Eetclub de Nieuwe Akker

2017 11 02 eetclubHeb je zin om af en toe samen te eten?

Regelmatig komen sinds begin 2017 leden bij elkaar om samen te eten, recepten te delen en elkaar te ontmoeten. Het blijkt een gezellige en voedende formule te zijn met inspirerende gesprekken aan tafel. Uitgangspunt is dat jij zelf bepaalt hoe vaak je komt, of je gastheer/vrouw wilt zijn, en hoeveel mensen er eventueel bij je kunnen eten.

Iedereen neemt een gerechtje mee en het tijdstip is meestal 17:30 uur.

Tot januari liggen de data vast, vanaf januari kun je je ook opgeven om gastmens te zijn. Deze data zijn: wo 8, ma 14, ma 20 en di 28 november, en do 7, do 14 en di 19 december. Allen om 17:30 uur.

Wil je je opgeven of heb je vragen? Neem contact op met Hans, Loes of Charlotte!

Hans Jeunhomme en Loes Stuij, 0570-546726, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Charlotte Leenen, 0570-595722, 06-36160749, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

 

Nieuwe teeltbedden voor aardbeien

2017 11 22 aarbeienteeltbedDe afgelopen 2 weken hebben we aan twee nieuwe teeltbedden voor aardbeien gewerkt. Ik heb met Jannah en Jenny de 300 plantjes bij een biologische boer in Warnsveld uit de grond gehaald en ik heb ze samen met Bram uitgeplant op de Nieuwe Akker, in het gronddoek.

 

Vorige nieuwsbrief heb ik een oproep gedaan om vooral de vorstgevoelige groenten te eten. Het blijft slim om ook deze groenten te blijven eten, maar we willen natuurlijk ook prei, spruiten en boerenkool. Dus deze komen weer op de oogstlijst.

Bij de winterwortels en de pastinaken kan je soms niet goed zien waar ze staan. Het loof is dan minder goed zichtbaar. Maar van beiden zijn we een nieuw bed gaan oogsten. Dan is het fijn als er vanaf het begin geoogst wordt. Het is dan een kwestie van met de spitvork in de grond kijken waar het begint en daar dan verder oogsten. Nu wordt er door sommigen ergens lukraak geoogst en dan wordt het al snel een zooitje. En worden er gewoon wortels vertrapt! De winterwortels en pastinaken groeien in rechte rijen. Dus graag vanaf voren met de spitvork weer de rijen opzoeken.

Ik heb in de kleine tunnelkas raapstelen en rucola geteeld. Het is een proef en we kunnen er nu van oogsten. De muizen hebben al van de raapstelen gegeten, dus er is wat minder als gepland.

 

Te oogsten:

Boerenkool: Op het gedeelte links van de grote tunnelkas. Onderste bladeren eerst oogsten dan kunnen de kleinere nog wat groeien. Bladeren kan je afbreken. Ongeveer 400 gram per volwassene.

Spruiten: Staan vlakbij de handpomp. Zie bordje. Alleen de grote spruiten afbreken. Ongeveer 200 gram per volwassene.

Prei: Zie je vanaf de pomp wel staan. Oogsten door met de spitvork de prei eerst los te steken. Dan onderaan vastpakken en uit de grond te trekken. Het mooie groen is ook prima om te eten! Ongeveer 200 gram per volwassene.

Groenlof: Staat op rechter gedeelte. Achteraan Kan je goed ook goed stamppot van maken, al la andijvie. Oogsten: 1 per volwassene. Oogsten door met een mes de "krop" onder door te snijden.

Knolselderij: Staan helemaal links, achteraan op het land. Oogsten door met een groot mes ruim onder de knol door, de wortels doorsnijden. Dan knol aan loof uit de grond trekken. Hoeveelheid: naar behoefte.

Nieuwe Zeelandse spinazie: Staat op linker gedeelte van de tuin, achteraan. Paadje links van de snijbiet inlopen naar achteren. Zie bordje. Is geen echte spinazie maar is qua smaak en gebruik ongeveer gelijk aan echte spinazie. Van Nieuw-Zeelandse spinazie oogst je zowel de volgroeide bladeren als de jonge stengeltoppen. Door het afsnijden, snoei je als het ware en gaat de plant zich alsmaar meer vertakken. Ongeveer 300 gram per volwassene. Je mag veel meer

Zomerpeen: Staat vooraan op het rechtergedeelte van de tuin. Zie bij het bordje wortel. Oogsten door ze met een spitvork los te steken. Ongeveer 250 gram per volwassene

Rode bieten: Staan op het rechter gedeelte van de tuin. Onderaan bij het loof pakken en voorzichtig uit de grond trekken. Er staan ook kleinere bietjes, op het linker deel! Ongeveer 250 gram of grote biet per volwassene.

 

Voor de liefhebber:

Winterwortel: Om thuis op te slaan. Staat helemaal rechts op de tuin. Ieder kan zo 5 kilo per volwassene meenemen. Met de spitvork uitsteken. Dus als je een schuurtje of kelder of andere koele plek hebt.... Het beste bewaar je ze met het zand er nog aan. Dan drogen ze niet zo uit. Niet te lang in de koelkast bewaren!

Witlof” Staat helemaal rechts. Steek een aantal witlof planten uit. Snij het loof vanaf 2 cm boven de wortel af. Ik kort alle wortels in op ongeveer 20 cm. Ik pak een emmer of grote bloempot en leg die op zijn kant. Ik leg een klein laagje aarde in de zijkant van de emmer/pot. En daarop een paar wortels en dan weer een laagje aarde. En dan weer wortels, en weer aarde. Totdat de emmer/pot vol is. Zorg ervoor dat de bovenkant van de wortels op gelijke hoogte zitten. [foto]Emmer/pot rechtopzetten en eventueel een klein beetje water geven. Op een warme plek zetten(13-18 °C) en licht weg houden. Bijvoorbeeld door er een bloempot op zijn kop erover heen te doen. Na ongeveer 4 weken heb je witlof.

Rode kool: Staat links van de grote tunnelkas. Ze zijn enorm groot geworden. Dat betekent dat we meerdere keren van 1 kool kunnen eten. Je kan stukken kool gelukkig vrij goed in de koelkast bewaren. Of je bewaard de klaargemaakte kool in porties in de diepvries. Oogsten; Mooie kool uitzoeken en met snoeischaar steel doorknippen. De minst grote voor 1 persoonshuishoudens. Zolang de voorraad strekt

Pompoen: Oranje hokkiado, Butternut en Black Futsu liggen in de grote tunnelkas. Leden kunnen extra meenemen voor de voorraad. Kan je goed thuis bewaren.

Groenselderij: Staat vlak bij de handpomp. Zie bordje. Is het broertje van de bleekselderij. Hij is wat sterker van smaak dan de bleke variant. Groenselderij is rijk aan mineralen en vitaminen. Groenselderij is geschikt als smaakmaker en garnering van soepen, salades en stoofschotels. Oogsten door ruim onder de stelen, de plant door te snijden. 1 per volwassene.

Raapstelen: Staan in de kleine tunnelkas. Gelijk rechts naast het middenpad. Oogsten door voorzichtig uit de grond te trekken. 1 bosje per volwassene.

Rucola: Staat in de kleine tunnelkas, helemaal rechts. Oogsten door voorzichtig uit de grond te trekken. 1 bosje per volwassene.

Snijbiet: Staat links op de tuin, vooraan. Snijbiet oogst je zoals de naam al zegt; door te snijden. Je pakt met de ene hand een bosje blad en met de andere snijd je het blad onderaan af. Graag alle bladeren per plant snijden Niet te laag! Een paar cm. boven de grond. Er moeten nog groeipunten blijven, zodat weer nieuw blad kan groeien. Dan kunnen we nog weer een keer oogsten! Richthoeveelheid: Ongeveer 250 gram/volwassene.

Pastinaak:Staan op het rechter gedeelte van de tuin. Zie bordje. Oogsten met een spitvork. Ongeveer 300 gram per volwassene.

Chinese kool: Staat achteraan, links van de broccoli. Het is een open soort van het ras Granaat. De buitenste bladeren kunnen vlekjes hebben. Kan geen kwaad. Oogsten: Grote uitzoeken en met een mesje steeltje net onder de kool door snijden. 1 per volwassene. Zolang de voorraad strekt .

Diverse kruiden in de kleine kruidentuin: Tijm, majoraan, munt, rozemarijn, en salie. Oogsten met een mesje. Bosje voor vers gebruik.

Honing van de tuin. Bij Jan-Jaap te verkrijgen of te bestellen. Zet ik dan klaar op de tuin. Er is dit keer ook dauwhoning. Dat is honing die de bijen maken door bladluizen te melken. Deze honing is zeer donker van kleur en heeft ook een andere smaak. € 5,00 voor 450gram. € 10,00 voor 1 kilo.

Kadotip; Oogst-kadobon: Geef iemand 4 weken oogsten kado. Bij mij te bestellen. Heb ze ook op de tuin. € 19,50 per bon.

 

 Jan-Jaap Scholten