Innerlijke rust

Langzaam maar zeker nadert het jaar zijn einde. Onze wereld is ook weer een paar dagen wit geweest en dat versterkt mijn kerstgevoel. Ik ben een paar dagen geveld door de griep. Ik ben een echte doener. In de geest van fysiek iets doen. Een kruiwagen repareren, ploegen, zaaien etc. Maar als je geveld bent door de griep kan dat niet. Wat je dan wel kan doen is nadenken en goed voelen wat nodig is. Naast rust nemen heb ik toen dingen gedaan, die ook innerlijke rust verschaffen. Zo heb ik een mail gestuurd naar de directeur van St. Ijssellandschap. Om te praten over wat de mogelijkheden zijn dat de Nieuwe Akker grond pacht van Ijssellandschap. Ik kreeg vrij snel een positieve reactie terug! Hij laat zijn secretaresse een afspraak maken! Kijk, dat doet de mens goed.

Prijsverhoging

 Vorige week heb ik het gehad over het verhogen van de prijs van het oogstabonnement. Ik heb daar een aantal positieve reacties op gekregen. Ik heb er nog eens over nagedacht en bij collega's gekeken. Nu is het zo dat kinderen ouder dan 12 jaar het bedrag voor een volwassene betalen. Stel je hebt 2 of 3 kinderen in die leeftijd, dan telt dat wel aan. Om die groep tegemoet te komen, zal ik die kinderen minder in rekening brengen. Namelijk 175 i.p.v. 230 euro. Dat scheelt weer. Dus de nieuwe bedragen worden per ingang van 1 januari 2018.

Volwassene 230

Kind 13 t/m 17 jaar 175

Kind 9 t/m 12 jaar 115

Kind 5 t/m 8 jaar 57,50

Kind 0 t/m 4 jaar gratis

De leeftijd van het kind wordt bepaalt op het moment dat je het nieuwe jaarabonnement gaat betalen. Dus stel je bent 19 oktober lid geworden. Dan kijk je volgend jaar op die datum hoe oud je kinderen zijn.

Kerstborrel

2017 12 13 kerstborrelHet is misschien wel leuk om met kerst bij elkaar te komen. We hebben op de tuin een Yurt met kachel en het lijkt me wel leuk om s middags samen om het vuur te zitten(binnen of buiten) en een beker warme chocolademelk of gluhwijn te drinken. Uiteraard geheel biologisch! Ik wil dit 3e kerstdag, dus woensdag 27 december doen. Ik heb een aantal positieve reacties gekregen van mensen die willen komen. Omdat het om 17:00 uur al donker wordt, ben ik er al om 15:00 uur. En ik denk tot een uur of 18:00. Voor de mensen die bang zijn dat het na 17:00 uur te donker is ,richt ik de tractor met zijn grootlicht wel op het lange akkerpad. Het is fijn als je laat weten dat je komt en of je warme chocomelk of gluhwijn of allebei ;) wilt. Dan weet ik hoeveel melk en wijn ik moet inkopen. Thee is er sowieso voor de liefhebber. Dus graag een appje, mailtje of sms'je.

Modder

Door de slechte weersomstandigheden is het op sommige plekken wat modderig op de tuin. Ik zal zodra ik weer fit ben, kijken of ik hier en daar wat verbeteringen kan aanbrengen. I.v.m. de situatie van de parkeerplaats kan je het beste op de fiets komen. Wil je toch met de auto komen dan kan je het best langs de zijkant van het asfalt weggetje parkeren. Als je met 1 kant van de auto op het asfalt blijft kom je ook weer weg. Het best kan je dat doen tegenover de ingang van de parkeerplaats. Dan kan er ook nog een auto langs. Vanwege vorstdreiging is de waterpomp soms afgesloten en kan er vliesdoek over groenten liggen. Als je afgedekte groenten wilt oogsten, doek even weg halen. Op sommige plekken is het doek van de groenten gewaaid. Zodra ik fit ben zal ik het weghalen.


Te oogsten


Boerenkool: Op het gedeelte links van de grote tunnelkas. Onderste bladeren eerst oogsten dan kunnen de kleinere nog wat groeien. Bladeren kan je afbreken. Ongeveer 400 gram per volwassene.

Spruiten: Staan vlakbij de handpomp. Zie bordje. Alleen de spruiten op maat afbreken. De kleinere groeien nog groter. Ongeveer 200 gram per volwassene.

Prei: Zie je vanaf de pomp wel staan. Oogsten door met de spitvork de prei eerst los te steken. Dan onderaan vastpakken en uit de grond te trekken. Het mooie groen is ook prima om te eten! Ongeveer 200 gram per volwassene.

Groenlof: Staat op rechter gedeelte. Achteraan. Kan je goed ook goed stamppot van maken, al la andijvie. Oogsten: 1 per volwassene. Oogsten door met een mes de "krop" onder door te snijden.

Zomerpeen: Staat vooraan op het rechtergedeelte van de tuin. Zie bij het bordje wortel. Oogsten door ze met een spitvork los te steken. Ongeveer 250 gram per volwassene

Rode bieten: Staan op het rechter gedeelte van de tuin. Onderaan bij het loof pakken en voorzichtig uit de grond trekken. Er staan ook kleinere bietjes, op het linker deel! Ongeveer 250 gram of grote biet per volwassene.

Winterwortel: Om thuis op te slaan. Staat helemaal rechts op de tuin. Ieder kan zo 5 kilo per volwassene meenemen. Met de spitvork uitsteken. Dus als je een schuurtje of kelder of andere koele plek hebt.... Het beste bewaar je ze met het zand er nog aan. Dan drogen ze niet zo uit. Niet te lang in de koelkast bewaren!

Pastinaak: Staan op het rechter gedeelte van de tuin. Zie bordje. Oogsten met een spitvork. Ongeveer 300 gram per volwassene.

Rucola: Staat in de kleine tunnelkas, helemaal rechts. Oogsten door voorzichtig uit de grond te trekken. 1 bosje per volwassene.


Voor de liefhebber:

Raapstelen: Staan in de kleine tunnelkas. Gelijk rechts naast het middenpad. Oogsten door voorzichtig uit de grond te trekken. 1 bosje per volwassene.

Snijbiet: Staat links op de tuin, vooraan. De vorst is er overheen gegaan. Maar waarschijnlijk is het binnenste nog bruikbaar. Snijbiet oogst je zoals de naam al zegt; door te snijden. Je pakt met de ene hand een bosje blad en met de andere snijd je het blad onderaan af. Graag alle bladeren per plant snijden Niet te laag! Een paar cm. boven de grond. Er moeten nog groeipunten blijven, zodat weer nieuw blad kan groeien. Dan kunnen we nog weer een keer oogsten! Richthoeveelheid: Ongeveer 250 gram/volwassene.

Schorseneren: Staat rechts op de tuin. Naast de zomerwortel. Deze lange zwarte wortel haal je niet zomaar uit de grond. Er zijn 4 rijen. Je graaft eerst vlak naast een buitenste de rij een gleuf van ongeveer 40 cm diep. Dan aan de andere kant van de rij, de spitvork vlak naast de schorseneer, loodrecht in de grond duwen en dan de wortel voorzichtig los maken en uit de grond trekken. Sommigen hebben vertakkingen. Ze zijn het best minstens een vinger dik, anders hou je weinig over na het schillen. Ongeveer 250 gram/volwassene.

Aardpeer: Staat achter de kruidentuin(Is het omgaasde gedeelte) Oogsten; Dichtstbijzijnde rij beginnen. Voorzichtig met een spitvork of greep ruim voor de stengel steken. En de knolletjes uit de grond halen. Waarschijnlijk zitten ze ook aan weerszijden onder het gras. Ongeveer 250 gram per volwassene.

Witlof” Staat helemaal rechts. Steek een aantal witlof planten uit. Snij het loof vanaf 2 cm boven de wortel af. Ik kort alle wortels in op ongeveer 20 cm. Ik pak een emmer of grote bloempot en leg die op zijn kant. Ik leg een klein laagje aarde in de zijkant van de emmer/pot. En daarop een paar wortels en dan weer een laagje aarde. En dan weer wortels, en weer aarde. Totdat de emmer/pot vol is. Zorg ervoor dat de bovenkant van de wortels op gelijke hoogte zitten. [foto]Emmer/pot rechtopzetten en eventueel een klein beetje water geven. Op een warme plek zetten(13-18 °C) en licht weg houden. Bijvoorbeeld door er een bloempot op zijn kop erover heen te doen. Na ongeveer 4 weken heb je witlof.

Rode kool: Staat links van de grote tunnelkas. Sommigen zijn aan de buitenkant aangetast. Als je het slechte eraf pelt, kan er nog een mooie kool onder zitten. Oogsten; Kool uitzoeken en met snoeischaar steel doorknippen. Zolang de voorraad strekt

Groenselderij: Staat vlak bij de handpomp. Zie bordje. De vorst is er overheen gegaan. Maar waarschijnlijk is het binnenste nog bruikbaar. Is het broertje van de bleekselderij. Hij is wat sterker van smaak dan de bleke variant. Oogsten door ruim onder de stelen, de plant door te snijden. 1 per volwassene. Zolang de voorraad strekt

Succes met de oogst!



Jan-Jaap Scholten