Hoe groot kan het contrast zijn? Om eind april tomatenplanten te hebben, moet je ze op tijd zaaien. Dus ik kerstomaatjes voorzaaien. Vervolgens heb ik mijn schaatsen gepakt en ben ik gaan schaatsen. Het voelt een beetje raar zo laat nog strenge kou en natuurijs. Maar ik had deze winter nog niet geschaatst en als er dan natuurijs ligt, is de schaats-drang groot. Sinds ik geen auto meer heb, doe ik alles het liefst in de buurt. Ik had al gezien dat er vlakbij waar ik woon een groot gedeelte van een aantal brede sloten dichtgevroren was. Op een klein stukje was al geschaatst. Dus daar durfde ik zo op. Ik kon mooi een stuk van een meter of 100, heen en weer schaatsen. Maar ik wou verder op een stuk wat eerder nog niet helemaal dicht gevroren was. Voorzichtig ging ik langs de kant verder. Het kraakte af en toe, maar het hield. Ik ging maar weer terug naar waar ik geweest was. Want ik wist dat als ik door het ijs zou zakken, ik gelijk naar huis zou moeten. En dan was het schaatsen klaar. Na 3 kwartier heen en weer schaatsen, ging ik het toch weer verder proberen. Het ijs begon meer te kraken en toen.... ging ik er door. Gelukkig was het niet diep, maar ik had wel een natte voet. Vlug naar mijn fiets schaatsen en naar huis. Na mijn enigszins bevroren tenen thuis weer ontdooit te hebben, had ik een voldaan gevoel. Ik heb geschaatst!

2018 03 01 temperatuur in de kasOp de tuin was het behoorlijk guur met die oostenwind. Maar in de tunnelkas was het aangenaam en + 10 graden. Buiten op land ziet de groente er bevroren en schraal uit. Maar in de tunnelkas zijn de raapstelen weer opnieuw uitgelopen en zien er fris uit. Ondanks dat het er s'nachts meer dan 8 graden kan vriezen!

Zodra het kan ga ik het land bewerken! Dat betekent dat ik eerst met een klepelmaaier de koolstronken en andere dikke stengels in kleine stukken klepel. Vervolgens moet dan het land bemest worden. En als dat klaar is, kan ik gaan ploegen. Wanneer dat gebeurt, is afhankelijk van het weer. Nu het zo hard vriest kan het niet goed. En als het na de vorst periode te veel regent is het lastig bemesten. Ik bekijk het van dag tot dag. Dus het is lastig te voorspellen welke groenten er nog te oogsten zijn.

Te oogsten (onder voorbehoud)

Palmkool: Er staat nog een beetje. Op het gedeelte links van de grote “tunnelkas”. . Bladeren kan je afbreken. Ongeveer 400 gram per volwassene.

Schorseneren: Staat rechts op de tuin. Deze lange zwarte wortel haal je niet zomaar uit de grond. Er zijn 4 rijen. Je graaft eerst vlak naast een buitenste de rij een gleuf van ongeveer 40 cm diep. Dan aan de andere kant van de rij, de spitvork vlak naast de schorseneer, loodrecht in de grond duwen en dan de wortel voorzichtig los maken en uit de grond trekken. Sommigen hebben vertakkingen. Ze zijn het best minstens een vinger dik, anders hou je weinig over na het schillen. Ongeveer 250 gram/volwassene.

Aardpeer: Staat achter de kruidentuin(Is het omgaasde gedeelte) Oogsten; Dichtstbijzijnde rij beginnen. Voorzichtig met een spitvork of greep ruim voor de stengel steken. En de knolletjes uit de grond halen. Waarschijnlijk zitten ze ook aan weerszijden onder het gras. Ongeveer 250 gram per volwassene.

Rucola: Staat in de kleine tunnelkas, helemaal rechts. Oogsten door voorzichtig uit de grond te trekken. 1 bosje per volwassene. Kasdeur altijd weer sluiten a.u.b.

Spruiten: Alleen nog kleintjes. Staan vlakbij de handpomp. Zie bordje. Oogsten door de spruiten af te breken. Zolang de voorraad strekt

Boerenkool : Op het gedeelte links van de grote tunnelkas. Er zijn nog wat topjes en en kleine jonge blaadjes. Zolang de voorraad strekt

Pastinaak: Staan op het rechter gedeelte van de tuin. Zie bordje. Oogsten met een spitvork. Ongeveer 300 gram per volwassene

Spinazie: Staat waar de grote tunnelkas stond. Mogelijk schade door de strenge vorst. Ook als salade te eten. Oogsten door onderaan de worteltjes net door te snijden. Richt hoeveelheid: ongeveer 300 gram per volwassene.

Winterpostelein; Staat in de kleine tunnelkas, links. Voorzichtig tussen de rijtjes stappen! Je pakt met de ene hand wat blaadjes en met de andere snijd je onderaan de steeltjes door. Snijden dus en niet trekken s.v.p. Dan kan er nog weer nieuwe groeien. Ongeveer 100 gram per volwassene. Kasdeur altijd weer sluiten a.u.b. Zolang de voorraad strekt!
Jan-Jaap Scholten