Grond

Zoals de meesten van jullie weten is de Nieuwe Akker op zoek naar een vaste plek en hebben we afgelopen juli een bod gedaan op een perceel grond in de buurt, van de Gemeente Deventer. Dit bod kon gedaan worden, doordat een aantal leden en betrokkenen van de Nieuwe Akker wilden voorfinancieren. De gemeente heeft het bod afgewezen. Ze vonden het te laag. Ook de biedingen van Ijssellandschap en de groep “Maarten” zijn niet gehonoreerd. De Gemeente speelt weer een bijzonder spel. We gaan ons weer beraden en moeten misschien een groter spel gaan spelen, met meer tamtam. Maar voorlopig kunnen we nog minstens 2 jaar op de huidige plek blijven. Dus gelukkig kan de tuin gewoon door.

Witlof

witlofSinds 2015 zijn we ook witlof gaan telen. Dit naar aanleiding van een aantal Belgische zelfoogsttuinen, waar ze dit ook doen. Witlof krijg je door de witlof plant te telen. Die uit te graven. Blad eraf snijden. En wat dan weer op de wortel uitloopt is de witlof.

Ik teel de witlof pennen, waarna we dan thuis in een grote emmer of een diepe bak de witlof kunnen gaan trekken. Zie verder op de oogstlijst bij "Voor de liefhebbers". Je kan ook even op de volgende website kijken: Sjeftuintips

Boerenkool

Het heeft gevroren, dus.........boerenkool. Het is een beetje een boeren traditie dat "als de vorst erover is geweest", je boerenkool gaat eten. De boerenkool smaakt dan wat zoeter. Dat geld trouwens voor meer groente. Veel planten maken dan suikers aan. Werkt als een soort van anti-vries. Maar de planten die dat niet doen, moeten dan beschermd worden tegen de vorst of gewoon opgegeten worden. Dat laaste is het beste! Ik heb vliesdoek over de snijbiet, Nieuw Zeelandse spinazie, sla en rucola gedaan. Dus die hebben we nog.

Te oogsten:

Boerenkool : Op het gedeelte links van de grote tunnelkas. Onderste bladeren eerst oogsten dan kunnen de kleinere nog wat groeien. Bladeren kan je afbreken. Ongeveer 400 gram per volwassene.

Rode kool: Staat links van de grote tunnelkas. Ze zijn enorm groot geworden. Dat betekent dat we meerdere keren van 1 kool kunnen eten. Je kan stukken kool gelukkig vrij goed in de koelkast bewaren. Of je bewaard de klaargemaakte kool in porties in de diepvries. Oogsten; Mooie kool uitzoeken en met snoeischaar steel doorknippen. De minst grote voor 1 persoonshuishoudens.

Chinese kool: Staat achteraan, links van de broccoli. Het is een open soort van het ras Granaat. De buitenste bladeren kunnen vlekjes hebben. Kan geen kwaad. Oogsten: Grote uitzoeken en met een mesje steeltje net onder de kool door snijden. 1 per volwassene.

Prei: Zie je vanaf de pomp wel staan. Oogsten door met de spitvork de prei eerst los te steken. Dan onderaan vastpakken en uit de grond te trekken. Het mooie groen is ook prima om te eten! Ongeveer 200 gram per volwassene.

Groenlof: Staat op rechter gedeelte. Achteraan Kan je goed ook goed stamppot van maken, al la andijvie. Oogsten: 1 per volwassene. Oogsten door met een mes de "krop" onder door te snijden.

Knolselderij: Staan helemaal links, achteraan op het land. Oogsten door met een groot mes ruim onder de knol door, de wortels doorsnijden. Dan knol aan loof uit de grond trekken. Hoeveelheid: naar behoefte.

Nieuwe Zeelandse spinazie: Staat op linker gedeelte van de tuin, achteraan. Paadje links van de snijbiet inlopen naar achteren. Zie bordje. Is geen echte spinazie maar is qua smaak en gebruik ongeveer gelijk aan echte spinazie. Van Nieuw-Zeelandse spinazie oogst je zowel de volgroeide bladeren als de jonge stengeltoppen. Door het afsnijden, snoei je als het ware en gaat de plant zich alsmaar meer vertakken. Ongeveer 300 gram per volwassene. Je mag veel meer

Zomerpeen: Staat vooraan op het rechtergedeelte van de tuin. Zie bij het bordje wortel. Oogsten door ze met een spitvork los te steken. Ongeveer 250 gram per volwassene

Rode bieten: Staan op het rechter gedeelte van de tuin. Onderaan bij het loof pakken en voorzichtig uit de grond trekken. Er staan ook kleinere bietjes, op het linker deel! Ongeveer 250 gram of grote biet per volwassene.

 

Voor de liefhebber:

Witlof” Staat helemaal rechts. Steek een aantal witlof planten uit. Snij het loof vanaf 2 cm boven de wortel af. Ik kort alle wortels in op ongeveer 20 cm. Ik pak een emmer of grote bloempot en leg die op zijn kant. Ik leg een klein laagje aarde in de zijkant van de emmer/pot. En daarop een paar wortels en dan weer een laagje aarde. En dan weer wortels, en weer aarde. Totdat de emmer/pot vol is. Zorg ervoor dat de bovenkant van de wortels op gelijke hoogte zitten. [foto]Emmer/pot rechtopzetten en eventueel een klein beetje water geven. Op een warme plek zetten(13-18 °C) en licht weg houden. Bijvoorbeeld door er een bloempot op zijn kop erover heen te doen. Na ongeveer 4 weken heb je witlof.

Pompoen: Oranje hokkiado, Butternut en Black Futsu liggen in de grote tunnelkas. Leden kunnen extra meenemen voor de voorraad. Kan je goed thuis bewaren.

Kropsla: Staat links van de prei. Het zijn kleine kropjes. Oogsten door onderdoor te snijden; 2 per volwassene. Zolang de voorraad strekt.

Groenselderij: Staat vlak bij de handpomp. Zie bordje. Is het broertje van de bleekselderij. Hij is wat sterker van smaak dan de bleke variant. Groenselderij is rijk aan mineralen en vitaminen. Groenselderij is geschikt als smaakmaker en garnering van soepen, salades en stoofschotels. Oogsten door ruim onder de stelen, de plant door te snijden. 1 per volwassene.

Rucola: Staan achteraan, rechts van de NZ-spinazie. En links van de prei. Oogsten door voorzichtig uit de grond te trekken. 1 bos per volwassene.

Snijbiet: Staat links op de tuin, vooraan. Snijbiet oogst je zoals de naam al zegt; door te snijden. Je pakt met de ene hand een bosje blad en met de andere snijd je het blad onderaan af. Graag alle bladeren per plant snijden Niet te laag! Een paar cm. boven de grond. Er moeten nog groeipunten blijven, zodat weer nieuw blad kan groeien. Dan kunnen we nog weer een keer oogsten! Richthoeveelheid: Ongeveer 250 gram/volwassene.

Pastinaak:Staan op het rechter gedeelte van de tuin. Zie bordje. Oogsten met een spitvork. Ongeveer 300 gram per volwassene.

Broccoli: Staan op teeltbed vlakbij de handpomp. Er zijn nog wat kleine stronkjes. Met een mesje afsnijden. Ongeveer 200 gram per volwassene. Zolang de voorraad strekt.

Peterselie: Links langs de broccoli naar achteren lopen. Na 30 meter links. Er is gekrulde en platte peterselie. Oogsten door te snijden. Niet te laag! 1 bos voor vers gebruik

Diverse kruiden in de kleine kruidentuin: Tijm, majoraan, munt, rozemarijn, en salie. Oogsten met een mesje. Bosje voor vers gebruik.

Honing van de tuin. Bij Jan-Jaap te verkrijgen of te bestellen. Zet ik dan klaar op de tuin. Er is dit keer ook dauwhoning. Dat is honing die de bijen maken door bladluizen te melken. Deze honing is zeer donker van kleur en heeft ook een andere smaak. € 5,00 voor 450gram. € 10,00 voor 1 kilo.

Kadotip; Oogst-kadobon: Geef iemand 4 weken oogsten kado. Bij mij te bestellen. Heb ze ook op de tuin. € 19,50 per bon.

 

Jan-Jaap Scholten