Spinazie De strenge vorst hebben we voorlopig weer even gehad. Het land ontdooit en we kunnen weer de grond in. En daar zit nog aardig wat in. Zo staan er nog schorseneren op het land. Ja het is even uitgraven, maar toch. En er zit ook nog veel aardpeer in de grond. Ja is even studeren wat je daarmee kan doen, maar toch.

En ja, van de zeer bekende groente prei hebben we ook nog veel. Ik heb het laatst op de ouderwetse manier klaar gemaakt. Met een sausje en zonder het tot smurrie te koken! Het is eigenlijk heel eenvoudig. De prei in stukjes kort beetgaar bakken. Dan een eetlepel bloem over de prei in de pan strooien. De bloem doorroeren even laten garen en dan in etappes een weinig melk toevoegen en doorroeren tot je de gewenste dikte hebt. Hoe simpel kan het zijn. Oh ja en we hebben ook verse spinazie! Ik heb vorig jaar in de grote tunnelkas spinazie gezaaid. De tunnelkas staat er niet meer, maar de spinazie is nu wel zo groot dat we het kunnen gaan oogsten!

Grond De grond waarop de Nieuwe Akker teelt wordt gepacht van woningbouwvereniging Rentree. De Nieuwe Akker heeft voor dit seizoen een pachtcontract tot 2019 gekregen. Dat betekent dat het dus niet automatisch doorloopt. In het kader van de doorlopende zoektocht naar een vaste plek voor de Nieuwe Akker, heb ik een gesprek gehad met de directeur van Stichting Ijssellandschap. Ik heb sinds ruim een jaar contact met hem en het is gelukt om de Nieuwe Akker goed in beeld te krijgen bij St. Ijssellandschap. De directeur; Jaap Starkenburg, ziet de bijzondere waarde van het CSA-concept van de Nieuwe Akker en is bereid om te kijken of grond voor de Nieuwe Akker in de plannen van Ijssellandschap te passen valt. Kortom het was een vruchtbaar gesprek met hoop op de toekomst. Wordt vervolgd.

Te oogsten

Spinazie: Staat waar de grote tunnelkas stond. Ook als salade te eten. Oogsten door onderaan de worteltjes net door te snijden. Richt hoeveelheid: ongeveer 300 gram per volwassene.

Palmkool: Op het gedeelte links van de grote tunnelkas. Onderste bladeren eerst oogsten dan kunnen de kleinere nog wat groeien. Bladeren kan je afbreken. Ongeveer 400 gram per volwassene.

Prei: Zie je vanaf de pomp wel staan. Oogsten door met de spitvork de prei eerst diep!los te steken. Dan onderaan vastpakken en uit de grond te trekken. Het mooie groen is ook prima om te eten! Er is nog veel prei! Oogsten naar behoefte.

Schorseneren: Staat rechts op de tuin. Deze lange zwarte wortel haal je niet zomaar uit de grond. Er zijn 4 rijen. Je graaft eerst vlak naast een buitenste de rij een gleuf van ongeveer 40 cm diep. Dan aan de andere kant van de rij, de spitvork vlak naast de schorseneer, loodrecht in de grond duwen en dan de wortel voorzichtig los maken en uit de grond trekken. Sommigen hebben vertakkingen. Ze zijn het best minstens een vinger dik, anders hou je weinig over na het schillen. Ongeveer 250 gram/volwassene.

Pastinaak: Staan op het rechter gedeelte van de tuin. Zie bordje. Oogsten met een spitvork. Ongeveer 300 gram per volwassene.

Aardpeer: Staat achter de kruidentuin(Is het omgaasde gedeelte) Oogsten; Dichtstbijzijnde rij beginnen. Voorzichtig met een spitvork of greep ruim voor de stengel steken. En de knolletjes uit de grond halen. Waarschijnlijk zitten ze ook aan weerszijden onder het gras. Ongeveer 250 gram per volwassene.

Rucola: Staat in de kleine tunnelkas, helemaal rechts. Oogsten door voorzichtig uit de grond te trekken. 1 bosje per volwassene.

Voor de liefhebber:

Spruiten: Staan vlakbij de handpomp. Zie bordje. Oogsten door de spruiten af te breken. De kleinere groeien nog groter. Ongeveer 200 gram per volwassene. Zolang de voorraad strekt

Boerenkool : Op het gedeelte links van de grote tunnelkas. Er zijn vooral nog toppen. Onderste bladeren eerst oogsten dan kunnen de kleinere nog wat groeien. Bladeren kan je afbreken. Ongeveer 400 gram per volwassene. Zolang de voorraad strekt

Winterpostelein; Staat in de kleine tunnelkas, links. Voorzichtig tussen de rijtjes stappen! Je pakt met de ene hand wat blaadjes en met de andere snijd je onderaan de steeltjes door. Snijden dus en niet trekken s.v.p. Dan kan er nog weer nieuwe groeien. Ongeveer 100 gram per volwassene. Kasdeur altijd weer sluiten a.u.b. Zolang de voorraad strekt!

Groenlof: Staat op rechter gedeelte. Achteraan. Kan je goed ook goed stamppot van maken, al la andijvie. Oogsten: 1 per volwassene. Oogsten door met een mes de "krop" onder door te snijden.

Snijbiet: Staat links op de tuin, vooraan. De vorst is er overheen gegaan. Maar waarschijnlijk is het binnenste nog bruikbaar. Snijbiet oogst je zoals de naam al zegt; door te snijden. Je pakt met de ene hand een bosje blad en met de andere snijd je het blad onderaan af. Graag alle bladeren per plant snijden Niet te laag! Een paar cm. boven de grond. Er moeten nog groeipunten blijven, zodat weer nieuw blad kan groeien. Dan kunnen we nog weer een keer oogsten! Richthoeveelheid: Ongeveer 250 gram/volwassene.

Succes met de oogst!

Jan-Jaap Scholten