Bevroren grond

Voordat ik begon deze nieuwsbrief te schrijven, ben ik nog even langs de tuin gegaan. We hebben nu een paar nachten flinke vorst gehad, en de grond is inmiddels bevroren. Dat betekent dat we even geen prei en wortel gewassen kunnen oogsten. De spruiten kunnen wel geoogst worden. Je moet even een beetje zoeken en dan vind je in de toppen nog mooie spruitjes. Er is ook nog wat boerenkool.

2018 02 09 palmkoolEn van de palmkool kan je nog flink plukken. In de tunnelkas was het dooi, maar de winterpostelein is nu even op en de nieuwe moet nog wat groeien. Het is nog even afwachten hoe de afgedekte snijbiet en groenlof door de vorst heen komen.

Vrijwilliger

Sinds een paar jaar werk ik met vaste vrijwilligers op de tuin. Afgelopen jaar had ik elke week in het seizoen 4 vrijwilligers, die dan 1 ochtend op de tuin werken. De werkzaamheden variëren. Wieden, zaaien, planten, schoffelen en andere voorkomende werkzaamheden. Afhankelijk van het seizoen en je competenties. Als tegenprestatie hoef je niet te betalen voor de groenten die je voor je zelf oogst. We werken op dinsdag- en woensdagochtend. Van half negen tot twaalf. Halverwege de ochtend hebben we een pauze. Lijkt het je wat om wekelijks, een ochtend lekker buiten bezig te zijn? Laat het me weten. Of je kent iemand voor wie het wel wat zou kunnen zijn?We proberen het altijd 4 keer uit en kijken dan of we verder gaan. Het duurt trouwens nog even voordat het vrijwilligers seizoen begint. Waarschijnlijk begin april.

Te oogsten

Spruiten: Staan vlakbij de handpomp. Zie bordje. Oogsten door de spruiten af te breken. De kleinere groeien nog groter. Ongeveer 200 gram per volwassene.

Boerenkool en Palmkool: Op het gedeelte links van de grote tunnelkas. Onderste bladeren eerst oogsten dan kunnen de kleinere nog wat groeien. Bladeren kan je afbreken. Ongeveer 400 gram per volwassene.

Rucola: Staat in de kleine tunnelkas, helemaal rechts. Oogsten door voorzichtig uit de grond te trekken. 1 bosje per volwassene.

Prei: Zie je vanaf de pomp wel staan. Oogsten door met de spitvork de prei eerst diep!los te steken. Dan onderaan vastpakken en uit de grond te trekken. Het mooie groen is ook prima om te eten! Er is nog veel prei! Oogsten naar behoefte.

Schorseneren: Staat rechts op de tuin. Naast de zomerwortel. Deze lange zwarte wortel haal je niet zomaar uit de grond. Er zijn 4 rijen. Je graaft eerst vlak naast een buitenste de rij een gleuf van ongeveer 40 cm diep. Dan aan de andere kant van de rij, de spitvork vlak naast de schorseneer, loodrecht in de grond duwen en dan de wortel voorzichtig los maken en uit de grond trekken. Sommigen hebben vertakkingen. Ze zijn het best minstens een vinger dik, anders hou je weinig over na het schillen. Ongeveer 250 gram/volwassene.

Pastinaak: Staan op het rechter gedeelte van de tuin. Zie bordje. Oogsten met een spitvork. Ongeveer 300 gram per volwassene.

Aardpeer: Staat achter de kruidentuin(Is het omgaasde gedeelte) Oogsten; Dichtstbijzijnde rij beginnen. Voorzichtig met een spitvork of greep ruim voor de stengel steken. En de knolletjes uit de grond halen. Waarschijnlijk zitten ze ook aan weerszijden onder het gras. Ongeveer 250 gram per volwassene.

Voor de liefhebber:

Winterpostelein; Staat in de kleine tunnelkas, links. Voorzichtig tussen de rijtjes stappen! Je pakt met de ene hand wat blaadjes en met de andere snijd je onderaan de steeltjes door. Snijden dus en niet trekken s.v.p. Dan kan er nog weer nieuwe groeien. Ongeveer 100 gram per volwassene. Kasdeur altijd weer sluiten a.u.b. Zolang de voorraad strekt!

Groenlof: Staat op rechter gedeelte. Achteraan. Kan je goed ook goed stamppot van maken, al la andijvie. Oogsten: 1 per volwassene. Oogsten door met een mes de "krop" onder door te snijden.

Snijbiet: Staat links op de tuin, vooraan. De vorst is er overheen gegaan. Maar waarschijnlijk is het binnenste nog bruikbaar. Snijbiet oogst je zoals de naam al zegt; door te snijden. Je pakt met de ene hand een bosje blad en met de andere snijd je het blad onderaan af. Graag alle bladeren per plant snijden Niet te laag! Een paar cm. boven de grond. Er moeten nog groeipunten blijven, zodat weer nieuw blad kan groeien. Dan kunnen we nog weer een keer oogsten! Richthoeveelheid: Ongeveer 250 gram/volwassene.

Succes met de oogst!


Jan-Jaap Scholten