Voorbereiding

Het is bijna kerst en daarna komt alweer het nieuwe jaar. Met een nieuwe tuinseizoen. Ik lig aardig op schema voor wat betreft de voorbereidingen. Het nieuwe zaaigoed is alweer binnen en het nieuwe plantgoed is besteld. Ook de plantuitjes voor het gezamenlijke voorjaarsuitje!

Groei

Ik zit erover te denken om dit keer geen ledenbijeenkomst te organiseren. Ik denk dat ik het jaarverslag dan over de mail doe. Waarschijnlijk gaan Monique en ik nog wel iets van een enquête rondsturen. We hebben qua ledenaanwas in ieder geval een heel vruchtbaar jaar gehad. Er zijn omgerekend naar volwassenen, 28 nieuwe leden bij gekomen. En ik weet dat, dat niet alleen mijn verdienste is. Veel leden hebben ook hun best gedaan om te helpen met de promotie door bijvoorbeeld flyers te verspreiden. Of door mensen uit te nodigen of zelf mee te nemen naar de Open Dag. Ook zijn er leden, die mensen, buiten de open dag om, mee naar de tuin hebben genomen. Ook hier zijn nieuwe leden uit voort gekomen. Kortom, dat hebben we met z'n allen goed gedaan!! En er zijn natuurlijk ook wel een aantal mensen gestopt. Ik denk een stuk of 12. Maar dat moet ik nog nagaan. Maar bottomline is dat we zijn gegroeid. En dat geeft hoop voor de toekomst.

Kerstborrel

Woensdag 27 december is er een kerstborrel op de tuin. We hebben op de tuin een Yurt met kachel en het lijkt me wel leuk om s middags samen om het vuur te zitten(binnen of buiten) en een beker warme chocolademelk of gluhwijn te drinken. Uiteraard geheel biologisch! Ik heb een aantal positieve reacties gekregen van mensen die willen komen. Omdat het om 17:00 uur al donker wordt, ben ik er al om 15:00 uur. En ik denk tot een uur of 18:00. Voor de mensen die bang zijn dat het na 17:00 uur te donker is ,richt ik de tractor met zijn grootlicht dan wel op het lange akkerpad.

Sneeuw

Door de natte weersomstandigheden is het op sommige plekken wat modderig op de tuin. Ik zal zodra ik weer fit ben, kijken of ik hier en daar wat verbeteringen kan aanbrengen. I.v.m. de situatie van de parkeerplaats kan je het beste op de fiets komen. Wil je toch met de auto komen dan kan je het best langs de zijkant van het asfalt weggetje parkeren. Als je met 1 kant van de auto op het asfalt blijft kom je ook weer weg. Het best kan je dat doen tegenover de ingang van de parkeerplaats. Dan kan er ook nog een auto langs. Doordat er sneeuw in de gemeenschappelijke laarzen was gewaaid, waren ze van binnen nat geworden. Ze staan nu te drogen in de Yurt.

Winter-prins

2017 12 21 winterfurst savooie koolOmdat de variatie van groenten in de zomer wel lukt, zoek ik vooral naar groenten en rassen die je ook in de winter kan oogsten. Vorig jaar kwam ik bij een Duitse zaadleverancier een savooi kool tegen met de naam Winterfürst. Google vertaald dit in Winter-prins. Een winterharde kool. Dus ik heb dat zaad besteld en deze kool dit seizoen uitgeprobeert. En nu is het tijd om te oogsten. Een aantal van deze kolen zijn aangetast. Maar bij geringe aantasting zit er toch nog een mooi kool onder! Net zo als bij de rode kool (zie foto). Overigens, de winterpostelein in de kleine tunnelkas zet ik nu ook op het menu. Het is een bladgroente, waar je goed een salade van kan maken. Graag voorzichtig oogsten door te snijden. Dan groeit er weer nieuwe!

Ik wens iedereen fijne kerstdagen en misschien tot op de kerstborrel op de tuin!

Te oogsten

Savooi kool. Staat op een teeltbed tussen de spruiten en boerenkool. Op de achterste helft! Oogsten door net onder de kool de stronk door te knippen of snijden. Sommigen zijn aangetast, maar als je het buitenste slechte blad eraf haalt, kan er nog een hele mooie kool onder zitten! Ik heb er een paar in de grote tunnelkas klaar gelegd. Een kleinere voor 1 persoonshuishouding. Een grote voor meer persoonshuishouding.

Winterpostelein; Bladgroente waar je goed een salade van kan maken. Staat in de kleine tunnelkas, links. Graag links achteraan beginnen met oogsten. Voorzichtig tussen de rijtjes stappen! Je pakt met de ene hand wat blaadjes en met de andere snijd je onderaan de steeltjes door. Snijden dus en niet trekken s.v.p. Dan kan er nog weer nieuwe groeien. Ongeveer 100 gram per volwassene. Kasdeur altijd weer sluiten a.u.b.

Boerenkool: Op het gedeelte links van de grote tunnelkas. Onderste bladeren eerst oogsten dan kunnen de kleinere nog wat groeien. Bladeren kan je afbreken. Ongeveer 400 gram per volwassene.

Spruiten: Staan vlakbij de handpomp. Zie bordje. Alleen de spruiten op maat afbreken. De kleinere groeien nog groter. Ongeveer 200 gram per volwassene.

Prei: Zie je vanaf de pomp wel staan. Oogsten door met de spitvork of spade de prei eerst goed diep los te steken. Dan onderaan vastpakken en uit de grond te trekken. Het mooie groen is ook prima om te eten! Ongeveer 200 gram per volwassene.

Groenlof: Staat op rechter gedeelte. Achteraan. Kan je goed ook goed stamppot van maken, al la andijvie. Oogsten: 1 per volwassene. Oogsten door met een mes de "krop" onder door te snijden.

Zomerpeen: Staat vooraan op het rechtergedeelte van de tuin. Zie bij het bordje wortel. Oogsten door ze met een spitvork los te steken. Ongeveer 250 gram per volwassene

Rode bieten: Staan op het rechter gedeelte van de tuin. Onderaan bij het loof pakken en voorzichtig uit de grond trekken. Er staan ook kleinere bietjes, op het linker deel! Ongeveer 250 gram of grote biet per volwassene.

Winterwortel: Om thuis op te slaan. Staat helemaal rechts op de tuin. Ieder kan zo 5 kilo per volwassene meenemen. Met de spitvork uitsteken. Dus als je een schuurtje of kelder of andere koele plek hebt.... Het beste bewaar je ze met het zand er nog aan. Dan drogen ze niet zo uit. Niet te lang in de koelkast bewaren!

Rucola: Staat in de kleine tunnelkas, helemaal rechts. Oogsten door voorzichtig uit de grond te trekken. 1 bosje per volwassene.


Voor de liefhebber

Snijbiet: Staat links op de tuin, vooraan. Snijbiet oogst je zoals de naam al zegt; door te snijden. Je pakt met de ene hand een bosje blad en met de andere snijd je het blad onderaan af. Graag alle bladeren per plant snijden Niet te laag! Een paar cm. boven de grond. Er moeten nog groeipunten blijven, zodat weer nieuw blad kan groeien. Dan kunnen we nog weer een keer oogsten! Richthoeveelheid: Ongeveer 250 gram/volwassene.

Pastinaak: Staan op het rechter gedeelte van de tuin. Zie bordje. Het is even zoeken naar waar nog planten en dus wortels staan. Oogsten met een spitvork. Ongeveer 300 gram per volwassene.

Schorseneren: Staat rechts op de tuin. Naast de zomerwortel. Deze lange zwarte wortel haal je niet zomaar uit de grond. Er zijn 4 rijen. Je graaft eerst vlak naast een buitenste de rij een gleuf van ongeveer 40 cm diep. Dan aan de andere kant van de rij, de spitvork vlak naast de schorseneer, loodrecht in de grond duwen en dan de wortel voorzichtig los maken en uit de grond trekken. Sommigen hebben vertakkingen. Ze zijn het best minstens een vinger dik, anders hou je weinig over na het schillen. Ongeveer 250 gram/volwassene.

Aardpeer: Staat achter de kruidentuin(Is het omgaasde gedeelte) Oogsten; Dichtstbijzijnde rij beginnen. Voorzichtig met een spitvork of greep ruim voor de stengel steken. En de knolletjes uit de grond halen. Waarschijnlijk zitten ze ook aan weerszijden onder het gras. Ongeveer 250 gram per volwassene.

Raapstelen: Is waarschijnlijk wat vezelig. Staat in de kleine tunnelkas. Gelijk rechts naast het middenpad. Oogsten door voorzichtig uit de grond te trekken. 1 bosje per volwassene.

Witlof” Staat helemaal rechts. Steek een aantal witlof planten uit. Snij het loof vanaf 2 cm boven de wortel af. Ik kort alle wortels in op ongeveer 20 cm. Ik pak een emmer of grote bloempot en leg die op zijn kant. Ik leg een klein laagje aarde in de zijkant van de emmer/pot. En daarop een paar wortels en dan weer een laagje aarde. En dan weer wortels, en weer aarde. Totdat de emmer/pot vol is. Zorg ervoor dat de bovenkant van de wortels op gelijke hoogte zitten. [foto]Emmer/pot rechtopzetten en eventueel een klein beetje water geven. Op een warme plek zetten(13-18 °C) en licht weg houden. Bijvoorbeeld door er een bloempot op zijn kop erover heen te doen. Na ongeveer 4 weken heb je witlof.

Rode kool: Er liggen er misschien nog een paar in de grote tunnelkas. Zolang de voorraad strekt

Groenselderij: Staat vlak bij de handpomp. Zie bordje. De vorst is er overheen gegaan. Maar het binnenste is nog bruikbaar. Is het broertje van de bleekselderij. Hij is wat sterker van smaak dan de bleke variant. Oogsten door ruim onder de stelen, de plant door te snijden. 1 per volwassene. Zolang de voorraad strekt

Succes met de oogst!


Jan-Jaap Scholten