2018 03 29 zaaienVoorjaars-uitje  Zoals de traditie wil, beginnen we ook dit jaar weer gezamenlijk het seizoen met uitjes planten op het land. Een traditie geboren uit de wens van sommigen om samen met mij op het land te werken. We planten de uitjes samen, we halen gezamenlijk het onkruid weg en oogsten samen. En op het oogstfeest hebben we tot nu toe een rijke uienoogst kunnen vieren met een grote pan uiensoep boven het vuur. Je bent niet verplicht om mee te helpen. Maar als je het wat lijkt ben je op zaterdag 14 april om 10 uur van harte welkom om te helpen met uitjes planten. Het werk bestaat uit een klein mini uitje om de 10 cm in de grond te drukken. Ik doe het voor en begeleid indien nodig. Meestal zijn we met tussen de 10 en 15 personen en is het werk in een uurtje geklaard. Daarna drinken we gezellig wat. Misschien dit jaar wel in een warme tunnelkas of bij een kampvuurtje. Of gewoon lekker in het voorjaarszonnetje! Dus zaterdag 14 april; Gezamenlijk uitjes planten. Start 10 uur. Laat even weten of je van plan bent te komen. Tot nu toe hebben zich 6 personen opgegeven.


Het tuinwerk gaat gestaag door. In de kleine kas zijn kleine uitjes geplant. Om over een week of 6 te kunnen oogsten als bosuitjes. De kerstomaatjes zijn verspeend in potten en spitskool en koolrabi zijn voorgezaaid. Buiten op het land zijn zomerpastinaakjes en dille gezaaid. De grondankers van de grote tunnelkas zijn op hun plek gezet en worden met de hulp van een motor van een grondboor in de grond gedraaid. Er moeten nog wat onderdelen van de kas weer in de oorspronkelijke stand gebogen worden, maar het opbouwen gaat beginnen.

Elk jaar wordt de financiele balans opgemaakt. Dat heb ik voor 2017 ook gedaan. Ook kijk ik altijd naar het prijsverschil tussen het oogstaandeel en de winkelprijs. Ik neem dan 4 steekproeven door het seizoen en kijk dan naar de prijzen in de winkel. Ik kijk dan uiteraard naar de prijs van de biologische producten. Ik ga dan bij het oogsten ervan uit dat je maximaal 7 groenten oogst en dan evt. aanvullend voor salade, kruiden of kleinfruit. Voor de weken nr's 25, 35 en 45 in 2017 en week nr. 3 in 2018 kom ik gemiddeld op € 14,93 per week. De berekening staat in de bijlage. Dat is dus als je de producten in de winkel koopt. Maar je betaalde € 210 voor iets van 43 weken oogsten, is € 4,88 per week. Dus de fanatieke oogster is 3 x zo goedkoop uit. Ben je niet fanatiek, je oogst niet elke week? Geen nood. Stel je oogst maar 30 weken per jaar dan nog ben je goedkoper uit. Want 30 keer 14,93 is € 448. Dus dan nog is in de winkel kopen, ruim 2 x zo duur. Dus zelf oogsten levert je naast het plezier van het oogsten en verse groenten, al snel ruim € 200 per jaar per volwassene voordeel op.

De volgende keer zal ik het over het bedrijfsresultaat hebben en dus wat er voor mij financieel overblijft. Vanavond doe ik de belastingaangifte. Dan weten we ook wat daar naar toe gaat. Wordt vervolgd.

Te oogsten

Aardpeer: Staat achter de kruidentuin(Is het omgaasde gedeelte) Oogsten; Dichtstbijzijnde rij beginnen. Voorzichtig met een spitvork of greep ruim voor de stengel steken. En de knolletjes uit de grond halen. Waarschijnlijk zitten ze ook aan weerszijden onder het gras. Ongeveer 250 gram per volwassene.

Winterpostelein; Staat in de kleine tunnelkas, links. Er is heel veel. Maar het begint ook te bloeien. Dus deze week nog te oogsten. Je pakt met de ene hand wat blaadjes en met de andere snijd je onderaan de steeltjes door. Naar behoefte oogsten. Deur altijd weer sluiten a.u.b.


Jan-Jaap Scholten