden. 1 per volwassene.

Knolselderij: Staan helemaal links, achteraan op het land. Oogsten door met een groot mes ruim onder de knol door, de wortels doorsnijden. Dan knol aan loof uit de grond trekken. Hoeveelheid: naar behoefte.

Nieuwe Zeelandse spinazie: Staat op linker gedeelte van de tuin, achteraan. Paadje links van de snijbiet inlopen naar achteren. Zie bordje. Is geen echte spinazie maar is qua smaak en gebruik ongeveer gelijk aan echte spinazie. Van Nieuw-Zeelandse spinazie oogst je zowel de volgroeide bladeren als de jonge stengeltoppen. Door het afsnijden, snoei je als het ware en gaat de plant zich alsmaar meer vertakken. Ongeveer 300 gram per volwassene. Je mag veel meer

Zomerpeen: Staat vooraan op het rechtergedeelte van de tuin. Zie bij het bordje wortel. Oogsten door ze met een spitvork los te steken. Ongeveer 250 gram per volwassene

Rode bieten: Staan op het rechter gedeelte van de tuin. Onderaan bij het loof pakken en voorzichtig uit de grond trekken. Ongeveer 250 gram of grote biet per volwassene.

Voor de liefhebber:

Pompoen: Oranje hokkiado en Black Futsu liggen onder het groene afdakje naast de kruidentuin. Butternut ligt in de grote tunnelkas. 1 per volwassene. Leden kunnen extra meenemen voor de voorraad. Kan je goed thuis bewaren.

Kropsla: Staat links van de prei. Het zijn kleine kropjes. Oogsten door onderdoor te snijden; 2 per volwassene. Zolang de voorraad strekt.

Groenlof: Staat op rechter gedeelte. Achteraan Kan je goed ook goed stamppot van maken, al la andijvie. Oogsten: 1 per volwassene. Oogsten door met een mes de "krop" onder door te snijden.

Rucola: Staan achteraan, rechts van de NZ-spinazie. En links van de prei. Oogsten door voorzichtig uit de grond te trekken. 1 bos per volwassene.

Snijbiet: Staat links op de tuin, vooraan. Snijbiet oogst je zoals de naam al zegt; door te snijden. Je pakt met de ene hand een bosje blad en met de andere snijd je het blad onderaan af. Graag alle bladeren per plant snijden Niet te laag! Een paar cm. boven de grond. Er moeten nog groeipunten blijven, zodat weer nieuw blad kan groeien. Dan kunnen we nog weer een keer oogsten! Richthoeveelheid: Ongeveer 250 gram/volwassene.

Pastinaak:Staan op het rechter gedeelte van de tuin. Zie bordje. Oogsten met een spitvork. Ongeveer 300 gram per volwassene.

Suikermais: Staan achter de grote kas. De meest rechter rijen nemen. Gedeeltelijk door de storm omgewaaid. Kolf met donkere pluim uitzoeken. 1 per volwassene. Zolang de voorraad strekt.

Sperziebonen: Er hangen er niet veel meer. Stevig type. Staat rechts van de grote tunnelkas. Oogsten: voorzichtig plukken; Ongeveer 200 gram per volwassene. Zolang de voorraad strekt.

Broccoli: Staan op teeltbed vlakbij de handpomp. Er zijn weer kleine stronkjes. Met een mesje afsnijden. Ongeveer 200 gram per volwassene. Zolang de voorraad strekt.

Peterselie: Links langs de broccoli naar achteren lopen. Na 30 meter links. Er is gekrulde en platte peterselie. Oogsten door te snijden. Niet te laag! 1 bos voor vers gebruik

Diverse kruiden in de kleine kruidentuin: Bieslook, tijm, majoraan, munt, rozemarijn, en salie. Oogsten met een mesje. Bosje voor vers gebruik.

Honing van de tuin. Bij Jan-Jaap te verkrijgen of te bestellen. Zet ik dan klaar op de tuin. Er is dit keer ook dauwhoning. Dat is honing die de bijen maken door bladluizen te melken. Deze honing is zeer donker van kleur en heeft ook een andere smaak. € 5,00 voor 450gram. € 10,00 voor 1 kilo.

Kadotip; Oogst-kadobon: Geef iemand 4 weken oogsten kado. Bij mij te bestellen. Heb ze ook op de tuin. € 19,50 per bon.

Jan-Jaap Scholten