We hebben weer flinke nachtvorst. Dat betekent dat de grond misschien bevroren raakt en we sommige groente niet kunnen oogsten. Van de prei is de laatste tijd flink geoogst en die is bijna op. Ook andere groente zoals boerenkool loopt op zijn einde. Op zich mag dat ook wel, want we oogsten al, vanaf begin van het seizoen in mei 2017, 42 weken. Ik garandeer altijd 40 weken oogsten. Elke week meer is bonus. Langzaam maar zeker werken we naar het nieuwe seizoen toe. De eerste groente heb ik al voorgezaaid! Vroege savooi kool. En woensdag ga ik kerstomaten voorzaaien. Vorig jaar was ik op 8 maart het land aan het bemesten. Dat is al over ruim 2 weken!

Ik ben weer bezig geweest de grote tunnelkas te herstellen. Ik heb mijn groene kiepkar achter de tractor gedaan. De grondankers in de kar geladen en ik ben naar Henk Harmsen in Wesepe gereden. Henk is de 6e generatie in een bedrijf wat vroeger de smidse was. Ik heb bij hem de tractor gekocht. Ik mag de hydraulische buizenbuiger in zijn werkplaats gebruiken.


Ik had 23 kromme grondankers bij me. Ik heb ze allemaal weer min of meer recht gekregen! Nu de bogen nog.

Te oogsten

Spinazie: Staat waar de grote tunnelkas stond. Mogelijk schade door de strenge vorst. Ook als salade te eten. Oogsten door onderaan de worteltjes net door te snijden. Richt hoeveelheid: ongeveer 300 gram per volwassene.

Palmkool: Op het gedeelte links van de grote tunnelkas. Onderste bladeren eerst oogsten dan kunnen de kleinere nog wat groeien. Bladeren kan je afbreken. Ongeveer 400 gram per volwassene.

Schorseneren: Staat rechts op de tuin. Deze lange zwarte wortel haal je niet zomaar uit de grond. Er zijn 4 rijen. Je graaft eerst vlak naast een buitenste de rij een gleuf van ongeveer 40 cm diep. Dan aan de andere kant van de rij, de spitvork vlak naast de schorseneer, loodrecht in de grond duwen en dan de wortel voorzichtig los maken en uit de grond trekken. Sommigen hebben vertakkingen. Ze zijn het best minstens een vinger dik, anders hou je weinig over na het schillen. Ongeveer 250 gram/volwassene.

Aardpeer: Staat achter de kruidentuin(Is het omgaasde gedeelte) Oogsten; Dichtstbijzijnde rij beginnen. Voorzichtig met een spitvork of greep ruim voor de stengel steken. En de knolletjes uit de grond halen. Waarschijnlijk zitten ze ook aan weerszijden onder het gras. Ongeveer 250 gram per volwassene.

Rucola: Staat in de kleine tunnelkas, helemaal rechts. Oogsten door voorzichtig uit de grond te trekken. 1 bosje per volwassene.

Voor de liefhebber:

Prei: Zie je vanaf de pomp wel staan. Oogsten door met de spitvork de prei eerst diep!los te steken. Dan onderaan vastpakken en uit de grond te trekken. Het mooie groen is ook prima om te eten! Hoeveelheid; ongeveer 200 gr. Per volwassene. Zolang de voorraad strekt.

Spruiten: Staan vlakbij de handpomp. Zie bordje. Oogsten door de spruiten af te breken. De kleinere groeien nog groter. Ongeveer 200 gram per volwassene. Zolang de voorraad strekt

Boerenkool : Op het gedeelte links van de grote tunnelkas. Er zijn vooral nog toppen. Die kan je afbreken. Ongeveer 400 gram per volwassene. Zolang de voorraad strekt

Pastinaak: Staan op het rechter gedeelte van de tuin. Zie bordje. Oogsten met een spitvork. Ongeveer 300 gram per volwassene

Winterpostelein; Staat in de kleine tunnelkas, links. Voorzichtig tussen de rijtjes stappen! Je pakt met de ene hand wat blaadjes en met de andere snijd je onderaan de steeltjes door. Snijden dus en niet trekken s.v.p. Dan kan er nog weer nieuwe groeien. Ongeveer 100 gram per volwassene. Kasdeur altijd weer sluiten a.u.b. Zolang de voorraad strekt!

Groenlof: Staat op rechter gedeelte. Achteraan. Mogelijk schade door de vorst. Kan je goed ook goed stamppot van maken, al la andijvie. Oogsten: 1 per volwassene. Oogsten door met een mes de "krop" onder door te snijden.

Snijbiet: Staat links op de tuin, vooraan. De vorst is er overheen gegaan. Mogelijk schade door de vorst. Snijbiet oogst je zoals de naam al zegt; door te snijden. Je pakt met de ene hand een bosje blad en met de andere snijd je het blad onderaan af. Richthoeveelheid: Ongeveer 250 gram/volwassene.