Zo, even afkoelen na al die warmte. Het was goed weer om het onkruid te bestrijden. Met de schoffel snij je het onkruid door en de zon doet de rest. Ook kon ik op de stukken waar nog geen groente staat met behulp van de tractor het onkruid goed bestrijden. Om sommige stukken stond veel kweek. Dat is een wortelonkruid. Dan heeft schoffelen niet zoveel zin. Elk stukje wortel loopt opnieuw uit. Daarom hebben we woensdagochtend met de triltand cultivator achter de tractor veel kweek met wortel en al uit de grond gehaald. Twee kruiwagens vol! Kijk, dat ruimt op.

De onkruidjes bij de groente waar de schoffel niet bij kan komen, moeten met de hand verwijderd worden. Het zogenaamde: wieden. Zo ook bij de uien. Zoals de meesten weten is de uienteelt een gezamenlijke activiteit. We planten de uitjes samen, we houden het onkruid samen weg en we vieren de oogst samen. Dus als je gaat oogsten en je hebt 10 minuten de tijd om even bij de uien te wieden dan is dat mooi meegenomen. Als 6 mensen dat doen is er toch mooi weer een uur gewied! De uien staan rechts van het hoge peulengaas. Wel even opletten. Net naast de uien aan de rechterkant is winterwortel gezaaid. Dus niet op dat teeltbed gaan staan.

Soms zie je mooi plaatjes op de tuin. Zoals de lage zonnestralen die spelen met de paardebloem-bollen.

2018 05 10 zonsondergang

Op 24 juni is er een open dag op de Nieuwe Akker. Dit om mensen dit mooie project te laten zien en om nieuwe deelnemers te werven. Ik geef rondleidingen en bezoekers kunnen het zelfoogsten ook uitproberen, door een oogsttasje te kopen. Verder biedt de Nieuwe Akker koffie en thee aan en verkopen we honing van de tuin. Wie wil er helpen? Ik zoek hulp om voor de koffie en thee te zorgen en in te schenken of om oogsttassen te verkopen met bijbehorende uitleg en begeleiding. Het is van 14:00- 17:00 uur. Wie wil er helpen? Een halve middag kan ook.

Te oogsten

Sla (Lollo rosso): Staat in de kleine tunnelkas, rechts vooraan. Oogsten door met een mesje onderdoor te snijden. 1 per volwassene.

Bosuitjes: Staan in de kleine tunnelkas. Rechts achteraan. Dit zijn uienplanten, die je in een jong stadium oogst. Oogsten door ze onderaan vast te pakken en met wortel uit de grond trekken. Hoeveelheid: 4 per volwassene. Graag vooraan beginnen met oogsten.

Tuinmelde: Staat helemaal rechts op de tuin. Vooraan. Is een bladgroente. Vergelijkbaar te gebruiken zoals spinazie en snijbiet. Je oogst hiervan alleen de grootste bladeren. Er groeit dan in de bladoksel weer nieuwe. Richthoeveelheid: ongeveer 400 gram per volwassene.

Bieslook: Staat op de kruidentuin. Is aan het bloeien. Bloemen kan je ook eten. Bosje bij de grond afsnijden.

Voor de liefhebber

Raapstelen: Staan helemaal rechts op de tuin. Vooraan. Ze zijn al wat vezeliger. Oogsten door met de hand een bosje met wortels en al uit de grond te trekken. Vooraan beginnen met oogsten. Een bosje per volwassene. Zolang de voorraad strekt

Rucola: Staat achter de raapstelen. Ze zijn al wat vezeliger en gaan bloeien. Oogsten door met de hand een bosje met wortels en al uit de grond te trekken. Een bosje per volwassene. Zolang de voorraad strekt.Jan-Jaap Scholten