Modder

Door de nattigheid van de afgelopen tijd begonnen de parkeerplaats en het pad naar de tuin modderig en glad te worden.

2017 11 16 houtsnippers2017 11 16 rubber mat

Ik heb gisteren een vracht houtsnippers gehaald en over het pad gestrooid. Het parkeerveld heb ik voor het grootste gedeelte afgesloten. Als je met de auto komt is het verstandig dat je achterwaarts in parkeert, zodat je met je voorwielen op de rubberen mat staat. Zie de foto. Dan kom je namelijk ook weer weg.

2017 11 16 klompen laarzenEn mocht je nette schoenen aan hebben, geen nood. Er zijn nu laarzen en klompen op de tuin, die je kunt gebruiken.
Ze staan onder het groene afdakje bij de kruidentuin. En zoals je kan zien, maat 43 ontbreekt nog. Dus als iemand die nog kan missen, graag erbij zetten.

 

 

 

Slim

We hebben nu nog het geluk, dat we geen strenge vorst hebben gehad. Als het echt gaat vriezen, gaan veel groenten kapot. Knolselderij, snijbiet, NZ-spinazie, groenselderij, Chinese kool, rode kool, groenlof, rode bietjes en wortel. En daar hebben we nog heel veel van. Ik snap dat je ook graag winterharde groente zoals winterprei en boerenkool wil eten. Maar het is slim als we nu nog zoveel mogelijk niet winterharde groenten eten. Dan hebben we namelijk met zijn allen meer! Dus eet ook knolselderij, snijbiet, NZ-spinazie, groenselderij, Chinese kool, groenlof en wortel. Om je te helpen deze groenten te eten, geef ik je nog wat tips.

Knolselderij anders

Schil de knol en snij hem in 1 cm dikke plakken. Aan beide zijden 5 min. zachtjes bakken. Totdat je er met een vork in kunt prikken. Net voor het serveren een plak kaas erover en klaar!!! Heel simpel en toch lekker. Kan je best een keertje doen.

We hebben ook nog veel groenlof. Daar heb ik eergisteren nog stamppot a la andijvie en gisteren salade van gemaakt. Als je groenlof te bitter vind, kan je de buitenste groene bladeren eraf halen. Nu er nachtvorst overheen is gegaan is het ook wat minder bitter geworden. Dus probeer het een keer uit!

Snijbiet

Er is nog prachtige snijbiet. Zoek de mooie bladeren eruit. Was ze. Haal de stelen eraf. Fruit een uitje. En doe daarna de fijn gesneden steeltjes erbij en dan na ongeveer 5 min. het gesneden blad met hangwater en smoor het kort. Beetje peper en zout. Evt. gekookt eitje erbij. Heerlijk!

Winterwortels

We hebben ook nog heel veel winterwortels in de grond. Ik denk een kilo of 200. Dus daar mag je thuis een voorraad van aanleggen. Iedereen kan zo 5 kilo meenemen. Dus als je een schuurtje of kelder of andere koele plek hebt.... Het beste bewaar je ze met het zand er nog aan. Dan drogen ze niet zo uit. Niet te lang in de koelkast bewaren!. Voor de mensen die thuis geen mogelijkheid hebben om ze te bewaren, doe ik nog wel een poging op de tuin om ze te bewaren.

Dus omdat we nog zoveel vorstgevoelige groenten hebben, haal ik (alleen)deze week alle niet-vorstgevoelige groenten van de oogstlijst. Dus volgende week dan weer wel spruiten, prei en boerenkool, maar nu gaan we even ons best doen en ...slim zijn.

Te oogsten:

Rode kool: Staat links van de grote tunnelkas. Ze zijn enorm groot geworden. Dat betekent dat we meerdere keren van 1 kool kunnen eten. Je kan stukken kool gelukkig vrij goed in de koelkast bewaren. Of je bewaard de klaargemaakte kool in porties in de diepvries. Oogsten; Mooie kool uitzoeken en met snoeischaar steel doorknippen. De minst grote voor 1 persoonshuishoudens.

Snijbiet: Staat links op de tuin, vooraan. Snijbiet oogst je zoals de naam al zegt; door te snijden. Je pakt met de ene hand een bosje blad en met de andere snijd je het blad onderaan af. Graag alle bladeren per plant snijden Niet te laag! Een paar cm. boven de grond. Er moeten nog groeipunten blijven, zodat weer nieuw blad kan groeien. Dan kunnen we nog weer een keer oogsten! Richthoeveelheid: Ongeveer 250 gram/volwassene.

Chinese kool: Staat achteraan, links van de broccoli. Het is een open soort van het ras Granaat. De buitenste bladeren kunnen vlekjes hebben. Kan geen kwaad. Oogsten: Grote uitzoeken en met een mesje steeltje net onder de kool door snijden. 1 per volwassene.

Groenlof: Staat op rechter gedeelte. Achteraan Kan je goed ook goed stamppot van maken, al la andijvie. Oogsten: naar behoefte. Oogsten door met een mes de "krop" onder door te snijden.

Knolselderij: Staan helemaal links, achteraan op het land. Oogsten door met een groot mes ruim onder de knol door, de wortels doorsnijden. Dan knol aan loof uit de grond trekken. Hoeveelheid: 1 per volwassene. Je mag 1 extra om thuis op te slaan.

Nieuwe Zeelandse spinazie: Staat op linker gedeelte van de tuin, achteraan. Paadje links van de snijbiet inlopen naar achteren. Zie bordje. Is geen echte spinazie maar is qua smaak en gebruik ongeveer gelijk aan echte spinazie. Van Nieuw-Zeelandse spinazie oogst je zowel de volgroeide bladeren als de jonge stengeltoppen. Door het afsnijden, snoei je als het ware en gaat de plant zich alsmaar meer vertakken. Ongeveer 300 gram per volwassene. Je mag veel meer

Zomerpeen: Staat vooraan op het rechtergedeelte van de tuin. Zie bij het bordje wortel. Oogsten door ze met een spitvork los te steken. Ongeveer 250 gram per volwassene

Rode bieten: Staan op het rechter gedeelte van de tuin. Onderaan bij het loof pakken en voorzichtig uit de grond trekken. Er staan ook kleinere bietjes, op het linker deel! Ongeveer 250 gram of grote biet per volwassene.

 

Voor de liefhebber:

Winterwortel: Om thuis op te slaan. Staat helemaal rechts op de tuin. Ieder kan zo 5 kilo per volwassene meenemen. Dus als je een schuurtje of kelder of andere koele plek hebt.... Het beste bewaar je ze met het zand er nog aan. Dan drogen ze niet zo uit. Niet te lang in de koelkast bewaren!

Witlof” Staat helemaal rechts. Steek een aantal witlof planten uit. Snij het loof vanaf 2 cm boven de wortel af. Ik kort alle wortels in op ongeveer 20 cm. Ik pak een emmer of grote bloempot en leg die op zijn kant. Ik leg een klein laagje aarde in de zijkant van de emmer/pot. En daarop een paar wortels en dan weer een laagje aarde. En dan weer wortels, en weer aarde. Totdat de emmer/pot vol is. Zorg ervoor dat de bovenkant van de wortels op gelijke hoogte zitten. [foto]Emmer/pot rechtopzetten en eventueel een klein beetje water geven. Op een warme plek zetten(13-18 °C) en licht weg houden. Bijvoorbeeld door er een bloempot op zijn kop erover heen te doen. Na ongeveer 4 weken heb je witlof.

Pompoen: Oranje hokkiado, Butternut en Black Futsu liggen in de grote tunnelkas. Leden kunnen extra meenemen voor de voorraad. Kan je goed thuis bewaren.

Kropsla: Staat links van de prei. Het zijn kleine kropjes. Oogsten door onderdoor te snijden; 2 per volwassene. Zolang de voorraad strekt.

Groenselderij: Staat vlak bij de handpomp. Zie bordje. Is het broertje van de bleekselderij. Hij is wat sterker van smaak dan de bleke variant. Groenselderij is rijk aan mineralen en vitaminen. Groenselderij is geschikt als smaakmaker en garnering van soepen, salades en stoofschotels. Oogsten door ruim onder de stelen, de plant door te snijden. 1 per volwassene.

Rucola: Staan achteraan, rechts van de NZ-spinazie. En links van de prei. Oogsten door voorzichtig uit de grond te trekken. 1 bos per volwassene.

Broccoli: Staan op teeltbed vlakbij de handpomp. Is bijna op. Er zijn nog wat kleine stronkjes. Met een mesje afsnijden. Ongeveer 200 gram per volwassene. Zolang de voorraad strekt.

Peterselie: Links langs de broccoli naar achteren lopen. Na 30 meter links. Er is gekrulde en platte peterselie. Oogsten door te snijden. Niet te laag! 1 bos voor vers gebruik

Diverse kruiden in de kleine kruidentuin: Tijm, majoraan, munt, rozemarijn, en salie. Oogsten met een mesje. Bosje voor vers gebruik.

Honing van de tuin. Bij Jan-Jaap te verkrijgen of te bestellen. Zet ik dan klaar op de tuin. Er is dit keer ook dauwhoning. Dat is honing die de bijen maken door bladluizen te melken. Deze honing is zeer donker van kleur en heeft ook een andere smaak. € 5,00 voor 450gram. € 10,00 voor 1 kilo.

Kadotip; Oogst-kadobon: Geef iemand 4 weken oogsten kado. Bij mij te bestellen. Heb ze ook op de tuin. € 19,50 per bon.

 

Jan-Jaap Scholten