Voorjaars-uitje Zoals de traditie wil, beginnen we ook dit jaar weer gezamenlijk het seizoen met uitjes planten op het land. Een traditie geboren uit de wens van sommigen om samen met mij op het land te werken. We planten de uitjes samen, we halen gezamenlijk het onkruid weg en oogsten samen. En op het oogstfeest hebben we tot nu toe een rijke uienoogst kunnen vieren met een grote pan uiensoep boven het vuur. Je bent niet verplicht om mee te helpen. Maar als je het wat lijkt ben je op zaterdag 14 april om 10 uur van harte welkom om te helpen met uitjes planten. Het werk bestaat uit een klein mini uitje om de 10 cm in de grond te drukken. Ik doe het voor en begeleid indien nodig. Meestal zijn we met tussen de 10 en 15 personen en is het werk in een uurtje geklaard. Daarna drinken we gezellig wat. Misschien dit jaar wel in een warme tunnelkas of bij een kampvuurtje. Of gewoon lekker in het voorjaarszonnetje! Dus zaterdag 14 april; Gezamenlijk uitjes planten. Start 10 uur. Laat even weten of je van plan bent te komen. Tot nu toe hebben zich 3 personen opgegeven.

2018 03 22 tunnelkasLollo rosso De meeste groenten kweek ik zelf op, maar voor een aantal groenten die lastig zelf op te kweken zijn, lift ik mee met de bestelling van de  biologische tuinderij de Haverkamp in Colmschate. Om de 2 weken komt daar een vrachtwagen duizenden plantjes afleveren. En die worden dan zo snel mogelijk met een plantmachine in de grond gezet. Er zou afgelopen week ook een kist groene kropsla voor de Nieuwe Akker komen. Ik had vanaf zondag al app-vekeer met de tuinder. Soms komt het op maandag, soms op dinsdag. Maandag kwam het niet. Hij zou mij appen zodra de plantjes er waren. Dinsdagmiddag nog niets gehoord. Ik maar weer even vragen. Ik kreeg bericht terug; Oh ja sorry. De plantjes waren al geleverd. Maar oeps ik geloof dat alle kropsla geplant is, sorry. Wel is er nog Romaanse sla, ijsbergsla en lollo rosso. Nogmaals sorry. Ik zit er meestal bovenop en meestal gaat het goed. Ik heb echter ook meegemaakt dat de bestelde aubergine-, paprika- en tomatenplanten voor de Nieuwe Akker, bij hun al in de kassen waren geplant en dat wat ze niet in hun eigen kassen kwijt konden, verkocht hadden. Ja, ze vonden het allemaal wel veel planten, maar hadden totaal niet aan mij gedacht. Sindsdien zit ik er bovenop.

Goed, ik heb nu dus Lollo rosso, een rode sla, in de kas uitgeplant. Ondanks het nog koude weer, de nachtvorst en gure oostenwind, is het gelukt om het hoge peulengaas op te bouwen en 2 rijen van 20 meter peultjes te zaaien. Daarnaast heb ik ook 5 rijen van 30 meter zomerworteltjes gezaaid. En ik heb een stuk of 10 tunnelbogen weer enigszins in oorspronkelijk model gebogen. Binnenkort begin ik weer met het opbouwen van de grote tunnelkas.

Freemd Uw tuinder doet aan toneel. Elk jaar brengt de theatergroep Blauwe Maandag een eigen productie op de planken. Het thema is zelf bedacht en samen met een regisseur wordt er een stuk ontwikkeld. Het is tevens lokatie theater dwz dat de mogelijkheden van de lokatie in de ontwikkeling van het stuk meegenomen worden. We hebben een enigszins uitvergrote en absurdistische speelstijl. Dit jaar gaat het onder andere over Framing. Wanneer geloof je iets? En wat als de waarheid gescript is? We spelen het stuk "Freemd" op vrijdag 6 en zaterdagavond 7 april 20:30 en op zondag 8 april om 16:00 in de Geertruidentuin te Deventer. Meer info en tickets via http://theaterblauwemaandag.nl De vrijdag is uitverkocht, maar op zaterdag en zondag zijn er nog plekken. In de bijlage staat de flyer over het stuk. Kan je eventueel doorsturen.

Te oogsten

Aardpeer: Staat achter de kruidentuin(Is het omgaasde gedeelte) Oogsten; Dichtstbijzijnde rij beginnen. Voorzichtig met een spitvork of greep ruim voor de stengel steken. En de knolletjes uit de grond halen. Waarschijnlijk zitten ze ook aan weerszijden onder het gras. Ongeveer 250 gram per volwassene.

Winterpostelein; Staat in de kleine tunnelkas, links. Is weer flink gegroeid! Voorzichtig tussen de rijtjes stappen! Je pakt met de ene hand wat blaadjes en met de andere snijd je onderaan de steeltjes door. Snijden dus en niet trekken s.v.p. Dan kan er nog weer nieuwe groeien. Ongeveer 200 gram per volwassene. Kasdeur altijd weer sluiten a.u.b.


Jan-Jaap Scholten