2017 12 28 kerstborrelKerst is weer voorbij en het nieuwe jaar is in zicht. Leuk dat we nog een kerstborrel in de Yurt hebben gehad. Zodra ik het dak goed waterdicht heb, ga ik de Yurt verkopen.

Maar nu hebben we nog gezellig rond de kachel warme chocolademelk en gluhwijn gedronken en Gerry had cake met aardperen gemaakt. Was erg lekker. Eens kijken of we het recept nog weer boven water kunnen krijgen........Dat is gelukt. Zie bijlage.

The real dirt on farmer John

De Nieuwe Akker is een CSA-tuin. CSA staat voor Community Supported Agriculture. Vrij vertaald: Door de gemeenschap gesteunde landbouw. CSA-bedrijven vind je vooral in de Verenigde Staten en Europa. Als je een goed beeld wilt krijgen waarom CSA is ontstaan, kan je naar de film “The real dirt on farmer John” kijken. In deze film zie je de strijd van een boerenzoon opgegroeid in en met de chemische landbouw en uiteindelijk uitkomt op biologische landbouw, maar ernstige problemen heeft met de afzet en verkoop van zijn producten. In de dichtstbijzijnde grote stad zijn bewuste consumenten op zoek naar goed en eerlijk voedsel. Zij ontdekken de boerderij van farmer John. En redden het van de economische ondergang. En maken er vervolgens samen een sociaal, ecologische en economisch groeiend succes van.

Conferentie

13 (en 14) januari is er een CSA-conferentie in Nederland. Hier komen de CSA- boeren, boerinnen, studenten, stagiaires, consumenten en andere betrokkenen bij elkaar. Workshops gaan onder andere over Grond verwerven en gezamenlijk financieren, Gemeenschapsvorming; leden vinden en binden. Samen werken met de gemeente, Werkdruk, Nieuwe organisatievormen. De conferentie is vaak zeer inspirerend. Ook voor consumenten en is voor iedereen toegankelijk en zeer betaalbaar. Dus ben je geïnteresseerd, kijk dan op www.csaconferentie.nl voor meer informatie.


Pompoenen

2017 12 28 pompoenenIk had nog wat oranje hokkaido pompoenen bewaard. Dit zijn de laatsten. Ik zal ze klaarzetten in de grote tunnelkas.

Parkeerplaats

Door de natte weersomstandigheden is het op sommige plekken wat modderig op de tuin. I.v.m. de situatie van de parkeerplaats kan je het beste op de fiets komen. Wil je toch met de auto komen dan kan je het best langs de zijkant van het asfalt weggetje parkeren. Als je met 1 kant van de auto op het asfalt blijft kom je ook weer weg. Het best kan je dat doen tegenover de ingang van de parkeerplaats. Dan kan er ook nog een auto langs. Doordat er sneeuw in de gemeenschappelijke laarzen was gewaaid, waren ze van binnen nat geworden. Ze staan nu te drogen in de Yurt.

Ik wens je een fijne jaarwisseling en tot in het nieuwe jaar!


Te oogsten

Winterpostelein; Bladgroente waar je goed een salade van kan maken. Staat in de kleine tunnelkas, links. Graag links achteraan beginnen met oogsten. Voorzichtig tussen de rijtjes stappen! Je pakt met de ene hand wat blaadjes en met de andere snijd je onderaan de steeltjes door. Snijden dus en niet trekken s.v.p. Dan kan er nog weer nieuwe groeien. Ongeveer 100 gram per volwassene. Kasdeur altijd weer sluiten a.u.b.

Winterwortel: Ook om thuis op te slaan. Staat helemaal rechts op de tuin. Met de spitvork uitsteken. Oogsten naar behoefte.

Boerenkool: Op het gedeelte links van de grote tunnelkas. Onderste bladeren eerst oogsten dan kunnen de kleinere nog wat groeien. Bladeren kan je afbreken. Ongeveer 400 gram per volwassene.

Spruiten: Staan vlakbij de handpomp. Zie bordje. Oogsten door de spruiten af te breken. De kleinere groeien nog groter. Ongeveer 200 gram per volwassene.

Prei: Zie je vanaf de pomp wel staan. Oogsten door met de spitvork de prei eerst los te steken. Dan onderaan vastpakken en uit de grond te trekken. Het mooie groen is ook prima om te eten! Ongeveer 200 gram per volwassene.

Snijbiet: Staat links op de tuin, vooraan. De vorst is er overheen gegaan. Maar waarschijnlijk is het binnenste nog bruikbaar. Snijbiet oogst je zoals de naam al zegt; door te snijden. Je pakt met de ene hand een bosje blad en met de andere snijd je het blad onderaan af. Graag alle bladeren per plant snijden Niet te laag! Een paar cm. boven de grond. Er moeten nog groeipunten blijven, zodat weer nieuw blad kan groeien. Dan kunnen we nog weer een keer oogsten! Richthoeveelheid: Ongeveer 250 gram/volwassene.

Zomerpeen: Staat vooraan op het rechtergedeelte van de tuin. Zie bij het bordje wortel. Oogsten door ze met een spitvork los te steken. Ongeveer 250 gram per volwassene

Rode bieten: Staan op het rechter gedeelte van de tuin. Onderaan bij het loof pakken en voorzichtig uit de grond trekken. Er staan ook kleinere bietjes, op het linker deel! Ongeveer 250 gram of grote biet per volwassene.

Pastinaak: Staan op het rechter gedeelte van de tuin. Zie bordje. Oogsten met een spitvork. Ongeveer 300 gram per volwassene.

Rucola: Staat in de kleine tunnelkas, helemaal rechts. Oogsten door voorzichtig uit de grond te trekken. 1 bosje per volwassene.


Voor de liefhebber:

Aardpeer: Staat achter de kruidentuin(Is het omgaasde gedeelte) Oogsten; Dichtstbijzijnde rij beginnen. Voorzichtig met een spitvork of greep ruim voor de stengel steken. En de knolletjes uit de grond halen. Waarschijnlijk zitten ze ook aan weerszijden onder het gras. Ongeveer 250 gram per volwassene.

Groenlof: Staat op rechter gedeelte. Achteraan. Kan je goed ook goed stamppot van maken, al la andijvie. Oogsten: 1 per volwassene. Oogsten door met een mes de "krop" onder door te snijden.

Savooie kool. Staat op een teeltbed tussen de spruiten en boerenkool. Op de achterste helft! Oogsten door net onder de kool de stronk door te knippen of snijden. Sommigen zijn aangetast, maar als je het buitenste slechte blad eraf haalt, kan er nog een hele mooie kool onder zitten! Ik heb er een paar in de grote tunnelkas klaar gelegd. Een kleinere voor 1 persoonshuishouding. Een grote voor meer persoonshuishouding. Zolang de voorraad strekt.

Raapstelen: Staan in de kleine tunnelkas. Gelijk rechts naast het middenpad. Zijn wat vezelig, denk ik. Oogsten door voorzichtig uit de grond te trekken. 1 bosje per volwassene.

Schorseneren: Staat rechts op de tuin. Naast de zomerwortel. Deze lange zwarte wortel haal je niet zomaar uit de grond. Er zijn 4 rijen. Je graaft eerst vlak naast een buitenste de rij een gleuf van ongeveer 40 cm diep. Dan aan de andere kant van de rij, de spitvork vlak naast de schorseneer, loodrecht in de grond duwen en dan de wortel voorzichtig los maken en uit de grond trekken. Sommigen hebben vertakkingen. Ze zijn het best minstens een vinger dik, anders hou je weinig over na het schillen. Ongeveer 250 gram/volwassene.

Witlof” Staat helemaal rechts. Steek een aantal witlof planten uit. Snij het loof vanaf 2 cm boven de wortel af. Ik kort alle wortels in op ongeveer 20 cm. Ik pak een emmer of grote bloempot en leg die op zijn kant. Ik leg een klein laagje aarde in de zijkant van de emmer/pot. En daarop een paar wortels en dan weer een laagje aarde. En dan weer wortels, en weer aarde. Totdat de emmer/pot vol is. Zorg ervoor dat de bovenkant van de wortels op gelijke hoogte zitten. [foto]Emmer/pot rechtopzetten en eventueel een klein beetje water geven. Op een warme plek zetten(13-18 °C) en licht weg houden. Bijvoorbeeld door er een bloempot op zijn kop erover heen te doen. Na ongeveer 4 weken heb je witlof.

Groenselderij: Staat vlak bij de handpomp. Zie bordje. De vorst is er overheen gegaan. Maar het binnenste is nog bruikbaar. Is het broertje van de bleekselderij. Hij is wat sterker van smaak dan de bleke variant. Oogsten door ruim onder de stelen, de plant door te snijden. 1 per volwassene. Zolang de voorraad strekt

Succes met de oogst!



Jan-Jaap Scholten