2018 is alweer volop begonnen en ik hoop dat we met de tuin weer een goed jaar tegemoet gaan. We beginnen dit jaar met 115 leden! Dat betekent dat we vorig jaar gestaag doorgegroeid zijn. We hebben vorig jaar 33 nieuwe leden erbij gekregen. Maar er zijn er ook 16 gestopt. De redenen zijn divers; Verhuizing, ziekte en te weinig tijd. Netto zijn we dus met 17 leden gegroeid en ik hoop dat we dit jaar de groei door kunnen zetten.

De prijs van het oogstabonnement is per ingang van dit jaar verhoogd. Die verhoging ga je betalen nadat weer een nieuw oogstjaar voor jou begint. Bijvoorbeeld; ben je 18 mei 2013 lid geworden, dan betaal je dit jaar op 18 mei 230 i.p.v. 210 per volwassene. En als je dus in september lid bent geworden, betaal je vanaf dan het nieuwe tarief. De nieuwe tarieven staan in oogstberichtnr. 51 van vorig jaar en worden binnenkort ook op de website aangepast.

In de vorige nieuwsbrief noemde ik de film "The real dirt on farmer John". Jorik ontdekte op internet waar je de film in zijn geheel gratis kan bekijken. Zelfs met Nederlandse ondertiteling. De moeite waard om te kijken! Bij deze de link: https://vimeo.com/68994418

Er is een flinke storm over de tuin gegaan. Ik ga na het schrijven van deze nieuwsbrief kijken hoe de kassen en zo dit doorstaan hebben. Toch een beetje spannend. Word vervolgd.

2018 01 05 knolselderijIk heb vorig jaar voordat het begon te vriezen, de resterende knolselderij van het land gehaald. En wie wat bewaard, die heeft wat! Ik heb nog 3 kisten. Ik zal ze in de grote tunnelkas op tafel zetten.

Ik zie dat sommige mensen moeite hebben met prei oogsten. Dat komt gedeeltelijk omdat ze lang zijn en dus diep in de grond zitten. Dat betekent dat je ze eerst goed diep moet los steken! Anders trek je ze kapot. En als het los steken niet goed lukt; Ik doe je het graag voor!Het gaat weer vriezen dus het kan zijn dat er weer vliesdoek over de groenten ligt en dat de waterpomp wordt ontkoppeld. Na het oogsten het vliesdoek weer terugleggen a.u.b.

Te oogsten


Knolselderij: Ligt in een kist op de tafel in de grote tunnelkas. Een kleine voor 1 persoons-huishouding. Een grotere voor meer persoons-huishouding.

Winterpostelein; Staat in de kleine tunnelkas, links. Graag links achteraan beginnen met oogsten. Voorzichtig tussen de rijtjes stappen! Je pakt met de ene hand wat blaadjes en met de andere snijd je onderaan de steeltjes door. Snijden dus en niet trekken s.v.p. Dan kan er nog weer nieuwe groeien. Ongeveer 100 gram per volwassene. Kasdeur altijd weer sluiten a.u.b.

Winterwortel: Ook om thuis op te slaan. Staat helemaal rechts op de tuin. Met de spitvork uitsteken. Oogsten naar behoefte.

Boerenkool: Op het gedeelte links van de grote tunnelkas. Onderste bladeren eerst oogsten dan kunnen de kleinere nog wat groeien. Bladeren kan je afbreken. Ongeveer 400 gram per volwassene.

Spruiten: Staan vlakbij de handpomp. Zie bordje. Oogsten door de spruiten af te breken. De kleinere groeien nog groter. Ongeveer 200 gram per volwassene.

Prei: Zie je vanaf de pomp wel staan. Oogsten door met de spitvork de prei eerst los te steken. Dan onderaan vastpakken en uit de grond te trekken. Het mooie groen is ook prima om te eten! Ongeveer 200 gram per volwassene.

Snijbiet: Staat links op de tuin, vooraan. De vorst is er overheen gegaan. Maar waarschijnlijk is het binnenste nog bruikbaar. Snijbiet oogst je zoals de naam al zegt; door te snijden. Je pakt met de ene hand een bosje blad en met de andere snijd je het blad onderaan af. Graag alle bladeren per plant snijden Niet te laag! Een paar cm. boven de grond. Er moeten nog groeipunten blijven, zodat weer nieuw blad kan groeien. Dan kunnen we nog weer een keer oogsten! Richthoeveelheid: Ongeveer 250 gram/volwassene.

Zomerpeen: Staat vooraan op het rechter gedeelte van de tuin. Zie bij het bordje wortel. Oogsten door ze met een spitvork los te steken. Ongeveer 250 gram per volwassene

Rode bieten: Staan op het rechter gedeelte van de tuin. Onderaan bij het loof pakken en voorzichtig uit de grond trekken. Er staan ook kleinere bietjes, op het linker deel! Ongeveer 250 gram of grote biet per volwassene.

Pastinaak: Staan op het rechter gedeelte van de tuin. Zie bordje. Oogsten met een spitvork. Ongeveer 300 gram per volwassene.

Rucola: Staat in de kleine tunnelkas, helemaal rechts. Oogsten door voorzichtig uit de grond te trekken. 1 bosje per volwassene.

Voor de liefhebber:


Aardpeer: Staat achter de kruidentuin(Is het omgaasde gedeelte) Oogsten; Dichtstbijzijnde rij beginnen. Voorzichtig met een spitvork of greep ruim voor de stengel steken. En de knolletjes uit de grond halen. Waarschijnlijk zitten ze ook aan weerszijden onder het gras. Ongeveer 250 gram per volwassene.

Groenlof: Staat op rechter gedeelte. Achteraan. Kan je goed ook goed stamppot van maken, al la andijvie. Oogsten: 1 per volwassene. Oogsten door met een mes de "krop" onder door te snijden.

Savooi kool. Staat op een teeltbed tussen de spruiten en boerenkool. Op de achterste helft! Oogsten door net onder de kool de stronk door te knippen of snijden. Sommigen zijn aangetast, maar als je het buitenste slechte blad eraf haalt, kan er nog een hele mooie kool onder zitten! Ik heb er een paar in de grote tunnelkas klaar gelegd. Een kleinere voor 1 persoonshuishouding. Een grote voor meer persoonshuishouding. Zolang de voorraad strekt.

Raapstelen: Staan in de kleine tunnelkas. Gelijk rechts naast het middenpad. Zijn wat vezelig, denk ik. Oogsten door voorzichtig uit de grond te trekken. 1 bosje per volwassene. Zolang de voorraad strekt.

Schorseneren: Staat rechts op de tuin. Naast de zomerwortel. Deze lange zwarte wortel haal je niet zomaar uit de grond. Er zijn 4 rijen. Je graaft eerst vlak naast een buitenste de rij een gleuf van ongeveer 40 cm diep. Dan aan de andere kant van de rij, de spitvork vlak naast de schorseneer, loodrecht in de grond duwen en dan de wortel voorzichtig los maken en uit de grond trekken. Sommigen hebben vertakkingen. Ze zijn het best minstens een vinger dik, anders hou je weinig over na het schillen. Ongeveer 250 gram/volwassene.

Witlof” Staat helemaal rechts. Steek een aantal witlof planten uit. Snij het loof vanaf 2 cm boven de wortel af. Ik kort alle wortels in op ongeveer 20 cm. Ik pak een emmer of grote bloempot en leg die op zijn kant. Ik leg een klein laagje aarde in de zijkant van de emmer/pot. En daarop een paar wortels en dan weer een laagje aarde. En dan weer wortels, en weer aarde. Totdat de emmer/pot vol is. Zorg ervoor dat de bovenkant van de wortels op gelijke hoogte zitten. [foto]Emmer/pot rechtopzetten en eventueel een klein beetje water geven. Op een warme plek zetten(13-18 °C) en licht weg houden. Bijvoorbeeld door er een bloempot op zijn kop erover heen te doen. Na ongeveer 4 weken heb je witlof.

Groenselderij: Staat vlak bij de handpomp. Zie bordje. De vorst is er overheen gegaan. Maar het binnenste is nog bruikbaar. Is het broertje van de bleekselderij. Hij is wat sterker van smaak dan de bleke variant. Oogsten door ruim onder de stelen, de plant door te snijden. 1 per volwassene. Zolang de voorraad strekt.

Succes met de oogst!


Jan-Jaap Scholten