2018 03 15 samen plantenZoals de traditie wil, beginnen we ook dit jaar weer gezamenlijk het seizoen met uitjes planten op het land. Een traditie geboren uit de wens van sommigen om samen met mij op het land te werken. We planten de uitjes samen, we halen gezamenlijk het onkruid weg en oogsten samen. En op het oogstfeest hebben we tot nu toe een rijke uienoogst kunnen vieren met een grote pan uiensoep boven het vuur. Je bent niet verplicht om mee te helpen. Maar als je het wat lijkt ben je op zaterdag 14 april om 10 uur van harte welkom om te helpen met uitjes planten. Het werk bestaat uit een klein mini uitje om de 10 cm in de grond te drukken. Ik doe het voor en begeleid indien nodig. Meestal zijn we met tussen de 10 en 15 personen en is het werk in een uurtje geklaard. Daarna drinken we gezellig wat. Misschien dit jaar wel in een warme tunnelkas of bij een kampvuurtje. Of gewoon lekker in het voorjaarszonnetje! Dus zaterdag 14 april; Gezamenlijk uitjes planten. Start 10 uur. Laat even weten of je van plan bent te komen.

2018 03 18 teeltbedden ingezaaidVorige week is de tractor snel gerepareerd en heb ik het ploegen af kunnen maken. Inmiddels zijn de eerste teeltbedden uitgezet en heb ik de eerste groenten op de akker alweer gezaaid.Te weten; raapstelen, rucola, spinazie, snijbiet en tuinmelde. In de kas heb ik 640 bietjes voorgezaaid. Deze worden later ook in de kas uitgeplant. Over de kas gesproken; er staat nu hele mooie winterpostelein. Ook is er nog wat raapsteel en rucola te oogsten.

 

Te oogsten

Aardpeer: Staat achter de kruidentuin(Is het omgaasde gedeelte) Oogsten; Dichtstbijzijnde rij beginnen. Voorzichtig met een spitvork of greep ruim voor de stengel steken. En de knolletjes uit de grond halen. Waarschijnlijk zitten ze ook aan weerszijden onder het gras. Ongeveer 250 gram per volwassene.

Winterpostelein; Staat in de kleine tunnelkas, links. Is weer flink gegroeid! Voorzichtig tussen de rijtjes stappen! Je pakt met de ene hand wat blaadjes en met de andere snijd je onderaan de steeltjes door. Snijden dus en niet trekken s.v.p. Dan kan er nog weer nieuwe groeien. Ongeveer 200 gram per volwassene. Kasdeur altijd weer sluiten a.u.b.

Rucola: Staat in de kleine tunnelkas, helemaal rechts. Oogsten door voorzichtig uit de grond te trekken of te snijden. 1 bosje per volwassene. Zolang de voorraad strekt.

Raapstelen: Staat in de kleine tunnelkas, in het midden. Oogsten door voorzichtig uit de grond te trekken of te snijden. 1 bosje per volwassene. Zolang de voorraad strekt.Jan-Jaap Scholten